Je poriën verzorgen. Was je neus en gezicht dagelijks. Twee keer per dag je gezicht wassen, één keer 's ochtends en één keer 's avonds, is het beste voor een goede verzorging van je neusporiën. Gebruik warm water en een milde gezichtszeep om je neus te reinigen en spoel dit vervolgens af met koud water.
' Om mee-eters te voorkomen kan je bijvoorbeeld je gezicht regelmatig wassen met salicylzuur. 'Salicylzuur gaat de poriën in en maakt ze los, zodat de proppen van talg vanzelf tevoorschijn komen. Regelmatig schoonmaken houdt alle dode huid van je gezicht en voorkomt dat deze in je poriën gaat zitten.
Die poriën zijn alleen minder zichtbaar. Poriën raken verstopt als dode huidcellen en opgesloten talg – die samen een puistje vormen – de poriën zwart kleuren. Dat vermengde vuil maakt ze zichtbaar zwart én ze kunnen door dit soort verstoppingen ook worden uitgerekt.
Die zwarte puntjes zijn simpelweg poriën die verstopt zijn. Ze raken verstopt met een mix van dode huidcellen, vuil en vet en ze komen over het algemeen vaker voor bij mannen. Je ziet ze meestal opduiken op de neus en kin of de "T-zone" net boven en tussen je wenkbrauwen.
Mee-eters verwijderen met tandpasta wordt weleens aangeraden, omdat je op deze manier de mee-eter kunt uitdrogen. Dit werkt alleen niet altijd goed. De tandpasta kan je huid namelijk ook gaan irriteren. Of het echt helpt tegen de zwarte puntjes zal per persoon verschillend zijn.
De enige manier om terugkerende huidirritaties te voorkomen, is regelmatig je gezicht te verzorgen en reinigen met producten die bij je huidtype passen. Een scrub of gezichtsmasker met houtskool zal je zwarte puntjes verwijderen en de overtollige olie absorberen.
1. Ocean Heart Blackhead Verwijderaar. Deze porie reiniger is nummer 1 in onze test. Hij wordt geleverd met 4 verwisselbare opzetstukken: De mee-eters verwijderaar is uitgerust met verschillende zuigsondes om verschillende huidproblemen op te lossen.
Je kan je poriën niet laten verdwijnen want die zijn een natuurlijk onderdeel van de huid.
Wat is de oorzaak van grove poriën? Als je talgklieren te veel talg aanmaken dat zich vermengt met dode huidcellen die aanwezig zijn in je porie, kunnen je poriën verstopt raken. Talg kan dan niet vrij over je huid uitvloeien vanuit de porie met als gevolg dat de poriën wijder worden en beter zichtbaar worden.
Bij volwassenen ontstaan mee-eters voornamelijk door het gebruik van te vette cosmetica die de poriën afsluiten. Ook make-up die aan het eind van de dag niet goed wordt afgewassen kan mee-eters veroorzaken. Deze producten staan daarom bekend als comedogeen. Letterlijk betekent dit “bevordert vorming van mee-eters”.
BESTRIJD TALG MET GOEDE GEZICHTSVERZORGING
Gebruik bijvoorbeeld NIVEA Micellair Water, speciaal ontworpen om vuil en overtollig talg te verwijderen. Was je gezicht minstens twee keer per dag. Doe dit in de ochtend en in de avond met een milde gezichtsreiniger om de huid schoon te houden en vuil te verwijderen.
Een ophoping van talg voorkomen. Gebruik minder make-up. Make-up kan je poriën verstoppen en ervoor zorgen dat je sneller een vette neus krijgt. Als je vaak last hebt van een vette neus, gebruik dan niet veel make-up op en in de buurt van je neus.
Iedere huid heeft poriën, het zijn de openingen van de kliertjes in onze huid. Zweetklieren en talgklieren kunnen zo hun afval/productie aan de oppervlakte van de huid brengen. Dat is nuttig want talg zorgt voor een goede barrièrefunctie van de huid.
Zorg ervoor dat je huid goed is gereinigd zodat talg, zweet en vuil zich niet in de poriën kunnen verstoppen. Probeer producten te vermijden die uitdrogende of irriterende ingrediënten bevatten want deze stimuleren juist de talgproductie en maken de huid dus vetter. Gebruik alleen milde, in water oplosbare reinigers.
Het gevaar van micellair water
In de vloeibare basis zitten 'vuillokkers' die je micellen noemt, ze trekken onzuiverheden uit je huid. “Het probleem is niet het micellaire water zélf, wel dat-ie op je huid blijft omdat het meestal leave-on formules zijn.”
Daarnaast reinigt een borstel je huid veel dieper door de krachtige draaiende, trillende en/of pulsende bewegingen. Hierdoor is het gemakkelijker om ook diepliggende puistjes en ontstekingen aan te pakken, voor een mooier en egaler resultaat. Een gezichtsborstel zorgt voor een betere doorbloeding.
Neem dan wat toiletpapier of je gezichtstissues en wikkel ze over je wijsvingers. Knijp dan zachtjes de mee-eters uit.
Exfolieer je huid tegen mee-eters
Om verstopte poriën weer vrij te maken en mee-eters te verwijderen kun je je huid exfoliëren. Dit betekent dat je dode huidcellen verwijdert met producten die een mild zuur bevatten. Deze zuren weken mee-eters los, lossen vet en talg op en verwijderen dode huidcellen.
Sudocrem kan acnevlekjes genezen en de huid kalmeren. Dit komt door de antiseptische werking van de benzyl alcohol die in Sudocrem zit verwerkt. Breng wat Sudocrem aan op vervelende puistjes nadat je je gezicht gewassen hebt. Laat dit 's nachts zitten en was de volgende ochtend je gezicht met water.
Grove poriën kunnen wij goed behandelen door middel van lasertherapie, microneedling en chemische peelings.
Het kan gebeuren dat de uitweg van talg via de porie wordt geblokkeerd door een laag dode huidcellen, waardoor de talg de porie niet kan verlaten. Vervolgens hoopt de talg zich op waarna een mee-eter ontstaat. Wanneer deze mee-eter (of blackhead) ontstoken raakt, wordt het een puistje.
Wat te doen tegen een vette huid? Bij een vette huid is het dus belangrijk om de huid weer in balans te brengen. Een vette huid ontstaat door een verhoogde talgproductie. Je huid regelmatig reinigen met een milde reiniger en insmeren met een crème speciaal voor de vette en gemengde huid zal daarbij zeker helpen.