De Romeinen hadden hun nederzetting gevestigd in de buurt van de monding van de Schijn en speelde een belangrijke rol voor de omgeving. De grote nederzetting dankte zijn naam aan een bezoek van Eligius in 645. Hij noemde het dorp Ando-verpus. De inwoners werden Andouerpi genoemd.
Wat vroeger nog 'Nieuwstad' of 'Boerenkwartier' heette, was sinds de 16de eeuw het middelpunt van de eerste echte haven van Antwerpen. Het werd omgeven door vlieten, beken, kanalen en sloten, waarin al het afval werd geloosd. Door haar locatie woonden er vooral havenarbeiders, schippers en werklui.
De inwoners van Antwerpen worden soms Sinjoren genoemd, naar het Spaanse woord señor. De stad zelf wordt door sommige van haar inwoners afgekort 't Stad en soms de koekenstad genoemd, dit laatste vanwege de vele koekenfabrieken tussen 1830 en 1960 in Antwerpen. De Beukelaer en Parein waren daarvan de bekendste.
Antwerpen! Van het woord hand-werpen. Nog altijd herinnert de naam van de stad aan Brabo's strijd met de reus Draon Antigonus. En toen de inwoners van Antwerpen hun stad, na vele eeuwen, een wapen gaven, werd daarop de afgeslagen hand van de reus Draon Antigonus afgebeeld.
Geschiedenis. Het oudste gedeelte aan de Huidevettersstraat (thans nog steeds het breedste stuk) was oorspronkelijk (in de 13de eeuw) enkel een stilstaand water vandaar de benaming "Meere", waarschijnlijk ook gebruikt als houtdok, zie naam "Houtmeere".
De historische bronnen bevestigen het bestaan van de vroege stad Antwerpen op het einde van de 9e eeuw, die als handelswijk of vicus wordt omschreven. Het is deze vroege stad die vermoedelijk rond 900 omwald wordt door middel van een halfcirkelvormige, aarden wal die aansloot op de Schelde.
Meir = meir is een Hebreewse jongensnaam. Het betekent `verlicht`.
Tegen het einde van de 15de eeuw was Antwerpen een primair diamantcentrum geworden dankzij zijn strategische ligging – directe verbinding met de Noordzee door zijn ligging aan de Schelde. Het eerste vastgelegde bewijs van de diamanthandel dateert van 1447.
Er zijn in België tien steden met meer dan 100.000 inwoners. Antwerpen blijft de grootste met meer dan 524.000 inwoners, gevolgd door Gent (261.000) en Charleroi (201.939).
Hoe gaat deze stad met de beduidend snellere groei en grotere ruimtedruk dan de Rotterdamse om? Antwerpen, lijkt van de vier qua omvang (520.000 inwoners) en sociaaleconomisch profiel misschien wel het meest op Rotterdam. Concurrent op het gebied van havenactiviteiten, maar partner op sociaaleconomisch gebied.
Antwerpen is de leukste stad van België. Met en prachtig oud centrum en tal van bezienswaardigheden is Antwerpen een stad waar je je geen seconde hoeft te vervelen. Je kunt onwijs goed winkelen in Antwerpen en de stad barst van de leuke restaurants. Een dagje of weekendje Antwerpen is dus altijd een goed idee!
Van Ganda naar Gent
Dit is de ankerplaats in Gent voor de overgang van de pre-middeleeuwse nederzettingen naar de middeleeuwse stad. De naam Gent is niet toevallig afgeleid van het Keltische Ganda, wat samenvloeiing of monding betekent.
De Schelde komt Vlaanderen binnen nabij Spiere-Helkijn om vervolgens doorheen bijna gans Vlaanderen en Brabant te meanderen. Aan haar oevers liggen onder andere op Vlaams grondgebied de plaatsen Wortegem-Petegem, Oudenaarde, Ename, Schelderode, Zevergem en Gent.
Wie in Antwerpen woont, deelt de stad met mensen van 166 verschillende nationaliteiten en 48 op 100 inwoners zijn van buitenlandse herkomst. Wie in Vorselaar woont, doet dat samen met 34 nationaliteiten en maar 6 op 100 inwoners zijn er van buitenlandse herkomst. In die ruime vork ligt de diversiteit in de provincie.
Herstappe is gelegen in het uiterste zuiden van Limburg en ligt op een steenworp van Tongeren. Met amper 79 inwoners is het de kleinste gemeente van België. De naam Herstappe komt van Heir Stapel, een Romeinse stapelplaats langs de heirbaan.
Durbuy, het kleinste stadje ter wereld, is genesteld in de meanders van de Ourthe. De oude stenen huizen, de geplaveide steegjes, de oude stadswallen en de opmerkelijke natuur geven Durbuy een onweerstaanbare romantische charme.
De grootste Belgische stad op basis van het aantal inwoners in Antwerpen. Goed om te weten is wel dat Brussel met de plaatsen die tot het gelijknamige arrondissement behoren ruim 1 miljoen inwoners omvat.
Antwerpen stond letterlijk aan de wieg van de diamantindustrie zoals we die vandaag kennen. De stad groeide uit tot het wereldcentrum voor diamant, waar kennis, innovatie en creativiteit samenkomen, al meer dan vijf eeuwen lang gedreven door één passie; de liefde voor het meest schitterende product ter wereld.
Ook de relatie tussen Antwerpen en diamant is er al heel lang. Het oudste document dat het bestaan van diamanthandel in Antwerpen bewijst, dateert uit het jaar 1447. Een eeuw later was Antwerpen het New York van zijn tijd: een succesvolle, internationale metropool, met een glansrol voor de diamantsector.
Als u vanaf het centraal station in Antwerpen naar de Groenplaats en de Grote Markt loopt, passeert u de bekendste winkelstraat van Antwerpen, de Meir. Behalve kledingwinkels en een vestiging van de Media Markt zijn er op de Meir ook winkels op het gebied van sport, boeken, sieraden, parfum en muziek.
De Groenplaats heette toen het Groot Kerkhof en later het Groen Kerkhof. Aan de begraafplaats kwam in 1784 een einde. Napoleon Bonaparte gaf in 1815 zijn naam aan het plein.
Samen met de De Keyserlei, de Teniersplaats en de Leysstraat vormt de Meir de verbinding tussen het Centraal Station en het Historisch Centrum van de stad. De naam Meir komt oorspronkelijk van de moerassige ondergrond die hier in de middeleeuwen lag.
Een Bolleke (Koninck bier), het Centraal Station, chocolade, diamanten, Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, de frieten en de oude binnenstad: er is genoeg dat typisch Antwerpen is. Ontdek het met een van de Typisch Antwerpen-arrangementen. Laat u rondleiden. Er is op het gebied van historie en musea ook heel wat te bekijken.