Hoe kun je zwarte knoflook bewaren? Zwarte knoflookbollen en gepelde teentjes kun je het best bewaren in je keukenkastje op kamertemperatuur. De houdbaarheid is vanaf verpakken 1 jaar. Mocht je de bollen langere tijd willen bewaren, dan kun je ze in een afgesloten pot doen tegen uitdroging.
Zwarte knoflook kopen en bewaren
De knoflook moet koel en droog bewaard worden, maar niet in de koeling. Zwarte knoflook is 1,5 jaar houdbaar.
Voordelen voor de gezondheid
Het biedt bijna twee keer zoveel antioxidanten als de reguliere tegenhanger. Zwarte knoflook heeft een laag vetgehalte, is rijk aan natuurlijke suikers en aminozuren en bevat absoluut geen additieven, evenals de belofte om geen spoor van geur of slechte adem achter te laten!
Bewaar de zwarte knoflook bij voorkeur op een donkere koele plaats (bijvoorbeeld de koelkast). Net als bij witte knoflook verwijder je het velletje en het harde kontje om de teentjes vervolgens op dezelfde wijze te verwerken als gewone witte knoflook.
Zwarte knoflook is niet een ander soort knoflook, maar gefermenteerde witte knoflook. Dat betekent dat de bol zo'n 30 tot 40 dagen in een warme, vochtige ruimte gecontroleerd heeft liggen rotten. Hierdoor verandert de structuur, smaak en kleur van de knoflook.
Hartige gerechten met zwarte knoflook
In pastasauzen is het een geweldige smaakmaker. Stoof de knoflookteentjes hiervoor aan met sjalotjes aan het begin van je bereiding (bijvoorbeeld als extra toevoeging bij deze pasta met pompoen, venkel en worst of in deze romige venkel en zwarte knoflook volkoren pasta).
Gefermenteerde knoflook, ook wel zwarte knoflook genoemd, is geurvrij en beduidend actiever en gezonder dan rauwe of verhitte knoflook. Breed inzetbaar voor de bescherming en gezondheid van hart, de bloedvaten, degeneratieve ziekten en infecties.
Je kunt de gerookte knoflook gebruiken net zoals je gewone knoflook gebruikt. In gerechten waarbij je de knoflook niet veel verwarmt, zoals kruidenboter of knoflookboter, zul je wel wat merken van de rooksmaak. De knoflooktenen zijn vaak een stuk groter door de uitstekende kwaliteit.
Floky is verkrijgbaar bij alle vestigingen van Ekoplaza en De Natuurwinkel.
Knoflook staat erom bekend dat het de functie van het immuunsysteem een oppepper geeft. Daarnaast kan knoflook een gunstig effect hebben op de bloeddruk en kan het helpen bij een gezond cholesterolgehalte. Knoflook bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het voorkomen van Alzheimer en dementie.
In hoge doses kan knoflook een branderig gevoel geven in de mond, lichaamsgeur geven, hoofdpijn en vermoeidheid veroorzaken en het maagdarmstelstelsel irriteren en maagpijn, gasvorming en zelfs braken veroorzaken (2,3).
Is te veel knoflook goed? Nee, het is niet aan te raden om meer dan drie knoflookteentjes per dag te eten. Een gevolg van een teveel aan knoflook kan bijvoorbeeld duizeligheid vanwege bloedarmoede zijn, of dat rode bloedcellen aangetast worden.
Honing en knoflook gaan ontstekingen tegen en hebben een natuurlijke pijnstillende werking die behulpzaam kan zijn bij aandoeningen als artritis, vochtretentie en spierziekten. Beide ingrediënten gaan virussen tegen en bevorderen de aanmaak van antilichamen die de luchtwegen beschermen.
Bollen look ondergaan een fermentatieproces van enkele weken tot drie maanden lang in een temperatuur van 60 à 90°C en met een vochtigheid van 80 à 90%. Dit zorgt voor een maillard-reactie, die de kleur, geur en de smaak van de look verandert. Zwarte look is milder van geur, maar rijker van smaak.
Hoe eet je gefermenteerde groenten? Gefermenteerde groenten lenen zich perfect als bijgerecht, als smaakmaker of om gerechten mee af te werken. Je kan ze aan soep toevoegen, door een saus mengen, in een salade verwerken.
De gerookte knoflook kunt u het best op een droge plek bewaren. Deze knoflook is ca. 2 maanden houdbaar (ligt aan de versheid =nieuw oogst). Gerookte knoflook is verkrijgbaar vanaf augustus (nieuwe oogst) en te koop in de betere gesorteerde groentespeciaalzaak of de betere horecagroothandel.
– de gerookte knoflook moet op een droge plek bewaard worden en is 1 jaar houdbaar. – gerookte knoflook is verkrijgbaar vanaf augustus. – gerookte knoflook kan op dezelfde manier gebruikt worden in gerechten zoals de gewone knoflook.
Door de look te roken kan u de streng maar liefst een jaar lang bewaren, zonder tenen die verdrogen, zonder bollen die schieten. Nog een voordeel van onze gerookte knoflook is de minimale lookadem, dit komt omdat het verse voorjaarsknoflook is, en de groene kiem zich pas veel later ontwikkelt.
Door gesneden verse knoflook gedurende ten minste 18 maanden te bewaren in een 15-20% ethanoloplossing ontstaat gerijpte knoflook. Bij deze door wetenschappers ontwikkelde rijpingsmethode wordt knoflook gestabiliseerd en blijven tevens de heilzame eigenschappen behouden.
Knoflook zorgt in vele producten waaronder sauzen, vlees, worstwaren en salades voor de zeer kenmerkende knoflooksmaak. Deze smaak laat zich vaak omschrijven als doordringend, iets zoetig maar toch ook weer scherp.
Knoflook is familie van de ui. En net als de ui groeit een knoflookbol zoals een bloembol. De bol groeit onder de grond en haalt voeding uit de aarde. Uit de bol groeit een knoflookbloemstengel met bladeren en na verloop van tijd groeit er zelfs een bloem uit.
Bij fermentatie zorgen bacteriën, schimmels of gisten voor het omzetten van stoffen in een product, waardoor de zuurgraad, smaak, geur of uiterlijk verandert. Dit proces noemen we ook wel fermenteren.
Knoflook ondersteunt de leverenzymen die helpen je lichaam bij het ontgiftingsproces. Knoflook heeft ook een hoog gehalte aan allicine en selenium, twee natuurlijke stoffen die helpen bij leverreiniging.
Knoflook. Je zou het misschien niet meteen denken, maar knoflook staat wel degelijk bekend als een afrodisiacum. In knoflook zit een stofje genaamd allicine, dat zorgt voor een gezonde doorbloeding en gezond libido.