In een kom water (15 à 30 minuten)Stop het vlees in een hersluitbaar diepvrieszakje en dompel het onder in het koude water. Laat het vlees in het water liggen en voeg vers koud water toe wanneer het water begint op te warmen. Met deze techniek ontdooi je vlees in een kwartier tot een halfuur.
Ben je vergeten om eten op tijd uit de vriezer te halen? Kleine stukken vlees, kip of vis zijn eenvoudig te ontdooien in een magnetron. Leg het op een bord of schaal, zodat het vrijkomende vocht wordt opgevangen. Ook bevroren restjes van een maaltijd kun je ontdooien in de magnetron.
Een stuk kipfilet heeft bijvoorbeeld ongeveer 24 uur nodig om volledig te ontdooien in de koelkast. Gebruik koud water: Als je minder tijd hebt, plaats dan het vlees in een waterdichte plastic zak en leg het in een bak met koud water of lauw water.
Snel en veilig ontdooien
Je kan voedingsmiddelen vlak voor gebruik ontdooien in de magnetron of in een pan met heet water (au bain-marie). Roer regelmatig en maak de voedingsmiddelen onmiddellijk klaar. Ontdooide voedingsmiddelen opnieuw invriezen zorgt voor kwaliteitsverlies. Doe het bij voorkeur niet.
Hoewel het al lang bewezen is door verschillende wetenschappers, weten heel veel mensen nog niet dat je voedingswaren het snelst en het best kunt ontdooien met koud water. Als je de etenswaren goed inpakt met plastic folie en in water legt, is de ontdooitijd een heel stuk korter dan in de koelkast.
Het is verleidelijk om voor warm water te gaan, maar dat verhoogt het risico op bacteriën en de binnenkant van het vlees kan zelfs al wat beginnen garen. Koud water is dus een veiligere keuze. Stop het vlees in een hersluitbaar diepvrieszakje en dompel het onder in het koude water.
Het kan natuurlijk gebeuren dat je vergeet om het vlees uit de vriezer te halen. Leg het vlees dan in een bak en voeg lauwwarm water hieraan toe.Op het laatst kun je nog wat warmer water toevoegen.Na 15 tot 20 minuten zal het vlees ontdooid zijn.
Je kunt absoluut vanuit bevroren koken. De kooktijd verandert, dus afhankelijk van wat je kookt en hoe, is het misschien niet het beste idee. Je zult waarschijnlijk geen kipfilets bakken, maar je moet ze ook niet frituren, omdat het water in de kip de olie een beetje raar kan maken.
Kip ontdooien in de magnetron
Tegenwoordig hebben veel magnetrons een ontdooistand (90-180 watt). Deze kun je uiteraard ook gebruiken om kip te ontdooien. Deze methode is vooral geschikt om kleinere stukken kip te ontdooien.
Laat vlees daarom nooit ontdooien op kamertemperatuur.
Leg ze direct na het winkelen in de koelkast.
De beste en veiligste manier om kip te ontdooien is om het een nacht in de koelkast te laten staan . Helaas is deze methode ook de langzaamste en vereist het vooruit plannen. De dag voordat u van plan bent om uw kip te koken, verplaatst u het van de vriezer naar de koelkast om het langzaam te laten ontdooien, gedurende ten minste 24 uur.
Nee, als je bevroren kip in een pan met olie legt, krijg je alleen maar spatten. Bruinen is niet hetzelfde als ontdooien, het is een methode om vlees gedeeltelijk voor te koken om de sappen vast te houden en ook om de kooktijd te compenseren wanneer je het aan groenten of saus toevoegt.
Ja, je kunt bevroren kipfilet gebruiken voor deze soep.
Na ontdooien houdt men voor kip en vlees meestal een dag of 3 houdbaarheid in de koelkast aan. Omdat dit vlees zonder antibiotica, salmonella en ESBL is, kun je daar gerust wat dagen bij op tellen. Bederf minder snel op. Als de koelkast koud genoeg staat is het ook langer houdbaar, tot zo'n 5 dagen.
Ja, je kunt bevroren kip direct in de oven doen.
Ontdooien in koud water
Dit is na de koelkast de beste manier en gaat een stuk sneller. Zorg ervoor dat je kip in een waterdichte verpakking zit (laat het sealen) en leg in een koud waterbad. Dit duurt gemiddeld 2-4 uur, afhankelijk van de grootte van de kip en hoe koud je vriezer is.
Als u haast heeft, kunt u de bevroren gekookte kip ook ontdooien met de magnetron, hoewel we dat niet aanraden . Let bij deze methode op koude plekken in het midden van het vlees. U kunt ook merken dat het ontdooien ongelijkmatig verloopt, waarbij de randen van het vlees te gaar worden en er droog uitzien.
2 Vlees opwarmen in de microgolf
Zowel vers als klaargemaakt vlees wordt alleen lekker in een pan of de oven. De magnetron heeft immers invloed op de smaak. Kip kan na het opwarmen in de microgolf zelfs bedorven smaken.
Door de producten zo lang mogelijk in de kou te laten liggen, voorkom je dat de bacteriën snel kunnen groeien. Afhankelijk van wat je wil ontdooien (een hele kip, een paar kipfilets of slechts een klein stukje) duurt het gemiddeld 8-24 uur. Hierbij geldt hoe kleiner de portie, hoe sneller het ontdooit.
Natuurlijk kan dat . Maar zorg ervoor dat je de bevroren kip wast om ijs te verwijderen en de stukken kip uit elkaar haalt en het water even laat uitlekken. Voeg kruiden toe, marineer en laat het minstens een uur staan en kook het.
Breng het water aan de kook op hoog vuur en verlaag dan het vuur om de kip zachtjes te laten koken. Kipfilets moeten ongeveer 10-15 minuten koken, afhankelijk van de dikte, terwijl kippendijen en drumsticks 20-30 minuten nodig hebben.
Eten ontdooien gaat nog sneller in de microgolfoven. Doe wat je wilt ontdooien in een bakje dat geschikt is voor de magnetron (ontdooi bijvoorbeeld nooit rechtstreeks in het piepschuimen bakje van de supermarkt!) en verwarm het op de speciale ontdooistand.
Ja, je kunt bevroren kippendijen in een airfryer bakken, maar het duurt iets langer dan verse of ontdooide dijen. Het is het beste om dijen die samen bevroren zijn te scheiden. Je kunt ze het beste eerst op een lagere temperatuur bakken om ze te laten ontdooien en daarna de warmte verhogen om de huid krokant te maken.
Volgens de site van het Voedingscentrum gebruik je voor kleine stukken vlees en vis of kleine kliekjes de ontdooistand. Wil je snel ontdooien voor kleine hoeveelheden en platte pakketjes?Stel de magnetron dan in op 350 watt.Voor het 'normale' ontdooien kun je je magnetron op 250 watt instellen.