Heb je last van een hoge ademhaling? Dan zit je waarschijnlijk dichter bij de 30.000 keer per dag. En je raadt het al, dit is eigenlijk te veel. Een snelle en oppervlakkige ademhaling leidt vaak ook tot een snellere ademhaling en een verhoogde ademfrequentie wat kan leiden tot allerlei verschillende klachten.
Verhoogde automatische ademhaling ⎜ademhalingspatronen
Tegenwoordig is er bij veel mensen sprake van een verhoogde ademfrequentie. Er is dan sprake van hyperventilatie. Dat betekent letterlijk te veel ademen. Hyper betekent 'teveel' en ventilatie betekent 'ademen.
Haal je adem via je buik en niet via je borst? Als je merkt dat je ademhaling te hoog zit, zoek dan een rustig plekje op. Een goede ademhaling betekent dat je iets korter in- en net wat langer uitademt. Gebruik hier bijvoorbeeld de '3-om-4 seconden-tactiek' voor.
Disfunctioneel ademen is een breder beeld van verkeerd ademen. Opvallend zijn een onregelmatige ademhaling, overmatig zuchten, en een overwegend borstkasademhaling (hoog ademen). Disfunctioneel ademen kan leiden tot aanzienlijke en langdurige klachten.
In rust is de beste ademhaling tussen de 6 en 12 keer per minuut, waarbij een in- en uitademing als 1 ademhaling telt. Wanneer je meer dan 12 ademhalingen per minuut hebt, adem je te snel en geef je signalen van stress af aan je lijf.
Een normale ademfrequentie zit tussen de 15 tot 20 keer per minuut. Ben je ziek en adem je meer dan 24 keer per minuut? Dan is het goed om je huisarts te bellen.
Voor een volwassene is 12-16 ademhalingen per minuut een normale waarde.
Mensen met beginnend COPD hoesten veel. Het begint vaak met een zogeheten 'rokershoestje'. Daarbij wordt nogal eens slijm opgehoest. Sommigen hebben ook last van kortademigheid of een piepende ademhaling tijdens inspanning.
Ademhalingsproblemen zijn over het algemeen te herkennen aan: Moeite met ademhalen. Een beklemmend gevoel. Snel vermoeid.
Wie veel stress heeft, kan bovendien hoger en sneller gaan ademhalen. Dat kan zorgen voor een onjuiste ademhalingstechniek: hyperventilatie. 'Daarbij kun je je heel kortademig en duizelig voelen, en hartkloppingen krijgen. Dat geeft vaak een gevoel van angst', zegt Rita Bijma.
Leg je ene hand op je borst en de andere hand op je navel. Haal diep adem door de neus en zorg ervoor dat je de adem helemaal tot onderin de buik laat gaan. Kijk of het lukt om 6 tot 10 keer per minuut zo adem te halen gedurende 10 minuten. Doe deze oefening om te ontspannen bijvoorbeeld in bed als je niet kunt slapen.
Net zoals je ademhaling omhoog gaat wanneer je meer 'in je hoofd' leeft, zo volgt je adem ook de weg naar beneden, wanneer je je aandacht verlegt naar lagere plekken in je lichaam. Wanneer je dat doet, geef je je adem de mogelijkheid om te zakken, je schouders om los te laten en je hoofd om leger te worden.
Tachypneu is de medische term voor te snelle ademhaling, ofwel een ademhaling met meer dan 20 ademhalingen per minuut. Tachypneu kan een teken zijn van zuurstoftekort en wordt onder andere gezien bij longaandoeningen zoals astma en COPD, maar ook bij aandoeningen in de circulatie zoals shock.
Kreunen of een steunende uitademing kan wijzen op longontsteking. Thoraxpijn komt bij kinderen zelden voor, en duidt meestal niet op hartproblemen zoals bij volwassenen. Waar ouders alert zijn op ademhalingsproblemen bij kleuters en oudere kinderen, kan het herkennen hiervan bij zuigelingen voor hen moeilijk zijn.
Je ademhaling past zich per activiteit aan. Normaal gesproken halen volwassenen zo'n tien keer per minuut adem. Wanneer je meer dan twintig keer per minuut ademhaalt (zonder dat je je inspant), is er sprake van hyperventilatie. Wanneer je hyperventileert haal je te snel of te diep adem.
Te weinig zuurstof in het bloed kan leiden tot klachten als benauwdheid, moeheid, verwardheid en onrust. Neem contact op met je huisarts als je deze symptomen ervaart.
Als je benauwd bent, voelt het alsof je niet genoeg adem en lucht krijgt. Andere woorden die gebruikt worden voor benauwdheid zijn: kortademigheid, buiten adem zijn, ademnood, of naar lucht happen. Met een moeilijk woord wordt benauwdheid ook wel dyspneu genoemd.
Lange tijd hoesten is vaak de eerste klacht bij longkanker. Andere klachten die u kunt krijgen: bloed ophoesten, moe zijn, geen zin in eten en afvallen als u dat niet wilt. Longkanker komt vaak door lang en veel roken. Soms ontstaat het bij mensen die nooit gerookt hebben.
Meestal zijn de slijmen helder wit of gelig. Gekleurde fluimen en bloed in de fluimen kan wijzen op infectie of andere aandoening en rapporteert u best aan de huisarts. Een veel voorkomende klacht bij COPD is benauwd zijn of het continue gevoel te hebben van een tekort aan lucht. Sommige hebben een piepende ademhaling.
Een longfunctie-test is een onderzoek om te kijken of u COPD heeft. Op een longfoto is dit niet te zien. Bij dit onderzoek meet de praktijkondersteuner hoe goed uw longen werken (de longfunctie): hoeveel lucht u maximaal kunt uitademen na rustig diep inademen.
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
Volgens verschillende bronnen is de gemiddelde ademfrequentie in slaap zo'n 15-16 ademhalingen per minuut.
De ademhaling kan variëren onder invloed van inspanning, ziekte, pijn of stress. Tel de ademhaling gedurende 30 seconden en vermenigvuldig de uitslag met 2. Tel een abnormale ademhaling gedurende 1 minuut. Houd de polsteller of horloge op ooghoogte.
Bij chronisch hyperventileren is er sprake van voortdurende hinderlijke lichamelijke en psychische klachten, zoals vermoeidheid, spierpijn, depressie, slapeloosheid, piekeren en concentratiestoornissen. De klachten ontstaan door een verkeerd ademhalingspatroon.