Tortellini, opgerold stukje deeg met vulling en daarna met de punten naar elkaar toegevouwen. Tortelloni, grotere uitvoering van de tortellini. Trofie, griesmeelpasta uit Ligurië Vermicelli, slierten dunner dan spaghetti.
Pasta (Italiaans voor deeg) is in de Italiaanse keuken de benaming voor deegwaren van harde tarwe. Pasta is verkrijgbaar in gedroogde vorm en vers, en heeft vele vormen en bereidingswijzen. Recentelijk is er ook pasta van spelt, evenals meergranen- en glutenvrije varianten.
Er zijn recepten voor maccheroni, vermicelli en ravioli naast benamingen als 'Romeinse pasta' of 'Napolitaanse pasta'.
Pasta is volgens de Italiaanse eetgewoonten een voorgerecht. Pasta valt namelijk onder de 'primi piatti' wat letterlijk vertaald 'de eerste borden' betekent. De pasta wordt dus vóór het hoofdgerecht gegeten. De hoofdgerechten vallen onder secondi piatti.
Conchiglie is de Italiaanse naam voor schelpjespasta. Deze pasta bestaat in twee varianten: glad of geribbeld. Allebei heerlijk, maar onthoud dat saus beter aan pasta met ribbels (rigate) blijft plakken. Grote conchiglie bestaat trouwens ook, dan heten de schelpen conchiglioni.
Bologna is de stad van de tagliatelle (lintpasta) en de tortellini (gevulde deegkussentjes).
Het is niet gebruikelijk om fooi te geven in Italië. Meestal zijn er wel servicekosten van rond 10% berekend. Dus vergeet niet om te controleren of dit bedrag niet al is opgenomen in het totaalbedrag. In sommige Italiaanse restaurants berekenen zij ook “coperto”.
Italië heb ik altijd een erg leuk vakantieland gevonden. Maar ik miste de tapas, zoals in Spanje: gezellig wat kleine hapjes samen delen bij een drankje, voordat je aan de avond maaltijd gaat. Tot ik er achter kwam dat de Italianen wel degelijk ook zoiets hebben. Het heet daar 'aperitivo'.
De dikke Spaghetti, Spaghettoni genoemd, is een dikkere variant van een grote klassieker. Spaghettoni is lang en rond en de naam betekent “stukjes touw” in het Italiaans.
Spaghetti. SPAGHETTI. Deze pastavorm is de bekendste ter wereld, en wordt geassocieerd met de typisch Italiaanse keuken. Spaghetti is heerlijk 'alla Marinara', met zeevruchten in een tomatensaus.
De naam is dan ook afhankelijk van de dikte. Zo noemen we hele dunne spaghetti ook wel spaghettini. Erg lekker met spaghetti is de klassieke spaghetti carbonara en spaghetti bolognese. Hier vind je nog veel meer recepten met spaghetti.
Er bestaan meer dan 700 verschillende soorten pasta
Er zijn natuurlijk soorten pasta die je kent. Denk aan de welbekende spaghetti, penne, fusilli, tagliatelle, fettuccine en lasagna.
Het verschil blijkt te zitten in de tarwe. Tagliatelle wordt gemaakt van durum tarwe, wat vaak geler is in kleur, terwijl mie wat lichter oogt. Durum griesmeel staat echter als ingrediënt op de verpakking van mie én tagliatelle.
Wist je trouwens dat Grand'Italia Nederlands-Belgisch is en het bed met onder meer met een Frans merk (Amora) moet delen? Morgen is het zover: The countdown has started: this Thursday, January 17th, 2008, is the International Day of Italian Cuisines.
Je wegsturen is onbeleefd in Italië, dus als jij niet om de rekening vraagt, kun je lang wachten. What is this? Wat je in de supermarkt al niet mag, accepteert de marktkoopman al helemaal niet: het vastpakken en bekijken van de koopwaar. Er zijn fanatiekelingen die zelf klappen uitdelen, hebben we vernomen.
Je hebt dan om 18.00 uur nog geen zin om alweer te gaan eten. Bovendien zijn de Italianen erg laat klaar met werken, waardoor het diner automatisch ook laat is. Het diner in Italië bestaat uit in totaal 5 gangen en is dus ook weer erg uitgebreid.
Volgens onderzoek van ADAC blijkt dat Italië met een gemiddelde overnachtingsprijs van € 48,35 voor 2 volwassenen en één kind van 10 jaar het duurste kampeerland van Europa is.
De term coperto is een verzamelnaam voor alles wat bij het nuttigen van een maaltijd in een restaurant komt kijken: het tafellinnen, de servetten, het bestek, de glazen etc. Het gebruik om een bescheiden bedrag aan te rekenen voor dit alles gaat terug tot de middeleeuwen.
Fusilli is een droge pasta soort die veel weg heeft van het zoutje genaamd “ Wokkels ”. Vertaald betekent Fusilli eigenlijk “spoeltjes”. Fusilli komt voornamelijk uit zuid Italië en is in Nederland een van de meer populaire pasta soorten. Door de vorm blijven sauzen goed aan de pasta zitten.
Cannelloni. CANNELLONI, is een soort pasta, die bestaat uit grote, holle staven, gemaakt van durumtarwe.
Lelievormige pasta welke van origine uit Toscane komt, voor de lekkerste Italiaanse gerechten op speciale momenten! Tip: combineer deze pasta met een kaassaus en veel groenten!