Kortgezegd is het een shirt of sweater zonder kraag met een ronde aansluitende hals. Maar het kan ook een trui of sweater zijn. In de volksmond noemen we het eigenlijk strakke shirts met aansluitende hals. De naam crewneck betekent letterlijk ronde hals.
Je ziet de troyerkraag meestal bij truien en sweaters. Een dergelijke kraag op een trui, maar dan met knopen in plaats van een rits, wordt ook wel een troyerkraag genoemd. Het is dan eigenlijk een soort polokraag maar dan minder 'net' vanwege het dikkere materiaal en grotere knopen die gebruikt worden.
- een opstaande kraag, grote(re) kragen en kragen van wat dikkere stof mooier vallen als de bovenkraag iets meer wijdte heeft dan de onderkraag. Knip de bovenkraag daarom met iets bredere naden. - bij plat vallende kragen en kragen van dunne stoffen het verschil in wijdte tussen boven- en onderkraag minder is.
Bij een cut-away overhemd vallen de boordpunten net iets verder uit elkaar. De kraag is letterlijk weggesneden. Daarom heet deze kraag ook wel de 'cut away'. Deze punten zijn niet recht weggesneden, maar lopen schuin naar achteren.
Mao collar of manderin collar overhemden zijn overhemden zonder kraag of boord, met alleen een opstaande randje. Dit type overhemd heeft de laatste paar jaar veel aan populariteit gewonnen. Normaal gesproken hebben overhemden een kraag - althans dat zijn we gewend.
Overhemden zonder kraag of overhemden zonder boord heten ook wel "Overhemden met Mandarin Boord" of soms met "Mao boord".
Het beste antwoord. Dat is een polo-shirt Toegevoegd na 5 minuten: Als het shirt geen kraag mag hebben, maar wel knoopjes, is er bij mijn weten geen speciale naam voor.
Piqué is een breitechniek die zorgt voor een stevige, ademende stof met een subtiel reliëf. Het reliëf kan verschillen in vorm, van vierkanten, wafelvorm tot ruiten. Piqué wordt veel voor poloshirts gebruikt.
Te veel je best doen. Het omhoog zetten van een polo ziet er al snel uit alsof je te veel je best doet. De kraag van een poloshirt hoort van nature naar beneden. Hierdoor lijkt het bij een opgezette kraag dat je wel stijlvol probeert te zijn, maar het eigenlijk niet bent.
Het Poloshirt kan in en uit de broek gedragen worden.
Laat het poloshirt dan uit de broek en draag het bovenste (of twee) open. Ga nooit voor alle knoopjes open, dit kan er al snel onverzorgd uit gaan zien. Ga jij voor een formele look met een pantalon? Draag dan het shirt in de broek met de knoopjes dicht.
De Kent kraag is van oudsher de meest voorkomende kraag voor zowel business als casual overhemden. De kraag heeft scherpe punten en is hoog. De Kent kraag staat iets uit, waardoor de kraag ruimte biedt voor bredere dasknopen. De kraag kan zowel met als zonder stropdas worden gedragen.
De cut away kraag is gemaakt om een stropdas bij je overhemd te dragen. De kraag loopt naar punten toe die wat verder uit elkaar staan dan bij de traditionele boord. Deze kraag is perfect om je stropdasknop mee te accentueren.
Bij een wide spread boord staan de kraagpunten een stuk verder uit elkaar dan bij een traditioneel boord. Dit type boord wordt vaak gebruikt bij het dragen van een stropdas en is dus uitermate geschikt voor een chique gelegenheid.
Revers (ook: lapel) zijn de links en rechts teruggevouwen voorpanden, in het verlengde van de kraag, aan de voorzijde van bijvoorbeeld een jas, een colbert of een blazer.
Het beleg heeft de spiegelbeeldige vorm van het kledingstuk zelf, maar is smaller. Het beleg en de buitenzijde van het kledingstuk worden met de goede kanten tegen elkaar gelegd en aan elkaar gestikt. Vervolgens wordt de naadtoeslag kort afgeknipt en afgewerkt tegen het rafelen.
Pieten kraag maken van crepepapier: neem ongeveer 1,5 meter wit crepepapier. Vouw deze strook in de lengte dubbel. Neem naald en een stevige draad (wit katoen bijvoorbeeld) en rijg de draad door het midden van de dubbelgevouwen strook. Laat een flnk stuk draad over aan het begin en het eind.
Netjes: polo onder colbert dragen
Zeker in combinatie met een colbert. Verruil je overhemd op een zwoele zomeravond voor een polo in een donkere kleur. Draag hieronder een chino of pantalon.
Poloshirt in je broek? Het is moeilijk om definitief een regel op te stellen. Het advies luidt als volgt: draag je een korte broek dan mag een polo over je broek komen. Met lange broeken is het wel netjes om de polo in je broek te steken.
Draag geen shirt onder je polo
Stukjes stof die onder je polo uit komen doen ook af aan de unieke pasvorm van een polo. Kun je het echt niet laten, kies dan voor een strak shirt met een model dat nergens onder of boven de polo uitsteekt. Twee polo's over elkaar dragen is trouwens ook wat teveel van het goede.
De polo komt oorspronkelijk uit de 19e eeuw, en is ontstaan in Manipur, een deelstaat in het uiterste noordoosten van India. Britse soldaten waren hier gestationeerd en vestigde hier de eerste polo club van deze tijd.
Polo's horen wel getailleerd te zijn, maar zeker niet strak te zitten. Kies de juiste lengte: de polo hoort qua lengte maximaal tot halverwege de (denkbeeldige) rits van de broek te vallen. Ook de mouwen hebben een gepaste lengte; ze horen halverwege de biceps te stoppen.
Poloshirt in je broek? Het is moeilijk om definitief een regel op te stellen. Het advies luidt als volgt: draag je een korte broek dan mag een polo over je broek komen. Met lange broeken is het wel netjes om de polo in je broek te steken.