Om munt goed te wassen, pluk je alle muntblaadjes van de steel en vul je een grote kom met koud water. Dompel de muntblaadjes onder en roer ze rond. Na ongeveer een minuut is het vuil naar de bodem gezakt. Haal de muntblaadjes voorzichtig uit het badje en laat te drogen.
Munt schoonmaken
Was verse kruiden onder stromend water voor gebruik. Laat de blaadjes uitlekken of dep ze droog.
Om munt langer vers te houden, kun je de takjes het beste in een natte theedoek bewaren. De theedoek met daarin de munt stop je vervolgens in een plastic zak. De plastic zak zorgt ervoor dat de rest van de inhoud van je koelkast beschermd blijft tegen overtollig vocht.
dep de muntblaadjes droog met keukenrol of een propere theedoek. leg de blaadjes munt op een bakplaat. laat de munt +/- 2 uur drogen in een op 80°C voorverwarmde oven. laat de munt nog even afkoelen en bewar ze vervolgens in een glazen bokaal met schroefdeksel of een tupperware doosje.
Bewaren. Een plantje munt kun je goed in de vensterbank, op het balkon of in de tuin bewaren. Takjes munt zijn in vershoudfolie een paar dagen in de koelkast houdbaar.
Ga voor gezond met muntthee
Het drinken van muntthee kan voor jou een wondermiddel zijn tegen je weerstand. Een kop hete muntthee geeft je een oppepper. Deze thee beïnvloedt namelijk het maag- en darmstelsel op een positieve manier. Hierdoor is muntthee een goed middel tegen misselijkheid.
Munt invriezen
Je kunt de munt tot twaalf maanden in een diepvrieszakje in de vriezer bewaren. Als je een ijsblokjesvorm gebruikt, kun je handige porties maken. Vul ieder vakje voor de helft met munt en water en zet de vorm in de vriezer. Op deze manier is je munt wel iets korter houdbaar, namelijk drie maanden.
Munt wordt gebruikt vanwege zijn heerlijke aromatische smaak, toch is zelf kweken van munt niet helemaal zonder gevaar. Er zijn namelijk ook licht giftige muntsoorten. Eén hiervan is hertsmunt. Deze soort is herkenbaar aan de extreem lange bladeren en een hele sterke muntsmaak.
Het Voedingscentrum adviseert om maximaal 3 kopjes muntthee per dag te drinken.
Bereiding: Doe de blaadjes van de takjes munt samen met het schijfje citroen en de honing in een hittebestendig glas.Vul het glas met kokend water en laat 2 min.trekken.
In melk zitten kalmerende stoffen. Daarnaast heeft ook het rustig drinken van warme melk een rustgevend effect en helpt het in slaap vallen. Kruidenthee, vooral met kamille, valeriaan of munt, draagt bij aan een fijne nacht.Deze van nature kalmerende kruiden zorgen voor een slaapverwekkend gevoel.
Munt knippen
Heel lastig is het knippen van munt niet. Pluk steeds een paar blaadjes om de groei van nieuwe blaadjes te bevorderen. Knip de bloemknoppen er af voor ze in bloei komen, zodat de plant niet te groot wordt. Door de bloemknoppen te verwijderen verleng je ook het oogstseizoen van je plant.
Muntblad poeder is rijk aan antioxidanten en wordt om die reden gebruikt voor de huid. Muntblad poeder is groen van kleur en heeft een typische mint geur. Van muntblad poeder wordt beweerd dat het rimpels en fijne lijntjes kan vervagen bij gebruik op de huid.
Munt heeft namelijk een slijmoplossende werking.Verder staat beschreven dat het stress onderdrukt en helpt tegen misselijkheid en reisziekte. Munt werd al in de oudheid (onder meer in Egypte) gebruikt als geneesmiddel. Zo werden griep en verkoudheid bestreden.
Gezonde huid. Ik denk niet dat veel mensen dit weten en daarom noemen wij dit punt ook maar al te graag: Het drinken van twee koppen muntthee per dag geeft je huid een boost. Het is een goede oppepper en schijnt zelfs overbeharing tegen te gaan. Daarnaast kan munt ook helpen tegen een vettige huid.
Munt is niet giftig voor de mens maar wel voor honden en katten.
Was de verse munt en duw het in de pot en voeg 5 eetlepels suiker toe (of naar eigen smaak). Giet kokend water in de pot en laat de thee op een laag vuur trekken, ongeveer 5 minuten. Komt de thee omhoog, haal dan de pot van het vuur en roer de thee om.
Welke werking heeft pepermunt? Als pure geurende plant werkt de pepermunt ontspannend. In de natuurgeneeskunde is het krachtige aromatische kruid slijm- en kramp oplossend, vochtafdrijvend en bevordert de spijsvertering.
Gelukkig bevat muntthee van nature een menthol, die kalmerend werkt op je luchtwegen. Menthol is op zichzelf een bekend ontstekingsremmend, krampstillend en pijnstillend middel. Een dampende kop hete thee is misschien precies wat je nodig hebt als je verkouden bent.
De lekkerste soorten munt
Voor thee vind ik de pepermunt heel lekker, helemaal als je er ook nog een blaadje citroenmelisse bij doet. Wat al net zo'n woekeraar is. Ook populair en alom verkrijgbaar bij tuincentra is de Marokkaanse munt. Die is iets zoeter dan de rest en erg lekker voor thee.
Mentha spicata 'Maroccan' of Marokkaanse munt is een cultivar van de gewone munt, mentha spicata. De verzorging van de marokkaanse munt is hetzelfde als de meeste muntsoorten, het verschil tussen de soorten zit hem vooral in de smaak en het aroma.
Munt kan je toevoegen aan gerechten of aan thee, je kan het in capsulevorm innemen, aanbrengen op de huid of het aroma inhaleren. Voor welke vorm je het beste kiest, is afhankelijk van je klachten of het doel dat je wenst te bereiken: Om een slechte adem te behandelen, kan je het beste verse of gedroogde bladeren eten.
Zo kunnen bacteriën, zoals salmonella en E.coli, vrijkomen. Wanneer je niet weet dat je vriezer tussentijds ontdooit is geweest en je vervolgens niets vermoedend een stuk bevroren vlees ontdooit, kun je dus vervelende gezondheidsklachten krijgen. Dat is met een muntje in de vriezer verleden tijd.
In de koelkast kan je verse munt zo'n 5 dagen bewaren. Heb je wat restjes? Wikkel je restjes munt in velletjes nat keukenpapier of een natte doek en bewaar deze onderin de koelkast. Zo blijven ze langer vers.
Een stuk met wortel kun je direct in een pot met potgrond planten. Takjes zet je eerst in een glas of vaasje met water voor het raam. Binnen een week zullen er wortels aan gegroeid zijn en kan je het stekje al planten. Knip na een week of twee het topje uit de stek; dan zal de munt zich mooier vertakken.