Of een groep bomen als bos wordt gedefinieerd, wordt bepaald door de aanwezigheid van bomen of struiken enerzijds en de aanwezigheid van een boseigen fauna en flora anderzijds.
Een bos is in Nederland, volgens de Boswet van 1961 officieel een bos als 10 are (1000 m2) of meer uit bomen bestaat, of, bij een rijbeplanting, een of meer rijen van ten minste 21 bomen. Er zijn ook andere definities in omloop.
Het verschil tussen een woud en een bos is dat er relatief weinig onderhoud aan een woud wordt gepleegd. Zo blijven omgevallen bomen gewoon liggen en regelt de natuur in een woud zich meer vanzelf.
Een bos is een grote oppervlakte relatief dicht met bomen bezet en met één of meerdere hoofdboomsoorten. Een bos is echter meer dan bomen alleen: het is een volledig ecosysteem waarin bomen en planten, dieren, schimmels en bacteriën in een hecht verband met elkaar samenleven en afhankelijk zijn van elkaar.
De Van Dale (online) geeft als definitie van een boom: 'houtachtig gewas met een zeer groot wortelgestel en een enkele, stevige, houtige en zich secundair verdikkende, overblijvende stam, die zich pas op zekere hoogte boven de grond vertakt'.
Definities die `boomkunde` bevatten:
Dendrologie = boomkunde.
Zoals de boomsoort en de plek waar de boom staat. De oudste boom ter wereld is waarschijnlijk al meer dan 4.700 jaar oud en staat in Amerika.
Volgend is een lijst van landen naar bosareaal, met absolute oppervlakte en het percentage van de landoppervlakte die met bos is bedekt. Het totale bosareaal van de wereld bedraagt anno 2019 ongeveer 3,9 miljard ha of circa 30% van het totale landoppervlak.
Europa's grootste aaneengesloten natuurgebied!
De Veluwe is met een oppervlakte van 91.200 hectare het grootste aaneengesloten natuurgebied van Europa. Als natuurliefhebber kun je er dan ook je hart ophalen.
tuinen en parken: een aangelegde tuin (de grasperken, borders en sierplanten) bij een woning in het bos wordt niet als bos aanzien. De delen van de tuin die met bomen bezet zijn en waartoe een boseigen fauna en flora behoort, worden wel als bos aanzien!
In bosgebied mag je níét wonen …
Je mag er niet bouwen of wonen. Hierover bestaan duidelijke en strenge regels. Sommige bossen hebben een andere 'bestemming' en staan dus op het gewestplan als recreatie-, landbouw-, of zelfs woongebied.
Om evenveel bos te behouden in Vlaanderen moet ontbossing doorgaans gecompenseerd worden. Dat kan door elders bomen aan te planten of met een financiële bosbehoudsbijdrage. Dat geld wordt ingezet om nieuw bos te realiseren.
Deze lucht bestaat voor 23 procent uit zuurstof en hiervan halen we per ademteug één derde zuurstof uit, zodat je uiteindelijk jaarlijks op een verbruik zit van dik 700 kilo zuurstof. Een volwassen boom produceert in die tijd 100 kilo zuurstof dus heb je per persoon zeven à acht volwassen bomen nodig.
Hoeveel bomen moet je ongeveer planten voor 1 hectare bos? Gemiddeld zo'n 2.000 bomen, al is dat aantal sterk afhankelijk van het bostype. Met de jaren wordt dat aantal uitgedund tot 500 bomen, op natuurlijke wijze of door bosbeheer.
LUXEMBURG (ANP) - Nederland is na Malta en Ierland het land met de minste bossen van alle EU-landen. Slechts 11 procent van het land is begroeid met bossen en andere boomrijke gebieden zoals parken. Alleen Malta (1 procent) en Ierland (10 procent) zijn nog minder boomrijk.
1. Het Speulder- en Sprielderbos, Gelderland (Nederland) Het Speulder- en Sprielderbos, gelegen tussen Ermelo, Putten en Garderen, is een van de oudste oerbossen van Nederland. Niet voor niets heeft Staatsbosbeheer dit bos uitgeroepen tot het mooiste van het land.
Sinds 1950 is de oppervlakte bos toegenomen. Deze groei in bosoppervlakte gaat nog steeds door, in alle provincies. Gelderland is de meest bosrijke provincie, gevolgd door Noord-Brabant. In Groningen en Zeeland komt de minste hoeveelheid bos voor.
Grappig genoeg hebben de Scandinavische Faröer Eilanden het minste percentage bos. De eilanden staat op nummer één in de lijst minst bosrijke landen. IJsland staat in die lijst op nummer vijf. Ook zijn er vier landen die helemaal geen bos hebben: San Marino, Qatar, Groenland en Oman.
Het Amazone-woud
Het is het grootste tropische bos op aarde, gelegen op het grondgebied van negen landen in Zuid-Amerika, de meeste in Brazilië.
Al wandelend de gedachten verzetten in dichtbegroeide bossen, dat kan uitstekend in de provincie Gelderland, maar ook in Limburg. Daar vind je procentueel het hoogste percentage bos per landoppervlakte, respectievelijk 19,7% en 16,1%, blijkt uit cijfers van het vakblad Natuur Bos Landschap.
De duurste Bonsai boom: Een eeuwenoude den, verkocht voor 1,3 miljoen dollar op de Internationale Bonsai Conventie in Takamatsu, Japan. Een andere dure Bonsai boom, te koop voor ongeveer 90.000 dollar.
Deze kustmammoetboom (Sequoia sempervirens) van 115,61 meter staat in een afgelegen deel van het Redwood National Park in het noordwesten van de Amerikaanse staat Californië. De boom, ontdekt in 2006, is vernoemd naar Hyperion, de Titaan uit de Griekse mythologie.