Zoogdieren hebben longen om adem te halen. Vissen zijn dus geen zoogdieren, want die hebben kieuwen. Alle zoogdieren hebben haren. Sommigen hebben een heleboel haar, anderen maar heel weinig.
Er is geen tegenovergestelde van maar ik zou zeggen, als het echt moet: eierleggende dieren want daar heb je dan wel mee gezegd wat het tegenovergestelde is: vogels, vissen, amfibieën en reptielen.
Gewervelde DierenGewervelde dieren (Vertebrata) zijn dieren met een inwendig skelet.
Oviparie is het verschijnsel dat dieren zich voortplanten door middel van het leggen van eieren. Anders dan bij vivipare (levendbarende) dieren ontwikkelt het embryo zich niet in het lichaam van de moeder, maar in het ei.
Wanneer een dier dat op een vogel lijkt en geen ei legt dan gaat het om een zoogdier. Voorbeelden hiervan zijn huidvliegers, vleermuizen en vliegende eekhoorns. Dat zijn geen eierleggende vogels maar zoogdieren.
Dolfijnen zijn zoogdieren, zeezoogdieren om precies te zijn. Ze baren dus levende jongen, die ze zogen met moedermelk. Ze halen adem met longen, dus niet met kieuwen en ze zijn warmbloedig.
Tot de amfibieën behoren de kikkers (Anura), de salamanders (Caudata) en de wormsalamanders (Gymnophiona). In totaal zijn er ruim 8200 beschreven soorten. Hiervan behoren er ongeveer 7300 tot de kikkers (inclusief padden), 760 tot de salamanders en 200 soorten tot de wormsalamanders.
Een krokodil is een reptiel. Reptielen leggen eieren. Dit is een krokodil. Een jonkie nog maar.
U bent zich er vast van bewust dat de kippen in uw stal, in het Latijn Gallus gallus genaamd, hele bijzondere dieren zijn. Ze behoren niet tot de orde Zoogdieren, maar tot de Vogels en bovendien stammen ze af van de dinosaurus.
De vrouwtjesvissen zullen de eieren leggen, waarna de mannetjesvissen deze gaan bevruchten door er hun zaad overheen te brengen. Dat zaad noemen we bij vissen hom en de eitjes zijn ook wel bekend onder de naam kuit. De meeste vissoorten paaien altijd op dezelfde plekken, die men paaiplaatsen noemt.
Roofdieren (Carnivora) vormen een orde van zoogdieren die zich voornamelijk voeden met vlees en ander dierlijk materiaal.
Het konijn (Oryctolagus cuniculus) Het konijn is één van de meest bekende zoogdieren. Konijnenkeutels, konijnenholen, myxomatose en konijn met pruimen dragen bij tot die bekendheid.
Snel naar: Honden en katten. Konijnen, fretten en knaagdieren.
De hamster is een knaagdier dat solitair leeft. Hij heeft een overwegend ondergrondse leefwijze en is 's nachts actief. Aan het eind van de middag en in de schemering komt hij tevoorschijn om op zoek te gaan naar voedsel.
Kikkers behoren tot de gewervelde dieren, ze hebben vier poten maar geen staart en verschillen hiermee van de meeste andere amfibieën. Alle kikkers hebben een afgeplat, peervormig lichaam en uitpuilende ogen. De kop en bek zijn breed, de lange achterpoten zijn sterk gespierd en goed ontwikkeld.
Kenmerken van de vijf klassen gewervelde dieren
Vergelijk de vissen, amfibieën, reptielen, vogels en zoogdieren.
Kippen hebben hun hersenen niet nodig om te bewegen
Het circuit van zenuwen tussen de zintuigcellen en de spieren in het lichaam 'weet' dus zonder tussenkomst van de hersenen hoe het moet bewegen. Daardoor kan de kip zonder hersenen blijven bewegen zolang het lichaam genoeg zuurstof en energie heeft.
Een haan bevrucht een dooier door te paren met een hen. Daarna vormt de hen het eiwit en de schaalvliezen. In totaal doet ze er ongeveer 25 uur over om een ei te maken. Doordat het sperma van de haan meerdere dagen intact blijft, leggen kippen soms tot tien dagen na de paring nog bevruchte eieren.
We noemen dit 'verhanen'. Het is waarschijnlijk een aandoening aan de eierstokken waardoor de kip extra mannelijke hormonen gaat produceren. De kip stopt dan met het leggen van eieren en het verenkleed wordt net als dat van een haan. De kip gaat zich ook gedragen als een haan, maar kan geen kippen bevruchten."
Jongen van ezels heten ezelsveulens. Een kruising tussen ezelhengst en paardenmerrie wordt muildier genoemd, die tussen ezelin en paardenhengst heet een muilezel. Alle mannelijke nakomelingen tussen deze kruisingen zijn onvruchtbaar.
Dit wordt paaien genoemd. Er zijn echter ook soorten als de guppy en zwaarddragers waarbij de eitjes inwendig worden bevrucht en volledig ontwikkelde jongen ter wereld komen. Visseneitjes zijn over het algemeen klein en doorzichtig, evenals de larve.
Amfibieën zijn ook koudbloedige dieren, maar in tegenstelling tot reptielen leven zij grotendeels in het water. Zij hebben daarom een dunne huid die veel klieren bevat. Deze klieren zijn nodig om de huid vochtig te houden. Daarnaast speelt de huid een belangrijke rol in de ademhaling.
Er zijn zes groepen reptielen: krokodillen, schildpadden, slangen, hagedissen, wormhagedissen en brughagedissen. Het zijn planteneters of vleeseters.
Amfibieën zijn kleine koudbloedige gewervelde dieren die afstammen van de waterbewoners (vissen). Ze kunnen op het land leven, maar voor hun voortplanting zijn ze geheel afhankelijk van water. De enige in Nederland voorkomende amfibieën zijn: salamanders, kikvorsen en padden.