Het zijn meestal de mannetjes die uitgebreid zingen, poppen (vrouwtjes) zingen slechts bij hoge uitzondering. De kanarie kan de zang van andere vogels leren.
De kanarie is een populaire tropische vogel die als huisdier wordt gehouden vanwege de zang (alleen de mannetjes) en de mooie kleuren. Een man alleen zingt beter, maar eigenlijk stelt hij gezelschap van een vrouwtje op prijs.
De prijs van een kanarie hangt af van de variëteit en kleur. De prijzen variëren van 10 tot 250 euro. Bij de aankoop heb je een kooi of volière nodig met een nest, water- en voerbak, zitstokken met verschillende diameters en een bad. Deze benodigdheden kosten ongeveer 70 euro.
Alle kanariesoorten kunnen zingen, maar zangkanaries zijn speciaal voor de zang gekweekt. Bij deze vogels zijn type en kleur minder belangrijk. Dit zijn bijvoorbeeld de Waterslager, de Harzer kanarie en de Timbrado. Postuur- of vormkanaries zijn vaak te zien op tentoonstellingen.
Geluid. Zang een snelle combinatie van ratels en trillers achter elkaar doorgaand, soms herinnerend aan brekend glas. Roep een stuiterende triller; "tzzzrrrilrlrlr" vaak erin verweven.
Wanneer je vogel met opgezette veren (ook wel bol zitten genoemd) gaat zitten, voelt je vogel zich niet lekker. Je vogel is dan vaker ook stiller en heeft minder zin om te spelen. Je vogel kan zelfs lusteloos op de grond in de hoek van de kooi gaan zitten.
Kanaries moeten worden aangemoedigd om zo goed mogelijk te zingen. Geluid en beweging helpt, dus zorg ervoor dat u de vogel in een ruimte houdt waar voldoende activiteit gaande is. Als de kanarie samen met andere vogels wordt gehouden zal dit hem aanmoedigen om te zingen.
De jongen van een vogel worden “kuikens” genoemd.
We adviseren de kooi van jouw parkiet, kanarie of andere vogel minimaal één keer per week schoon te maken.
Als uw vogel zich eenmaal thuis voelt kunt u naast de kooi gaan zitten en geruststellend met de vogel praten. Ontwikkel een geluidje speciaal voor uw vogel, waaraan uw kanarie u leert herkennen. Dit kan een specifiek gefluit zijn of een zachte, aflopende "Hall-o".
Fruit. Ook zijn er verschillende soorten fruit die je aan je vogel kunt geven. Deze bevatten veel vitamines en worden vaak ook nog eens erg lekker gevonden door je vogel! Enkele fruitsoorten die je prima aan je vogel kunt geven zijn: appel, banaan, kiwi, mandarijn, sinaasappel, wortel, tomaat, peer, druif en ananas.
Grasparkieten, kanaries etc. zijn dankbare huisgenoten en overtuigen niet alleen dierenliefhebbers met een beperkte tijd en ruimte. Men moet zich er echter wel van bewust zijn, dat de vogels alleen met zijn tweeën gehouden moeten worden. Dus deze vogels mag je niet individueel houden.
Alleen mannelijke kanaries zingen. Toch kunnen vrouwelijke kanaries het ook, alleen vertikken ze het om te doen. Wanneer ze een flinke portie hormonen toegediend krijgen, dan lukt het wel. Testosteron stimuleert de zang, terwijl de proteïne BDNF de gouden keeltjes nog iets beter smeert.
Direct aan het einde van het broedseizoen gaat de kanarie in de rui. Hij vervangt dan al zijn veren en stopt dan tijdelijk met zingen. Soms komt het voor dat kanaries blijven ruien.
Wat mag een kanarie niet eten? Alle snacks die mensen eten, zijn slecht voor kanaries omdat er te veel zout en vet inzit. Chocolade, chips en koffie zijn dus uit den boze. Ook avocado's zijn erg slecht voor kanaries.
Kanaries en vinken vinden het fijn om regelmatig te badderen. Ze moeten daarom minstens twee keer per week gebruik kunnen maken van een in de winkel gekocht vogelbadje of een simpel schaaltje met water. Door een bad te nemen wordt stof van de veren verwijderd en kan de vogel afkoelen.
De huisvesting
In huis mag de kooi niet in de buurt van het fornuis, de verwarming, of voor het raam staan. Het wordt er al snel te warm waardoor de kans op oververhitting bestaat. Ook kunnen ze niet tegen tocht en kookdampen. Kanaries hebben baat bij een natuurlijk dag- en nachtritme.
Wen je vogel aan op een vast tijdstip te gaan slapen, bijvoorbeeld om 19.00 uur, door een kleedje over de kooi te leggen. Als je dan zelf naar bed gaat haal je het kleedje weg zodat de vogel met het opkomen van de zon weer wakker wordt. Een kanarie heeft gemiddeld 11 á 12 uur licht per dag nodig.
De meeste roodkwekers beginnen met kleurstof gemengd in het eivoer te geven een 10 tal dagen voor het leggen van de eieren. Het voordeel hiervan is dat de kleurstof al opgenomen wordt in het gelegde ei. De jonge krijgen de kleurstof al mee in het ei om de vleugel en staartpennen goed door te kleuren.
Alle mannelijke kanaries zingen, maar de kanaries die speciaal zijn gefokt voor hun zang zullen natuurlijk de beste muzikale performance geven. De populairste types zijn de waterslager, de german roller, de russian singer, de spanish timbrado en de american singer.
Kanaries zijn ook geschikt om zowel binnen als buiten in een volière te houden. In de winter dienen ze alleen wel over een tocht- en vorstvrij nachthok te beschikken en dient voorkomen te worden dat ze op ijzeren stangen kunnen gaan zitten. Hier kunnen de voetjes en tenen door bevriezen.
De zangvogels slapen meestal op een tak of stok. De reden hiervan, dat geldt zeker voor de opgetrokken poot, is om zomin mogelijk lichaamstemperatuur te verliezen. Om verder nog minder lichaamstemperatuur te verliezen zetten ze hun veren op. Hierdoor komt er een luchtlaag tussen de veren die als isolatie dient.
Maakt de vogel een knorrend, piepend of krakend geluid dan duidt dit vaak op een luchtweginfectie. Het behandelen van dit probleem is dan ook een pré en de desbetreffende vogel moet dan meteen apart gezet worden voor het de rest ook aansteekt want een infectie aan de luchtwegen is vaak besmettelijk!