Op een kadastrale kaart ziet u waar de grenzen van een perceel ongeveer liggen. U kunt er geen precieze maten uit afleiden. De kaart toont de situatie van de laatste dag van de afgelopen kalendermaand. Meer informatie vindt u op de website van het Kadaster.
Je kan ook gratis de maten van de kadastrale grenzen krijgen door de meetknoppen te gebruiken. Je meet zelf de afstanden van de erfafscheiding. Schrijf de maatvoering van de percelen op in het Percelenrapport zodat je deze informatie kunt bewaren. Of gebruik hiervoor de Luchtfoto.
Als je de correcte oppervlakte van een perceel wil kennen, kan je deze vinden via de datalaag 'GRB administratief perceel'. Je vindt deze kaartlaag in de themaboom bij Kaarten en Plaatsen/Basiskaart, luchtfoto en adres/Basiskaart. Je zoomt daarbij in op het adres van het perceel.
Het perceeloppervlakte is de som van het aantal vierkante meters van de begane grond oppervlakte, oppervlakte van de tuin en de eventuele parkeerplaatsen.
Het berekenen van de perceeloppervlakte doe je als volgt. Bereken de vierkante meters van de begane grond. Neem in deze berekening ook het oppervlak van de tuin en een eventuele parkeerplaats mee. Tel vervolgens de oppervlakte van de begane grond bij elkaar op en je hebt de perceeloppervlakte berekend.
Een kavel is niet hetzelfde als een perceel: Een kavel is een planologische of stedenbouwkundige eenheid; tijdens een gebiedsontwikkeling wordt een stuk grond eerst opgedeeld in verschillende kavels, vaak met een specifiek doeleinde (zoals een landbouwkavel of een bouwkavel)
Op een kadastrale kaart ziet u waar de grenzen van een perceel ongeveer liggen. U kunt er geen precieze maten uit afleiden. De kaart toont de situatie van de laatste dag van de afgelopen kalendermaand. Meer informatie vindt u op de website van het Kadaster.
Waar je mag bouwen hangt dus af van de bouwregels in het bestemmingsplan. Per bestemming verschilt dit. Daar waar geen bouwvlakken zijn mag normaliter binnen het bouwperceel waar de bestemming op rust gebouwd worden, uiteraard wel in lijn met de regels van de betreffende bestemming.
Antwoord. Je kan best een beroep doen op een landmeter. Deze landmeter komt dan ter plaatse het perceel opmeten. Als de landmeter de grenspalen nog terugvindt, kan hij de percelen precies 'afpalen'.
Vraag de officiële grenzen op bij het Kadaster
Vraag het Kadaster welke gegevens zij hebben over uw erfgrens. Het Kadaster is een organisatie die alle informatie over grond en gebouwen bijhoudt, zoals grenzen, rechten en wie eigenaar is van de grond.
Een perceel dat in woongebied ligt, kan ingevuld zijn als bouwgrond, maar kan ook perfect genoteerd staan als landbouwgrond, natuurgebied of industriegebied.
Via de toepassing CadGIS (www.cadgis.be (This hyperlink opens a new window)) kunt u gratis het kadastrale percelenplan raadplegen.
De gegevens in onze registraties zijn volgens de wet voor iedereen toegankelijk en openbaar. Hiermee is de rechtszekerheid in het vastgoedverkeer gewaarborgd en ontstaat er geen misverstand over wat van wie is. Het Kadaster registreert onroerende zaken, zoals woningen en bedrijfspanden en de rechten die hierop rusten.
Wanneer je zelf de meetgegevens aanlevert bij het Kadaster bedragen de kadastrale kosten van deze methode van uitmeting in 2020 € 293,00. Kunnen deze meetgegevens niet aangeleverd worden, dan geldt er een tarief van € 440,00. Van het Kadaster ontvang je na de aanvraag een offerte met daarin de definitieve kosten.
Wanneer u een carport wilt laten plaatsen zonder vergunning is het aan te raden om aan de volgende voorwaarden te voldoen: De oppervlakte van de carport mag niet groter zijn dan 30m2. De hoogte mag maximaal 3 meter zijn.
Een overkapping die binnen een zone van 2,5 meter valt en niet hoger dan 4 meter is mag meestal zonder een vergunning worden geplaatst. Een overkapping die buiten een zone van 2,5 meter valt, mag niet hoger zijn dan 3 meter en de afmeting van 30 vierkante meter niet overschrijden.
Je mag als eigenaar van een bouwgrond die gerust jaren laten liggen zonder er op te bouwen. Het is dus niet zo dat je wettelijk verplicht wordt binnen een bepaalde termijn iets te doen met de grond in kwestie. Je krijgt daarvoor normaal ook geen enkele sanctie.
Het bebouwingsgebied is het achtererfgebied en de grond onder het hoofdgebouw, met uitzondering van de grond onder het oorspronkelijk hoofdgebouw. Hoe groot in uw concrete situatie het achtererfgebied is, hangt van de vorm en de ligging van uw woning af.
De kadastrale grootte is de grootte zoals vastgelegd in de Basisregistratie Kadaster (juridische oppervlakte). De berekende oppervlakte van een perceel zal in de meeste gevallen afwijken. Dit is een gevolg van het feit dat de Kadastrale kaart niet 100% nauwkeurig is.
Definitie: De oppervlakte van een perceel, zoals dat door het Kadaster in de Basisregistratie Kadaster (BRK) is geregistreerd.
Hoe kun je een erfgrens laten bepalen? Om de erfgrens te laten bepalen kun je kiezen voor een exacte of globale bepaling door het Kadaster. De exacte erfgrens bepalen gebeurt met een landmeter. Deze landmeter maakt de erfgrenzen zichtbaar in het terrein zodat je voortaan exact weet waar deze grenzen liggen.
Om de precieze ligging van de grens tussen je tuin en dat van je buurman te achterhalen kun je het Kadaster vragen om een grensreconstructie uit te voeren. Daarvoor komt het Kadaster naar je toe. Voor het bepalen van de grens tussen jouw terrein en een buurman rekent het Kadaster 450 euro.