Moslims gaan aan het einde van de ramadan bij elkaar op visite en geven cadeautjes of geld. In veel families kopen ze voor het Suikerfeest ook nieuwe kleding om er op hun best uit te zien. Wil je een moslim feliciteren met het afronden van deze bijzondere maand, zeg dan: eid mubarak!
In de moskee wordt er gebeden en feliciteert iedereen elkaar met het afsluiten van de Ramadan door 'Eid Mubarak' te zeggen. Na het gebed vindt het Suikerfeest pas echt plaats en worden familieleden en vrienden bezocht. Iedereen neemt feestelijke maaltijden mee, waar koekjes altijd een belangrijk onderdeel van zijn.
Je feliciteert elkaar met het goed afsluiten van de Ramadan. Dat doe je met een stevige omhelzing en de wens 'Eid Mubarak': 'Gezegend feest'. Mensen sturen ook kaarten en mailtjes met deze wens.
Moslims vieren het Suikerfeest samen met hun hele familie. Ze geven elkaar cadeaus en het is ook gebruikelijk om de armen iets te geven. 'Zoet eten, zoet praten' is het motto van het feest.
Wens ze komend weekend 'Eid Mubarak', ofwel 'vrolijk Suikerfeest'.
Einde ramadan: Suikerfeest
Moslims gaan aan het einde van de ramadan bij elkaar op visite en geven cadeautjes of geld. In veel families kopen ze voor het Suikerfeest ook nieuwe kleding om er op hun best uit te zien. Wil je een moslim feliciteren met het afronden van deze bijzondere maand, zeg dan: eid mubarak!
Wat zeg je deze dag tegen je islamitische collega? Tijdens het Suikerfeest wenst iedereen elkaar Eid Mubarak ('een gezegend feest').
De groet betekent dus iets als Gezegend Feest. Wanneer iemand je Eid Moebarak wenst, is het beleefd om te antwoorden met Khair Moebarak.
* Als u graag iemand een fijn Offerfeest toewenst, kan u dat doen in het Arabisch met "Eid Moebarak" = Gezegend feest.
Het Eid gebed kent geen adhaan of iqaama en kun je vanaf 15 minuten na zonsopkomst tot ongeveer een kwartier voor dohr verrichten. Het Eidgebed bestaat uit twee raka'aat: De eerste rak'ah start je met de openings-takbeer en vervolgens verricht je daarna zes keer weer de takbeer hardop.
Gelukkig Suikerfeest. Ramazan Bayramı'nız mübarek olsun.
Je kunt 'ramadan mubarak' zeggen, wat dus in principe 'een fijne ramadan' betekent. Ook 'ramadan kareem' wordt veel gebruikt: dit betekent 'een gezegende ramadan gewenst'. Dit is in ieder geval hoe wij elkaar een fijne ramadan wensen.
Elke dag die Hajar niet vast, doneert ze vijf euro aan een door haar gekozen goed doel. Dat wordt ook wel Fidyatu Siyaam genoemd en is een alternatief voor mensen die niet mee kunnen doen vanwege gezondheidsredenen.
Het Eidgebed kent geen adhaan of iqaama en kun je vanaf 15 minuten na zonsopkomst tot ongeveer een kwartier voor dohr verrichten. Het Eidgebed bestaat uit twee raka'aat: . De eerste rak'ah start je met de openings-takbeer en vervolgens verricht je daarna zes keer weer de takbeer hardop.
Arabische naam van het Suikerfeest: Eid-al-Fitr
Saamhorigheid staat centraal. Het is feest en dat moet gevierd worden. Familieleden en buren zoeken elkaar op en ook vrienden worden met een bezoekje vereerd. In gezamenlijke kring wordt het einde van het vasten gevierd door uitgebreid te eten en te drinken.
Kurban bayramınız mübarek olsun!
Op de vierde dag wordt niet meer geofferd. Daarnaast dient het slachten overdag te gebeuren en niet 's avonds[5] vanwege de volgende woorden van Allah (interpretatie van de betekenis): “En (zodat) zij de Naam van Allah op de bekende dagen zullen uitspreken (als dank) voor de veedieren waarmee Hij hen heeft voorzien.”
Iedere moslim die er geld voor heeft slacht op de eerste dag van het Offerfeest een schaap - en dat is niet goedkoop (ca. € 300).
Moslims gebruiken de Arabische term Ied ul-Fitr, letterlijk vertaald: het feest van het verbreken van het vasten. Uiteraard dekt deze benaming de lading uitstekend. Ied ul-Fitr zijn twee Arabische woorden, maar internationaal geaccepteerd en gebruikt.
Tijdens die vastenmaand eten en drinken moslims niet tussen zonsopgang en zonsondergang. Nu die maand voorbij is, is het tijd voor feest: gebed (in de moskee), eten (veel en lekker), cadeautjes (voor de kinderen) en familiebezoek. Officieel duurt het Suikerfeest drie dagen, maar het 'zwaartepunt' ligt op de eerste dag.
Morgen kan je je islamitische medemens 'Mabrouk el Eid' toewensen, een traditionele groet die zoveel betekent als 'gezegend feest'.
Tijdens Ramadan begroet men elkaar met de woorden Ramadan Mubarak, Ramadan Mabroek of Ramadan Kareem, wat gezegende ramadan betekent. Deze maand is voor moslims dus een heilige maand, met aandacht voor inkeer en bezinning.
Moslims vieren vandaag dat de ramadan voorbij is, een maand die als heilig geldt en waarin wordt gevast van zonsopgang tot zonsondergang. De gangbare term voor het feest is het Arabische Eid al-Fitr. Dit betekent letterlijk 'het feest van het verbreken van het vasten'.
Eid Al Fitr betekent letterlijk 'feest van het verbreken van het vasten'. 2. Daarnaast impliceert het woord 'Suikerfeest' dat de dag vooral in het teken staat van eten, terwijl het om veel meer draait. Pasen noemen we ook geen 'eierfeest', en Kerstmis ook geen 'bomenfeest', maar heeft het een grotere betekenis.