Spanje heeft een rijke kunstgeschiedenis, met vele beroemde kunstenaars zoals Salvador Dalí, Pablo Picasso, Joan Miró, Francisco Goya en Diego Velázquez. Er zijn vele musea in Spanje waar bezoekers kunnen genieten van deze kunst, waaronder het Prado in Madrid en het Picasso Museum in Barcelona of Málaga.
Spanje staat bekend om onder andere zon, zee, strand, tapas en stierenvechten. Toch heeft Spanje veel meer te bieden. Wist je dat er een plant groeit die drakenbloedboom heet?
Buiten Spanje kennen we de Spaanse keuken vooral door gerechten als paella, tortilla, tapas, gazpacho en gerechten met de Spaanse worst chorizo. Bekende Spaanse dranken zijn sangria en tinto de verano. Maar de Spaanse keuken heeft nog zo veel meer te bieden! Wat dacht je van albondigas of Iberico secreto?
Onder vrienden begroeten Spanjaarden elkaar meestal met omhelzingen en een kus op de wang. Als begroeting kunt u met een gerust hart "Hola" - "Hallo" in het Spaans - zeggen. "Hasta Luego" betekent daarentegen "doei" of "tot snel".
In Spanje begint het nieuwe jaar met een tros geluksdruiven. Twaalf stuks om precies te zijn. Men gelooft dat het eten van twaalf druiven om middernacht je twaalf maanden vol geluk en voorspoed brengt. Je moet ze wel precies eten op het moment dat de kerkklokken luiden: bij elke slag een druif.
Wat is de reden voor deze Spaanse gewoonte? De belangrijkste oorzaak van het verschil in eetgewoonten heeft te maken met de tijdsindeling. Als de zon op haar hoogst staat, dat wil zeggen om 12 uur, geven de klokken in Spanje 13.30 uur aan. Die anderhalf uur achterstand op de 'natuurlijke' tijd dateert uit 1942.
De bevolking van Spanje heeft een vrij heterogene achtergrond. Door volksverhuizingen en het samensmelten van verschillende bevolkingsgroepen is sinds de prehistorie het mediterrane type ontstaan, wat het meest voorkomende bevolkingstype is in Spanje.
Het bekendste gerecht uit de Spaanse keuken is ongetwijfeld Paella. Het gerecht is wereldwijd bekend en door de jaren heen zijn er dan ook eindeloze variëteiten van deze specialiteit gemaakt. Maar één ingrediënt hebben ze echter allemaal gemeen: rijst.
Spanje is een van de grootste producenten van fruit in Europa en sommige van de meest geteelde fruitsoorten zijn sinaasappels, aardbeien, appels, citroenen, en steenfruit zoals perziken en abrikozen.
In 2021 bedroeg de totale importwaarde volgens cijfers van het CBS ruim 10 miljard euro. Dit vergeleken met 8,4 miljard euro in 2020. De voornaamste importproducten zijn groenten en fruit, ruwe aardolie en aardolieproducten.
Een draaiende motor is not done in Spanje. Moet je langer dan twee minuten wachten, in de file of bij een spoorwegovergang, dan moet je de motor afzetten.
Holanda. (Hier vind je geen automatische vertalingen!)
Spanjaarden werken vaak van 9:00 tot 14:00 uur en van 16:00 tot 19:00 uur. Drie uur slapen, hoor ik je denken? Absoluut niet! Een siësta duurt vaak tussen de 15 en 30 minuten.
De mediterrane flora komt het meest voor in Spanje en dat betekend lage begroeiing. Rozemarijn, oleander, lavendel, de heidebrem en tijm zijn hier onder andere te vinden. Hoe meer naar het zuiden hoe meer subtropisch de vegetatie is. Hier zijn onder andere cactussen, agaven en palmen te vinden.
De belangrijkste exportproducten zijn wijn, zuidvruchten, auto's, machines, textiel en ertsen. Geïmporteerd worden vooral brandstoffen, transportmiddelen, voedingsmiddelen, machinerieën en chemische producten. De totale waarde van de export bedroeg $ 314 miljard in 2017 en de totale waarde van de import bedroeg $ 339.
Inmiddels komt 61% van de Spaanse tomaten uit Almería, bijna driekwart van de geëxporteerde paprika's (73%) en komkommers (75%) en respectievelijk 82% en 85% van de Spaanse courgettes en aubergines (data: COEXPHAL).
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
Verder drinken de Spanjaarden graag koffie. In de ochtend het liefst met veel melk en suiker.
Religie. De dominante religie in Spanje is het rooms-katholicisme en het is een traditioneel rooms-katholiek land. Volgens een volkstelling van 2010 beschouwt 70,5% van de bevolking zich als katholiek. 0,2% is protestant, 2,3% is islamitisch, 0,4% heeft een andere religie en 26,6% is areligieus.
Het draait allemaal om wederzijdse zorg, sterke banden en leven. Ze delen graag, en vaak is de kring van hun dierbaren niet alleen beperkt tot familie, maar ook tot vrienden en buren. De Spanjaarden zijn een zeer open samenleving die beslist een hekel heeft aan eenzaamheid.