Carnivoor is een Latijns woord, waar 'carnis' staat voor vlees en 'vorus' voor eter. Er zijn verschillende soorten carnivoren. Daarnaast zijn er ook alleseters, ook wel omnivoren genoemd.
Een omnivoor (Latijn: omnis, elk, ieder; vorare, eten) of alleseter is een dier dat zowel plantaardig als dierlijk voedsel kan eten om te overleven.
Biologisch gezien zijn mensen inderdaad omnivoren: wij kunnen zowel plantaardige als dierlijke voeding eten om te overleven. We zijn echter niet gebonden aan een omnivoor eetpatroon: het is niet zo dat we de combinatie van plantaardige en dierlijke producten moeten eten.
Alleseters moeten met hun gebit dus planten kunnen snijden en malen, maar ook vlees kunnen vastpakken en scheuren. Ze hebben daarom snijtanden, hoektanden en kiezen van ongeveer gelijke grootte en de kiezen zijn knobbelkiezen. Knobbelkiezen zijn niet zo plat als de plooikiezen en niet zo puntig als de knipkiezen.
Een omnivoor eet zowel plantaardig voedsel als vlees. Ook hun verteringsstelsel is hier volledig op ingesteld. Of een mens enkel plantaardig voedsel eet speelt hier geen rol, dit verandert het verteringsstelsel niet.
Een carnivoor (van Latijn caro, vlees en vorare, eten) of vleeseter is in de ecologie een willekeurig organisme dat uitsluitend dierlijk weefsel als voedsel gebruikt.
De mens is een alleseter: onze voorouders scharrelden een maaltje bij elkaar van groenten, noten én vlees. Daar heeft ons lichaam zich ook op ontwikkeld. Is een vegetarisch of veganistisch menu vragen om problemen? De mens is een omnivoor, en dus kan hij niet zonder vlees.
In discussie over de mens en vleeseten gaat het vaak over het menu van de oermens. Vanuit de plant-based gemeenschap is de stelling dat de mens van oorsprong een herbivoor is en dat we daarom gewoon plantaardig kunnen eten.
Planteneters noem je ook wel herbivoren. Herbivoor is een Latijns woord, waar 'herbe' staat voor gras, kruid of plant en 'vorus' voor eter. Er zijn verschillende soorten herbivoren. Ze zijn ingedeeld naar het deel van de plant dat ze eten: gras, bladeren, zaden of fruit.
De Spinosaurus is de grootste vleeseter van alle dino's. Hij is 4 meter langer en 4000 kilo zwaarder dan de T Rex. De Spinosaurus heeft een lange bek met veel scherpe tanden.
Piscivoor betekent visetend, en is een term in de biologie die gebruikt wordt voor carnivore dieren die vrijwel uitsluitend leven van vissen. Het gaat om uiteenlopende diergroepen, zoals vogels, zoogdieren en reptielen zoals krokodilachtigen.
Kannibalisme is niet alleen taboe
Dawkins noemt kannibalisme een taboe, maar het eten van mensenvlees is niet alleen een ethische kwestie. Ons vlees bevat namelijk infecterende proteïnes en deze kunnen ziekten veroorzaken en zelfs dood als gevolg hebben. Hiernaast is er ook een reële kans op bloedoverdraagbare ziekten.
allesetend - Woordfeit: Een omnivoor eet zowel groente en fruit als zuivel en vlees ? een alleseter dus.
Alleseters, of omnivoren, eten voornamelijk plantaardig voedsel, maar hun dieet bestaat voor meer dan 5% uit vlees. Omdat ze zowel plantaardig als dierlijk voedsel moeten kunnen verteren, kan de onderkaak niet alleen van achter naar voren, maar ook zijdelings bewegen.
Insectivoren. Insecten worden ook door veel dieren gegeten. De term entomofagie wordt voornamelijk gebruikt voor de menselijke consumptie van insecten; dieren die insecten eten worden beschreven als insecteneters of insectivoor.
5-APR-2015 - Op en bij dode dieren worden aaseters waargenomen zoals raaf, wild zwijn, vos en buizerd. Naast deze grotere aaseters profiteren ook allerlei andere dieren. Soorten zoals eekhoorn, roodborst en egel worden waargenomen en pikken hun graantje mee.
In moderne indelingen worden roofdieren onderverdeeld in twee groepen, de Caniformia (met onder andere de honden, beren, marters en zeeroofdieren) en Feliformia (met onder andere de katten, hyena's en mangoesten). Ook zeehonden, zeeleeuwen en de walrus zijn roofdieren, die zich aan een leven in de zee hebben aangepast.
De allervroegste voorouders van de mens aten waarschijnlijk alleen planten. Net als de planteneters die er vandaag de dag rondlopen hadden ze grote, brede kaken. Dat begon te veranderen toen de eerste oermens met het predikaat homo – homo habilis – ten tonele verscheen.
Het Paleodieet (oerdieet) is geen afvaldieet maar een manier van eten. Het is gebaseerd op de overtuiging dat onze voorouders vlees, vis, groente, fruit en noten aten. Op lange termijn zou het Paleodieet te weinig van sommige voedingsstoffen kunnen leveren.
Als omnivoren zijn mensen in staat zowel vlees als planten te eten en te verteren, dus de lengte van onze darmen zit daar ergens tussenin (9, 10). Kortom: Biologisch gezien is de mens in staat zowel vlees als planten te eten en te verteren, hoewel ons lichaam bepaalde plantendelen niet kan verteren.
De huidige mens voedt zich met vlees (carnivoor), groenten (herbivoor), granen (granivoor) en vruchten (fructivoor) en daarnaast met melk en melkproducten en allerlei chemische toevoegingen en geraffineerde suikers.
Onbewerkt mager vlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten. Het eten van te veel vlees brengt risico's voor de gezondheid met zich mee.
De nummer één en twee zijn niet verrassend, daar staan volgens de FOA (Food and Agricultuur Organization) inderdaad respectievelijk varkensvlees en kip. Op de derde plaats zou je dan misschien rundvlees verwachten, maar die staat pas op de vijfde plek. Daarboven komen eerst nog paarden en kamelen.