Maastricht (Mestreech in het Limburgs, Maestricht in het Frans) is de hoofdstad van de Nederlandse provincie Limburg en telt circa 121.000 inwoners. (01-02-2012 Bron:CBS) die Maastrichtenaren worden genoemd.
Maastrichtenaren noemen we Sjengen en wij, niet-Limburgers, heten Hollenders. Een van de belangrijkste woordjes in het Mestreechs is “enne”. “Enne?” gebruik je als openingszin. Het kan van alles betekenen: hoe is het?
De naam Mosa Trajectum komt pas voor het eerst voor bij Gregorius van Tours in de 6e eeuw. Op de middeleeuwse kopie van de Peutingerkaart komt Maastricht niet voor. Rond 270 na Chr. werd de nederzetting Maastricht verwoest door invallende Germaanse stammen.
Maastricht staat bekend om zijn historische binnenstad, om het carnaval en om de bourgondische levensstijl. Wat is de afstand tussen Maastricht en Amsterdam? De afstand tussen Amsterdam en Maastricht is 178 km.
Is Maastricht een dure stad? De prijzen van basisproducten in Maastricht zijn lager dan in Nederland. Je moet 1.04 keer minder betalen om te winkelen in Maastricht dan in Nederland. De gemiddelde accommodatie kost in Maastricht bereik van: 31 EUR in Hostel tot 88 EUR in 3 sterren hotel.
Het Maastrichts (Limburgs: Mestreechs) is het stadsdialect dat gesproken wordt in Maastricht. In overeenstemming met de geografische ligging van de stad vertoont dit dialect eigenschappen van het Centraal Limburgs dat westelijk van de Maas in Belgisch Limburg wordt gesproken.
U wist misschien al dat “sjevraoje” (rillingen) waarschijnlijk van het Franse “chaud + froid” is afgeleid. Maar nu kunt u ook vinden dat het Maastrichtse “strabender” (kwajongen) ook uit het Frans is afgeleid van “destorbance”.
2. del (ordinaire vrouw), slet.
Nijmegen wordt over het algemeen beschouwd als de oudste stad van Nederland. Helemaal vast staat dit niet, en uiteraard zijn er meer Nederlandse steden die voor deze belangrijke historische titel gaan. Bewezen is in elk geval dat al voor de jaartelling de Bataven zich vestigden op de plek die wij nu Nijmegen noemen.
Beek bleek enkele jaren geleden het oudste dorp van Nederland te zijn. Uit onderzoek van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten kwam naar voren dat Beek al ruim 7.000 jaar bewoond is.
Maastricht mag zich de oudste stad van Nederland noemen. Uit verschillende opgravingen is gebleken dat Maastricht al zeventig jaar voor Christus werd bewoond. Maastricht is altijd hoogstwaarschijnlijk sindsdien altijd bewoond gebleven en mag daarom de titel 'oudste stad van Nederland' dragen.
Door het verdrag werd Oost-Limburg bij Nederland gevoegd. Belgen − én Limburgers − verzetten zich hiertegen. De laatste negen jaar was het gebied, op Maastricht na, deel van België geweest.
Mannelijke Maastrichtenaren worden ook wel Sjengen genoemd, zowel door zichzelf als door Limburgers buiten Maastricht. Het Maastrichts dialect wordt soms Sjengs genoemd. De tegenhangende aanduiding door Maastrichtenaren van mensen buiten de stad is "Boeren".
Omringd door prachtige natuur, eeuwenoude kastelen en schitterende vergezichten: dat is de plek waar we de oude stad Maastricht vinden. Dit klinkt niet alleen sprookjesachtig, dat is het ook! De stad zelf staat vol met schitterende oude gebouwen, gezellige pleintjes en de allerleukste winkeltjes.
Wat houdt het Limburgs ontbijt in? -Versgebakken spek met ei met verse eieren.
Van de 17 artikelen die de duur, naam, zetel en werkkring van de vennootschap regelen is artikel 2 wel het belangrijkste: “De vennootschap draagt den naam van Maastrichtse Manufacturenhandel van Vroom & Dreesmann, is gevestigd te Maastricht en heeft ten doel den handel in manufacturen en aanverwante artikelen”.
Maastricht en VenloOp 11 mei 1867 voegde een door de grote mogendheden gedicteerd Verdrag van Londen het verdeelde Limburg toe aan Nederland. Tot op dat moment was de provincie al decennia vooral een Duits hertogdom, waarbij alleen de vestingsteden Maastricht en Venlo en omgeving bij Nederland hoorden.
Het Maastrichts is een stadsdialect dat behoort tot de erkende Limburgse streektaal. Jazeker! We zijn officieel erkend sinds 1997 in het Europees Handvest voor Regionale talen.
Maastricht behoort tot de populairste steden voor een citytrip binnen Nederland. Jaarlijks bezoeken bijna twee miljoen dagjesmensen de stad en een aanzienlijk deel hiervan blijft langer dan één dag in Maastricht.
De gemiddelde vierkante meter prijs in de gemeente Maastricht is 2958 euro per vierkante meter. Hoeveel wordt er gemiddeld overboden in de gemeente Maastricht? Deze maand is er gemiddeld met 11.90% overboden in de gemeente Maastricht. Dat is 0.68% minder dan de vorige maand.
De woensdag- en vrijdagmarkt. Op woensdagen en vrijdagen vind je op de Markt in Maastricht (rondom het Stadhuis) de verse weekmarkt. Streekproducten, biologisch eten & drinken en talloze kraampjes met de laatste mode. Op woensdag kun je tussen 09:00 en 15:00 uur terecht op deze warenmarkt.