Leg het toestel in een luchtdichte bak met rijst. Rijst werkt absorberend en onttrekt het vocht uit je telefoon. 8. Wacht 24 tot 48 uur totdat je je telefoon uit de rijst haalt en 'm opnieuw aanzet.
Waarom rijst niet werkt
Zodra je een rijstkorrel in zout legt, zie je het opzwellen en is de rijst ineens weer strooibaar. Rijst kan echter alleen vocht opnemen uit de lucht, maar niet uit een toestel.
Houd je telefoon met de ingangen naar beneden, zodat je mobiel goed kan uitlekken. Schud je telefoon een paar keer, zodat al het vocht uit je toestel kan. Laat je telefoon goed uitlekken en dep je mobiel vervolgens droog met een handdoek of absorberend papier.
Het beste is om je telefoon twee tot drie dagen in een bak met rijst te laten liggen."
De kosten voor de reparatie van waterschade zijn zeer uiteenlopend, afhankelijk van welke onderdelen zijn aangetast. Indien de kern van het toestel (het moederbord) is aangetast door het vocht, kan het toestel zelfs onherstelbaar raken. Hierom raden wij u af om uw toestel opzettelijk bloot te stellen aan vocht.
Een vloeistofschade-indicator wordt geactiveerd wanneer deze in contact komt met water of een andere vloeistof die water bevat. De kleur van de indicator is doorgaans wit of zilver maar wanneer deze in contact komt met water of een andere vloeistof die water bevat, wordt deze helemaal rood.
Zo kun je het toestel aan de buitenkant goed kunt droogmaken en blijft er geen water blijft zitten en voorkom je dat het ophoopt. Laat je toestel tenminste 5 uur drogen voordat je hem weer oplaadt.
Water verwijderen uit een oplaadpoort
Zet de telefoon tegen een muur zodat de oplaadpoort naar beneden staat. Als de poort naar beneden staat, zou water of vocht in de telefoon er uit moeten kunnen stromen of verdampen, zodat u weer een schone iPhone-oplaadpoort hebt.
Leg je iPhone in een bak met ongekookte rijst of silicagelkorrels. Deze materialen helpen om het resterende vocht uit je iPhone te absorberen. Laat je iPhone minimaal 48 uur in de rijst of silicagel liggen. Probeer na 48 uur je iPhone weer aan te zetten.
Over het algemeen kan een simkaart wel tegen wat water, maar toch is het verstandig deze meteen te verwijderen. Dep de simkaart droog en leg hem opzij om verder te drogen. Uiteindelijk kun je de simkaart - met een beetje geluk - weer in een andere telefoon gebruiken.
Om condenswater uit camera's te verwijderen, veeg je eenvoudigweg de buitenste lensdeksels (niet de lenzen) af met een microvezeldoek. Een andere haalbare manier om condensatie uit de beveiligingscamera te krijgen, is om een föhn voorzichtig (niet te heet) op de bewakingscamera te richten.
Waterschade aan uw telefoon is verzekerd in de inboedelverzekering. Ook het per ongeluk omver gooien van een blik met verf over een vloerkleed is verzekerd. Zelf verantwoordelijk zijn voor de schade is voor de vergoeding geen probleem. Het wordt een ander verhaal als u uw mobiel expres in het toilet gooit.
Laat de iPhone ten minste 30 minuten drogen voor je deze probeert op te laden met een Lightning- of USB-C-kabel of op een accessoire probeert aan te sluiten. Als je de waarschuwing opnieuw ziet, zit er nog steeds vloeistof in de connector of onder de pinnen van de kabel.
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat we onze smartphone gemiddeld vijftig keer per dag oppakken, zelden twee uur zonder het apparaat doorbrengen en dagelijks maar liefst 2617 keer op het scherm tikken.
Nederlanders besteden 5,5 uur per dag achter een scherm. Drie uur en 9 minuten worden aan een computer- of tabletscherm gespendeerd. De mobiele telefoon krijgt gemiddeld 2 uur en 21 minuten aandacht per dag. Daarmee blijft Nederland ver achter bij het wereldwijde gemiddelde van 7 uur schermtijd.
Bang dat je verslaafd bent
Je bent niet alleen: één op de zes jongeren noemt zichzelf verslaafd en 53% van jongeren zit vier tot zeven uur per dag op hun telefoon, blijkt uit onderzoek van OnePoll. De komst van corona heeft het telefoongebruik onder jongeren ook nog eens een stuk groter gemaakt.
Droog het toestel dan eerst goed af met een stoffen pluisvrije doek. Bijvoorbeeld een microvezel doekje. Als het iets anders is dan water, spoel dan eerst de vloeistof voorzichtig af met water en maak je iPhone dan droog. Als je geen pluisvrij doekje hebt, dep de iPhone dan voorzichtig droog met een zakdoek of servet.
Geen enkel toestel is echt waterdicht, enkel spatwaterdicht. Ook toestellen met een IP-certificatie zijn niet waterdicht. Je kan dus beter stellen dat sommige telefoons meer waterbestendig zijn.
Zodra het water dus in contact komt met onderdelen in je smartphone, zal dit kortsluiting veroorzaken. Kortsluiting is funest voor een smartphone. Ook water dat na enkele dagen is opgedroogd kan nog steeds voor kortsluiting zorgen. Doe daarom altijd zo snel mogelijk een waterschade reparatie.