het geluid van een schaap maken.
Voorbeelden: `leeuwen brullen`, `De sergeant staat te brullen tegen de soldaten.
Er zijn ook dieren die vrijwel geen gehoor hebben. Slangen bijvoorbeeld kunnen geen geluid horen, maar kunnen wel trillingen waarnemen die via de bodem hun lichaam bereiken. Spinnen hebben haar op hun poten waarmee ze geluid kunnen waarnemen. Of dieren ook geluidshinder ervaren is nog moeilijker te bepalen.
De grote wasmot heeft het meest gevoelige gehoor van alle dieren. Dat hebben Schotse wetenschappers vastgesteld. Een grote wasmot kan geluiden opvangen tot 300 kilohertz. Ter vergelijking: de bovengrens van de geluidsgolven die menselijke oren kunnen waarnemen ligt op 20 kilohertz.
Na zo'n drie weken is het katten gehoor volledig ontwikkeld. Katten horen beter dan mensen en ook beter dan honden. Ze kunnen veel geluiden onderscheiden en zeer hoge tonen horen (boven 45.000 Hertz). Ter vergelijking, een mens hoort niets boven de 20.000 Hertz).
Door de rode vos (Vulpes vulpes) krijg je het idee dat Jack the Ripper de straten onveilig maakt. De roep van deze wilde stadsbewoner lijkt soms eng veel op het schreeuwen van mensen.
Eenvoudig lied. Een willekeurige duif herkennen is niet zo moeilijk: die roept een variatie op 'roekoe'. Je weet dat het om een hóutduif gaat, als ie, schor en laag, vijf keer een 'oe' roept, met de klemtoon op de tweede noot. Duiven kunnen tellen en de houtduif kan het verst tellen.
Geluid. Vrouw kwaakt overbekend. Mannetje maakt zachte onopvallende geluiden, een raspende roep en tijdens de balts fluit hij.
The neigh of whinny (Hinniken)
Het luidste geluid wat een paard kan maken is hinniken. Gemiddeld genomen duurt dit geluid 1,5 seconde en is te horen op een afstand van ruim 800 meter. Een paard hinnikt vaak als het geïsoleerd is van de kudde of wanneer het op grote afstand soortgenoten ontdekt.
Reeën hoor je niet
Er zijn maar weinig mensen die het geluid van een ree herkennen. Jazeker, reeën maken geluiden. We herkennen het schelden, klagen en fiepen. Soms zijn we bij een bosje of een struweel en schrikken we van een geluid dat lijkt op de blaf van een hond, het schelden van een ree.
De ransuil heeft relatief veel variatie in zijn roep en zang, voor een uil. Het mannetje roept om de paar seconden kort 'oehoe'. Het lijkt een beetje op het geluid dat je krijgt als je over een lege fles blaast. Het vrouwtje maakt een hoger, fluitend geluid.
Een schaap is een zoogdier. Het is een echt boerderijdier. Een schaap zegt ""Bèêè"". een geit zegt "Mèêèh".
Geblaat wijst op onrust in de groep. Het is voor schapen de beste manier om te communiceren. Als ze zich op hun gemak voelen maken de dieren nauwelijks geluid. Maar hebben ze honger, dorst of voelen ze zich onrustig, dan hoor je ze luid en duidelijk.
Kwispelen kan er op duiden dat het dier te maken heeft met myiasis, de belangrijkste huidaandoening bij schapen, veroorzaakt door maden. De maden zijn afkomstig van de blauwgroene bromvlieg (Lucilia sericata). Naast kwispelen kan het schaap gaan stampen of zichzelf bijten vanwege de jeuk.
Het geluid van Meeuwen
Het wordt meestal omschreven als gekrijs of geschreeuw, en hoewel ze inderdaad behoorlijk kunnen krijsen hebben ze een veel breder scala aan geluiden. Het doet me soms denken aan geluidjes die baby's maken, of lachende oude kerels.
Het geluid van de koekoek is van ver te horen. De soort heeft spitse vleugels en een lange staart. Vliegt met een snelle vleugelslag waarbij de vleugels nauwelijks boven het lichaam uitkomen. De koekoek zit vaak op een open plek met afhangende vleugels en nauwelijks zichtbare poten.
Geluid. Zeer gevarieerd en lang aangehouden. Met veel imitaties en fluittonen. Kan tegelijk boven- en ondertonen produceren.
Het hardste geluid ooit gemeten is de Tunguska meteoor, die in 1908 met een geluidsniveau van maar liefst 300-315 dB in Rusland terechtkwam!
De blauwe vinvis is niet alleen de winnaar van de hardste geluidencompetitie, het is ook nog eens het grootste dier ter wereld. Andere herrieschoppers zijn: leeuwen met 114 dB, de brulaap (de naam zegt het al) met 90 dB en wolven, ook met 90 dB. Cicaden zijn met 120 dB de luidste insecten ter wereld.
De luidste walvis is de potvis. Hij kan maar liefst 230 decibel produceren.
Duiven. Duiven zijn meesters in het horen van lage tonen. Duiven horen al geluid vanaf 0,5 hertz.
Honden kunnen ook de hogere frequenties horen die het gehoor van de mens niet meer kan waarnemen (mensen: 20 tot 20.000 Herz, honden: 15 tot 50.000 Herz). Een bekend voorbeeld daarvan is het hondenfluitje. Mensen kunnen het geluid ervan niet horen, maar honden daarentegen wel.
Het gehoor en het richtinghoren van katten is veel beter dan bij mensen. Waar de bovenste hoorgrens voor volwassen dieren bij ongeveer 50.000 hertz ligt, kunnen jonge katten zelfs nog tonen tot horen 100.000 Hz. Wij mensen hebben al geluk als we een geluid van 20.000 Hz kunnen horen. Bij ouderen neemt dit snel af.