Gyros/souvlaki, de Kretenzer stijl Op Kreta gebruiken ze meestal het Atheense woord - een souvlaki is een gegrild vers pitabroodje met malse stukjes vlees.
Souvlaki (Grieks: σουβλάκι, souvláki, [suˈvlaci]; meervoud: σουβλάκια, souvlákia) is een Grieks fastfood dat bestaat uit kleine stukjes vlees en soms gegrilde groenten aan een spies.
Als je in Griekenland op vakantie bent geweest dan heb je vast weleens een pita gyros, ook wel pita giros genoemd, gegeten.
De schoonheid van souvlaki, het populairste straatvoedsel van Griekenland, is de eenvoud. De naam is een verkleinwoord van het Griekse woord souvla, wat spies betekent. In wezen is het vlees aan een spies, gegrild op houtskool en op verschillende manieren geserveerd, meestal gewikkeld in pitabrood samen met plakjes tomaat, uien en yoghurt.
Typisch Grieks eten omvat gerechten zoals moussaka, souvlaki, gyros, tzatziki, en baklava. Grieks eten bestaat meestal uit veel verse en voedzame ingrediënten. De Griekse keuken biedt een smaakvolle en culinaire ervaring met veel traditionele recepten.
Moussaka is de go-to als je een stevigere Griekse maaltijd nodig hebt. Het is een ultratraditioneel gerecht en je zult moeite hebben om een restaurant in Griekenland te vinden dat geen variant ervan serveert. Moussaka wordt meestal gemaakt met aubergine en aardappelen, samen met rundvlees of lamsvlees.
Zie je, in Athene en omstreken is souvlaki een term die betrekking heeft op elk vlees dat op spiesjes wordt gekookt en in een pita wordt geserveerd, inclusief gyros. Voor vlees dat direct op een spiesje wordt geserveerd, gebruiken we de term "kalamaki" . Maar maak je geen zorgen - je hoeft niet te veranderen hoe je het wilt noemen.
Gyros en Souvlaki
De gyros wordt gemaakt van zorgvuldig gekruid vlees, dat langzaam aan het spit wordt geroosterd voor een sappige, rijke smaak. De souvlaki, bestaande uit gegrilde blokjes vlees op een spies, biedt een perfect balans tussen sappigheid en een rokerige grillsmaak.
Terwijl gyro op een verticale rotisserie wordt gekookt, wordt souvlaki aan een spies geregen en gegrild. Dit geeft gyro een rijkere smaak , hoewel souvlaki nog steeds hartiger kan zijn, afhankelijk van waarmee het wordt gekruid. Beide zijn echter heerlijk en zorgen voor een bevredigende maaltijd.
In Athene en andere delen van Zuid-Griekenland staat het vleesgerecht met spiesjes, dat elders souvlaki wordt genoemd, bekend als kalamaki , terwijl souvlaki een term is die over het algemeen wordt gebruikt voor gyros en soortgelijke gerechten.
Souzouki is Grieks gekruid gehakt dat meestal wordt gekneed in de vorm van platte burgertjes maar soms ook als worstjes, en gegrild. Komijn is een belangrijke smaakmaker, daarnaast zit er vaak knoflook, munt en tijm door het gehakt. Meestal wordt er lams- of rundergehakt gebruikt.
Hét nationale gerecht van de Grieken: souvlaki.
Souvla (Grieks: σούβλα) is een populair gerecht uit Cyprus. Het bestaat uit grote stukken vlees die aan een lange spies boven een houtskoolbarbecue worden gekookt. Het verschilt van het populaire Griekse gerecht souvlaki doordat de stukken vlees veel groter zijn en veel langer langzaam worden gekookt op een grotere afstand van de hete houtskool .
Souvlaki
Vlees levert veel voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer en B-vitamines. Bovendien is vlees een compleet eiwit, wat betekent dat het alle essentiële aminozuren bevat. Eiwitrijke diëten hebben aangetoond te helpen bij gewichtsverlies en verzadiging.
Bifteki zijn een soort Griekse hamburgers die eventueel gevuld worden met fetakaas. Ze worden niet per se op een hamburgerbroodje gegeten, maar eerder bij een maaltijd met meerdere bijgerechten, zoals gebakken aardappelen, friet, groenten en tzatziki.
De Griekse souvlaki is een versie van shish kebab die alleen vlees gebruikt , vergelijkbaar met de Turkse çöp şiş, "spiesjes van afval", een grappige naam die verwijst naar het feit dat het vlees vaak restjes zijn die overblijven nadat andere stukken eraf zijn gehaald. Kebabs worden vaak gegeten met yoghurtsaus en geserveerd met rijst.
Het woord Souvlaki, ook wel Spiesje genoemd, is een spies van blokjes gemarineerd kip, lams of varkensvlees wat op houtskoolvuur wordt gegrild. In Griekenland wordt het vaak op een pita geserveerd, en dus zonder stokje gegeten.
Waar de Turken şiş kebab hebben en de Indonesiërs saté, hebben de Grieken souvlaki (spreek uit als: soe-VLA-kie).
Het onderwerp wordt uitgebreid besproken in de media, die melden dat in de regio Athene een souvlaki nu gemiddeld 3,30 euro kost, een stijging van 30% ten opzichte van vorige zomer. Op de meest toeristische eilanden, zoals Mykonos, wordt het zelfs voor meer dan vier euro verkocht.
Kalamaki is het Griekse woord voor een klein rietje , en dus voor een spiesje of rietje, en kan verwijzen naar: een alternatieve naam voor souvlaki. Plaatsen in Griekenland: Kalamaki, Attica, een wijk van Alimos in Zuid-Athene.
Vaak wordt u na het eten in een restaurant getrakteerd op een glaasje raki. Het maken van raki is voor de eilandbewoners een groot feest en wordt kazani genoemd.
Een van de populairste Griekse gerechten, typische moussaka, is een gelaagde ovenschotel met aardappelen, gebakken of gefrituurde aubergine, tomaten, rundvlees of lamsvlees, gesmolten kaas en Franse bechamelsaus. Het resultaat is een heerlijk gelaagd gerecht dat naar verluidt smaakt als lasagne.
Binnen de Griekse cultuur is het normaal om lang met elkaar te tafelen.Dit betekent vaak dat de lunch ook een stuk later is afgelopen dan dat wij in Nederland gewend zijn. Hierdoor schuiven de Grieken daarom vaak ook wat later aan voor het avondeten. Meestal is dit rond 21.00 uur.