Zeewier kun je op dezelfde manier gebruiken als groente en bevatten vezels en vitamine C, daarom zijn ze ook goed te gebruiken als groenten in een maaltijd. Wees terughoudend om vaak zeewier als vleesvervanger of groente te eten.
Hoe eet je zeewier
Denk hierbij aan stamppot, salade of kort gestoofd. Zeewier kan ook op vele manieren de maaltijd verrijken: als bijgerecht, als smaakmaker in gerechten of als zoutvervanger. Bekende zeewieren voor in de keuken zijn: zeesla, nori, wakame, dulse, kombu en zeespaghetti.
Nori – Geroosterd, gedroogd en geperst tot vellen.Droog gegeten, wordt het gebruikt om sushirollen in te wikkelen, toegevoegd aan roerbakgerechten of verkruimeld in soepen . Het is ook populair als zeewierchips of snacks. Hijiki – Gedroogd tot kleine takjes, wordt het toegevoegd aan roerbakgerechten en stoofschotels.
En je hebt niet veel nodig om optimaal resultaat te halen bij het eten van zeewier: 5-7 gram gedroogd wier per dag (50-70g vers) is al voldoende.
De bladeren en stengels zijn eetbaar, ze kunnen gebruikt worden in salades maar ook gekookt, zoals spinazie. Zeesla is een groenwier en leeft in zout water. Vooral aan de kust, net onder de vloedlijn, gedijt het goed. Verder leven deze wieren graag in voedselrijk water met hoge concentraties van fosfaat en nitraat.
Ruik aan het water en kijk dan naar het zeewier .
"Als het niet naar schoon zeewater ruikt, is dat een goed teken dat je geen zeewier moet verzamelen," aldus Thew Suskiewicz van Atlantic Sea Farms. Hij adviseerde ook om geen zeewier te verzamelen dat niet dicht gepigmenteerd is.
Het Voedingscentrum raadt aan terughoudend te zijn met vaak (gedroogd) zeewier als vleesvervanger of groente te eten. Zeewieren kunnen namelijk sterk variëren in de hoeveelheid zware metalen, jodium, ijzer, vitamine B1 en zout en het is niet altijd duidelijk hoeveel er daarvan inzit.
Zeewier voor een gezonde darmflora
Zeewier bevat hoge concentraties mineralen, vitamines, proteïne en essentiële aminozuren. Door het hoge vezelgehalte zijn ze een goede voedingsbron voor je darmen. Deze vezels zijn weer onderverdeeld in fermenteerbare vezels en niet-fermenteerbare voedingsvezels.
Je koopt het gedroogd, maar moet het een twintigtal minuten laten weken in water.Kook het daarna nog een half uurtje en voeg het toe aan salades, stoofgerechten of soep. Deze soort alge is perfect in een salade of in je Miso-soep. Wakame heeft een subtiel zoete smaak die je gerecht wat extra punch geeft.
"Bij gezonde individuen zal het waarschijnlijk geen gezondheidsvoordelen opleveren," zegt de hoofdauteur van het artikel, João Pedro Trigo. Het eten van tussen de 5g en 10g (0,1 tot 0,3oz drooggewicht) zeewier per dag zou echter nutritionele voordelen kunnen opleveren van de vezels en voedingswaarde van zeewier, voegt Trigo toe.
Je kunt het rauw, gekookt, als poeder eten en het zit in een aantal supplementen. Vanwege de veelzijdigheid en gezondheidsvoordelen wordt kelp doorgaans gebruikt in sushi, sauzen, salades, als smaakmaker en andere producten.
Wassen - Zeewier moet bij de oogst worden afgespoeld met gefilterd zeewater om vuil en zeeleven te verwijderen die kunnen leiden tot productverslechtering. Blootstelling - Zeewier moet worden afgedekt om overmatige blootstelling aan wind en zon te voorkomen om voortijdige uitdroging te voorkomen, wat de kwaliteitsverslechtering kan vergroten.
Jij, mijn vriend, hebt geluk, want overgebleven nori vellen zijn een van de simpelste maar meest bevredigende snacks van allemaal . Chips (of crisps). Eet ze gewoon zo of maak ze nog lekkerder met een rijst & kimchi combo. Je kunt ze zelfs omtoveren tot een gedeconstrueerde sushi rol.
Er zijn veel verschillende soorten zeewieren en algen. Beide zijn een goede bron voor eiwitten en ijzer. Daarnaast bevatten algen ook vitamine B1 en visvetzuren en zijn zeewieren een bron van jodium, calcium, fosfor, magnesium, natrium, kalium en vitamine B. Zeewieren zijn beperkt houdbaar.
Zeewier bevat geen B12
Deze B12 is niet bruikbaar voor de mens. Zeewieren zijn wel om andere redenen een goede keuze voor vegetariërs. Als ze niet vervuild zijn, zijn ze een duurzame bron van eiwit en mineralen.
Zeewier is ongelofelijk goed voor de gezondheid! Het is zeer geschikt voor mensen die willen afvallen, want het bevat allerlei gezonde vitamines en mineralen, zonder dat daar veel calorieën tegenover staan.
Zeewier is van nature zout en kan in gedroogde vorm binnen enkele minuten in water worden gerehydrateerd. Er is geen reden om overboord te gaan met de smaak. Bedek het gerehydrateerde zeewier gewoon met een mengsel van sesamolie, rijstazijn, zout, een beetje suiker en garneer met sesamzaadjes .
Gedroogd zeewier zoals wakame, nori en zeesla kan je makkelijk fijnsnijden of verpulveren tot vlokken.Strooi er een beetje van over wokgerechten en salades, maar ook op een omelet, aardappelpuree, pasta of toast met avocado. Doseer naar eigen smaak.
Er zijn een aantal overkoepelende dingen om te overwegen bij het kopen van elk type gedroogd zeewier. Zorg ervoor dat het product knapperig en droog is, zonder tekenen van vocht in de zak of sponsachtige of zachte plekken op het zeewier zelf . Het mag niet te kruimelig of grijs van kleur zijn.
Onderzoek uit 2020 suggereert dat het hoge vezelgehalte van zeewier ervoor zorgt dat het als een natuurlijk laxeermiddel werkt. Het kan ook de gezondheid van de darmen verbeteren en de spijsvertering verbeteren . Het is ook belangrijk om op te merken dat onoplosbare vezels meer geassocieerd worden met het verlichten van constipatie. Algen bevatten zowel onoplosbare vezels, maar de meeste zijn oplosbaar.
zeewier beschermt en verbetert de functie van de lever en de nieren.
Hoewel bruin zeewier veilig is voor volwassenen als het met mate wordt gegeten , zijn er gevallen bekend van zwangere en zogende vrouwen die te veel bruin zeewierproducten hebben geconsumeerd en hun baby's ziek zijn geworden. In deze gevallen consumeerden de moeders meerdere keren per dag bruin zeewierproducten.
Chroom in zeewier
Chroom beïnvloedt de insuline en bloedsuikerspiegels; brengt bloed cholesterol in evenwicht, versterkt de functie van het immuunsysteem; vermindert hartkwalen, verlaagt bloeddruk en stimuleert de niveaus van dehydroepiandrosteron (DHEA).
Het is een rijke bron van kalium, ijzer en jodium, die allemaal vermoeidheid voorkomen . Kruidkundige en expert Wise Woman Susun Weed zegt dat "zeewier van alle soorten helpt energie te herstellen door zenuw-, immuun- en hormonale systemen te voeden.
Daarnaast heeft zeewier een stimulerende werking op het herstellen van huidweefsel en vitaliteit van de huid. Zo voorkomt zeewier uitdroging van de huid en stimuleert zeewier het collageen in de huid wat helpt tegen veroudering.