Egocentrische mensen vinden het bijvoorbeeld fantastisch om telkens over hun favoriete onderwerp te praten: zichzelf. Ze doen er dan ook alles aan om het gesprek hun kant op te sturen. Jouw inbreng? Ach, niet belangrijk.
Vorm van zelfgerichtheid, 'narcisme', waarbij iemand op een verhaal van iemand anders alleen maar reageert met het delen van zijn eigen ervaringen.
Mensen die tegen zichzelf praten, zijn gericht op competitie, willen weten hoe iets in elkaar steekt en proberen zich vaak verder te ontwikkelen. Deze vorm van 'privégesprekken' begint zodra een kind leert praten – veelal op een leeftijd tussen de 18 en 24 maanden.
Innerlijke discussie
Mensen praten in zichzelf omdat ze met te veel tegelijk bezig zijn en alleen door met zichzelf te praten hun prioriteiten kunnen stellen. Ook praten mensen in zichzelf om hun innerlijke discussie naar buiten te krijgen. Of ze praten tegen hun baby of kat, die toch echt niet terug kan spreken.
Definities die `praatgraag` bevatten:
Kletserig = 1) Babbelachtig 2) Babbelziek 3) Flapuit 4) Geneigd tot kletsen 5) Geneigd tot veel kletsen 6) Indiscreet 7) Kletsgraag 8) Loslippig 9) Mededeelzaam 10) Niet kunnende zwijgen 11) praatgraag 12) Praatziek 13) Spraakzaam... extravert = ...
Hij praat veel over zichzelf en plaagt je // Het feit dat hij al een kwartier over zichzelf en zijn geweldige baan praat, betekent niet dat hij niet geïnteresseerd is in wat jij te vertellen hebt. Wanneer mannen iemand leuk vinden, willen ze graag indruk op die persoon maken.
Praten tegen jezelf is een positieve functie van de geest. Zonder stemmetje in je hoofd zou je geen individu zijn, geen ik-persoon. Iedereen praat een groot gedeelte van de dag tegen zichzelf, die gewoonte ontstaat al in je kindertijd. Kleine kinderen voeren gesprekken met hun pop of hebben een denkbeeldig vriendje.
Tegen jezelf praten helpt je om je gedachten op een rijtje te krijgen. Omdat je door hoorbaar tegen jezelf te praten beter concentreert, helpt het je ook om je gedachten te organiseren. Er razen namelijk nogal wat ideeën door je hoofd. Als je een gedachte hardop uitspreekt, scheid je de hoofdzaken van de bijzaken.
Het hardop uitspreken van bepaalde dingen is een handig trucje van de hersenen om iets beter te onthouden. Wanneer iets bewust wordt uitgesproken, wordt er als het ware een notitie in het geheugen gemaakt. Hierdoor wordt de kans dat u iets vergeet kleiner. Dit werkt bijvoorbeeld ook goed tijdens het studeren.
Neem afstand door jezelf los te zien van de situatie. Stel je maar voor dat je met een helikopter boven jezelf cirkelt en naar beneden kijkt, of ga in gedachten achter jezelf staan en kijk naar de situatie. Zo koppel je jezelf even los, waardoor je je weer in een neutrale stand kunt zetten om je emoties te reguleren.
Gespreksdoelen kun je onderverdelen in: Kennisdoelen (wat wil je dat de cliënt weet) Gedragsdoelen (wat wil je dat de cliënt in het vervolg doet) Houdingsdoelen (je wilt dat de cliënt positief tegenover dit onderwerp staat/ positieve attitude)
Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis houden weinig rekening met anderen. Ze kunnen zich niet zo goed in een ander inleven en gebruiken andere mensen vooral voor hun eigen doelen. Ze hebben een grote behoefte aan bewondering en reageren doorgaans met woede op elke vorm van kritiek of afwijzing.
Genegeerd worden
Je voedt hun ego niet meer, je geeft geen narcistische voeding. Een narcist wordt nog liever gehaat dan genegeerd. Zelfs negatieve aandacht is voeding. Zij hebben het gevoel dat zij niet kunnen leven zonder aandacht, of dit nou positief of negatief is.
Die 'innerlijke monoloog' zit boven je linkeroor
Ook als je praat, naar gesproken taal luistert, of alleen maar aan zinnen en woorden dénkt, licht het centrum van Wernicke sterk op in MRI-scans. Veel breinexperts vermoeden daarom dat mede op deze plek onze interne monoloog ontstaat.
Als u stemmen hoort in uw hoofd, komt dat doordat er iets mis gaat in uw hersenen. In de hersenen zitten speciale plekken die geluiden van buiten verwerken. Hersenscans laten zien dat die plekken ook actief zijn tijdens het horen van stemmen, terwijl er geen geluiden van buiten zijn.
De officiële term voor tegen jezelf praten in de derde persoon is illeïsme. Veel mensen voeren een interne monoloog wanneer ze zich afvragen wat ze in een bepaalde situatie moeten doen, of reflecteren op het verleden, maar dan gebruiken ze meestal de eerste persoon: ik, mij, mijn en mij.
Als iemand slecht luistert, ook nadat je hem nadrukkelijk aandacht hebt gevraagd voor jouw boodschap, dan is het zaak de teugels wat strakker aan te halen. Nodig de slechte luisteraar uit voor een gesprek. Leg uit waarom het belangrijk is dat de boodschap goed overkomt. Vraag hem expliciet om er goed naar te luisteren.
Zet het op de agenda en bespreek het samen: “de één praat veel, de ander weinig. Graag wil ik met jullie bespreken hoe we hier samen mee om willen gaan.” Dan kan de prater zeggen waarom hij zoveel praat, de 'stille' kan zeggen waarom hij zo weinig zegt, samen besluiten we hoe we hier voortaan mee om willen gaan.
Kijk of hij zijn lippen van elkaar doet terwijl hij naar je kijkt. Het kan zijn dat hij zijn lippen een beetje van elkaar doet terwijl hij naar je kijkt. Dit is een open gebaar waarmee je seksuele aantrekkingskracht uitdrukt. Als je merkt dat hij dit doet, is dat een goed teken.
Selectief mutisme is een ontwikkelingsstoornis waarbij een kind/jongere in sommige situaties niet 'kan' praten, terwijl hij of zij dat in andere situaties heel goed kan. Kinderen/jongeren met selectief mutisme praten thuis en tegen sommige mensen.
Mensen die introvert zijn praten vaak alleen als ze ook echt denken dat ze wat te zeggen hebben. De 'small talk' wordt dan vaak achterwege gelaten. Maar spreek een introvert persoon eens in een rustige situatie aan en praat over een onderwerp dat hem of haar interesseert, dan zal je snel op dit vooroordeel terugkomen.