Pink – eenjarig kalf, ook wel 'hokkeling' genoemd; Var – jonge stier; Vaars – jonge koe die voor het eerst is gedekt, ook wel 'maal' of 'eerstekalfskoe' genoemd.
Als een koe een kind krijgt, noem je dat een kalf. Een kalf van 1 jaar noem je een pink. Een jonge koe die voor het eerst zelf een kalfje heeft gekregen heet een vaars. En als het dier nog meer kalfjes heeft gekregen, dan heet ze een koe!
Zodra een kalf 1 jaar is, wordt ze een pink genoemd en weegt ze zo'n 300 kilo. Als de pink zo'n 375 kilo weegt (ze is dan ongeveer zo'n 15 maanden oud) kan ze bevrucht worden. Ze heet dan een vaars omdat ze voor de eerste keer zwanger is. Als alles goed gaat, wordt na negen maanden het kalfje geboren en is het een koe.
Een koe krijgt haar eerste kalf als ze ongeveer 2 jaar oud is. Vervolgens krijgt ze ieder jaar een kalf om de melkproductie op gang te houden. Koeien die dit hoge tempo niet kunnen bijhouden worden 'slijters' genoemd en worden op de leeftijd van 3 of 4 jaar geslacht.
Het weegt dan 15 kg en is zo'n 65 cm lang. Het kalf moet dan vooral nog groeien en haar en tanden krijgen. Bij de geboorte, gemiddeld na 9 maanden en een paar dagen, is het kalf zo'n 80 cm lang en weegt het 30 tot 50 kg. Drachtige melkkoeien worden in de regel gewoon doorgemolken, tot zo'n 2 maanden voor het afkalven.
Koeien leven in kuddes en krijgen een kalfje als ze ongeveer twee jaar oud zijn. Een koe is een vrouwtjesrund en een mannetjesrund noemen we een stier. Een rund heeft van nature horens om zich te verdedigen. Koeien kunnen wel 20 jaar oud worden, maar worden meestal al eerder geslacht voor het vlees en de vacht.
Veel melkkoeien worden al op relatief jonge leeftijd van 6 à 7 jaar geslacht, terwijl een koe wel 20 jaar oud kan worden.
Een koe ligt veel - zo'n tien tot vijftien uur per dag is ze aan het herkauwen, rusten, dommelen - maar ze slaapt slechts drie uur per dag en daarvan is ze een uur tot anderhalf uur in een diepe slaap, de zogeheten REM-slaap (1).
Reken op meer dan 500 euro voor een koe. Jonge stieren zijn vaak goedkoper, reken hier de castratiekosten nog bij. Daarnaast zijn er uiteraard nog heel wat andere kosten: een weide, een stal, het stro, het voer en de dierenarts kosten geld.
Elke koe heeft een eigen stemgeluid, waarmee ze emoties kan uiten. Dat blijkt uit onderzoek naar de geluiden van koeien in positieve en negatieve omstandigheden, zoals wachten op voer, afzondering van de kudde, hitte en kou.
Een eerstekalfskoe (een koe die in haar leven tot nog toe 1 kalf heeft gekregen) heet een 'vaars', een tweedekalfskoe heet een 'schot', daarna zijn de bijnamen op, en heet de koe gewoon koe.
Een vrouwelijk rund wordt een koe genoemd, het mannelijke rund een stier. Een os is een gecastreerde stier.
Het bericht, eerder deze week, over de doodgereden 'zwangere' wolvin op de Veluwe, leidde tot opmerkingen en taalvragen van lezers. 'Vrouwen worden zwanger en vrouwelijke (zoog)dieren drachtig', mailde een lezer. Inderdaad noem je vrouwtjesdieren die jongen dragen meestal 'drachtig', maar 'zwanger' komt ook voor.
Koeien die een goede voeding en verzorging krijgen, kunnen zo'n 15 tot 25 jaar oud worden. Meestal halen ze die leeftijd echter niet. De gemiddelde Nederlandse melkkoe wordt slechts vijf jaar oud, de gemiddelde zoogkoe (voor vleesvee) tien jaar oud.
Een vaars is een jongvolwassen koe (vanaf 1,5 jaar) die gedekt is, maar nog geen tweede kalf heeft gekregen. Een vaars wordt ook wel een "eerste kalfskoe" genoemd.
Jaarlijks worden ongeveer 22 mensen gedood door een koe, terwijl haaien elk jaar rond 5 mensen doden.
De kosten van een volwassen Wagyu-koe kunnen oplopen tot meer dan 30.000 euro. Hoewel dat al een enorm bedrag lijkt, zijn de duurste runderen de Matsusaka Wagyu uit de Mie-regio. De reden daarvoor is dat rundvlees uitsluitend van vrouwelijke koeien wordt geproduceerd.
Als u kunt uitleggen dat u uw dieren voor de hobby houdt en dus niet bedrijfsmatig, dan bent u een particulier. Er is geen maximum aantal dieren dat u als particulier mag houden.
De ossenhaas is het duurste stuk vlees van de koe.
Een koe plast per dag zo'n 25 tot 30 liter. Als het goed loopt, kan daarvan bijna 15 liter in het koetoilet terechtkomen.
Water is het belangrijkste voedermiddel bij rundvee. Ze drinken er dagelijks 5 tot meer dan 150 liter van, en dit afhankelijk van hun leeftijd, het productieniveau, de samenstelling van het rantsoen, de omgevingstemperatuur, en de relatieve luchtvochtigheid.
Toch wel zo'n 15 liter bloed moet ze intussen kwijt geweest zijn – van zo'n 50 à 60 liter bloed dat een volwassen koe in zich heeft – als ze al niet meer verloren was…
Ze vormen de grootste onderorde van de evenhoevigen, met zo'n 200 soorten in meer dan 60 geslachten. Voorbeelden van herkauwers zijn: de geit, het schaap, het rund, de antilope, het hert en de giraffe.
Droge koe – koe die enkele weken geen melk geeft om op krachten te komen voor het kalven, ook wel 'droogstaande koe' of 'drooggezette koe' genoemd; Nieuwmelkte koe – koe die net heeft gekalfd en begint aan een nieuwe lactatieperiode, ook wel 'verse koe' of 'nieuwmelkse koe' genoemd.
De realiteit is echter veel minder mooi. Melkkoeien worden elk jaar kunstmatig zwanger gemaakt om de melkproductie op gang te brengen. Net zoals vrouwen pas moedermelk produceren na een bevalling, maken koeien pas melk aan na een kalving. Een koe “geeft” dus niet zomaar melk, maar produceert die voor haar kalfje.