Kerstavond is de avond van 24 december, de avond voor Kerstmis. In sommige landen, onder andere in Scandinavië, vindt de kerstviering in huiselijke kring vooral op die avond plaats.
Kerstnachtdienst = Een kerstnachtdienst is een kerkdienst die op kerstavond, de avond van 24 december en-of de nacht die erop volgt, wordt gevierd ter ere van de geboorte van Jezus Christus.
Kerstavond is elk jaar op 24 december, de avond voor kerst, en in 2022 valt het op een zaterdag. Kerstavond is trouwens ook direct het begin van kerst. Dit komt voort uit het jodendom, waar de dag begint met een nacht. Het christendom nam dit over, waardoor kerstavond een ding is.
Een kerstnachtdienst of een nachtmis is een term voor een kerkdienst of een mis op kerstavond. De kerstnachtdienst is de protestantse term. De nachtmis is de katholieke term. Op de avond van 24 december en/of de nacht die erop volgt, wordt de liturgie gevierd ter ere van de geboorte van Jezus Christus.
Kerstavond is de avond van 24 december, de avond voor Kerstmis. In sommige landen, onder andere in Scandinavië, vindt de kerstviering in huiselijke kring vooral op die avond plaats.
Kerstavond is de avond voor Kerstmis en vindt plaats op 24 december. In de christelijke wereld (de katholieke en de protestantse kerken) wordt op deze avond binnen de kerkgemeenschap de geboorte van Jezus Christus gevierd. Vaak gebeurt dat in de zgn. nachtmis.
Kerstnachtmis 2021 vrijdag 24 december om middernacht te zien op NPO 2. Eucharistieviering luidt kerstfeest in. Ook dit jaar is er op kerstavond weer een nachtmis te zien op NPO 2. Om middernacht begint De Kerstnachtmis vanuit de Sint-Janskathedraal in 's-Hertogenbosch.
De viering van Kerstmis heeft vaak een lokaal tintje, onder invloed van culturele normen en waarden. In Bethlehem, waar Jezus werd geboren, zetten christenen kerststalletjes neer en tekenen een kruis op hun deur. Op kerstavond gaan ze naar de kerk en bekijken een processie.
Waarom 24 december? In veel landen, bijvoorbeeld in Scandinavië, is kerstavond, 24 december, de belangrijkste dag van het kerstfeest. Dit begon in de 19e eeuw, toen men de lichtjes in de kerstboom de avond voor de geboortedag van Jezus ontstak.
Met Kerstmis wordt de geboorte van Jezus Christus gevierd. Het kerstfeest wordt gevierd op 25 december. In verscheidene streken worden er ook speciale vieringen gehouden op de dag ervoor (middernachtmis) en/of op de dag na Kerstmis. 25 december wordt gezien als eerste kerstdag en 26 december als tweede kerstdag.
24 december - Heiligabend
De meest belangrijke dag van de kerstdagen is 24 december. Het is geen officiële feestdag. Toch sluiten de meeste winkels om 2 uur. Veel mensen nemen vrij.
Officiële namen van feestdagen, zoals Kerstmis, schrijven we met een hoofdletter. Niet-officiële en informele namen, zoals kerst, schrijven we met een kleine letter. Samenstellingen met kerst schrijven we klein: kerstavond, kerstbal, kerstdag, kerstfeest, kerstkaartje, kerstvakantie.
Alle christelijke kerken vierden tot en met de vierde eeuw de geboorte van Jezus op 6 januari. Deze datum veranderde toen de Rooms-Katholieke kerk de viering van de geboorte van Christus naar 25 december verplaatste. Op deze manier wilden ze het heidense feest van de geboorte van de Zon opheffen.
Op kerstavond wordt in de landen, Duitsland, Zwitserland, Liechtenstein en Oostenrijk traditioneel pakjesavond gevierd. Het Duitstalige begrip hiervoor is 'Bescherung' (ook wel Weihnachsbescherung of plaatselijk Einbescherung genoemd).
Christenen in Mauritanië hebben eind december ook geen reden voor een feest. In het land zijn weliswaar enkele kerken te vinden, maar deze zijn alleen toegankelijk voor buitenlanders. Mauritaniërs zelf mogen zich niet bekeren tot een ander geloof dan de islam, anders wacht hen de doodstraf.
Op kerstavond komen families bij elkaar, eten ze samen en geven ze elkaar kadootjes. De kadootjes liggen meestal onder de kerstboom, ingepakt in prachtig kerstpakpapier met in kleine letters de naam van de ontvanger. Katholieke Duitsers gaan ook naar de kerk op kerstavond.”
Uit protestantse kerken verdween alle uitwendigheid: de kerststal moest weg, evenals de kerstspelen, waarvan niet één Nederlands voorbeeld bewaard is gebleven. Zelfs de benaming Kerstmis kon niet door de beugel. Dat werd als betrof het een vloek: Kerst, want protestanten vieren geen mis.
Nieuwjaarsdag wordt elk jaar op 1 januari gevierd. Nieuwjaarsdag valt dus niet elk jaar op dezelfde dag.
Christenen herdenken dat Jezus, de zoon van God, op de wereld kwam. Protestanten en rooms-katholieken vieren Kerstmis op 25 december. Deze datum is gekozen door de Romeinse keizer Constantijn, omdat dit samenviel met het Romeinse zonnefeest. Orthodoxe christenen vieren de geboorte van Jezus op 7 januari.
Het is één van onze elf officiële feestdagen en we schrijven het zelfs met hoofdletters: Tweede Kerstdag. Maar waarom eigenlijk? We vieren officieel niets, want zelfs Jezus Christus viert zijn verjaardag geen twee dagen achter elkaar.
Tweede kerstdag is een officiële feestdag in in ieder geval de volgende landen: België (Duitstalige Gemeenschap), Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland (traditioneel niet Noordrijn-Westfalen en Saarland maar steeds vaker wel), Estland, Frankrijk (Elzas-Lotharingen), Finland, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, ...