Leg een liniaal op de kaart vanaf de plaats waar je wilt vertrekken naar de plaats waar je naar toe wilt. Leg het kompas met de plaat/huis langs de liniaal. Draai nu de roos tot de noordlijnen gelijk lopen met de naald en de noordlijnen op de kaart. Bij de richtingpijl kun je nu aflezen in welk richting je wilt lopen.
Hoe werkt een kompas? Ieder kompas heeft een vrij beweegbare naald die altijd naar het noorden wijst. De met vloeistof gevulde ruimte waarin de naald zich bevind noemen we de kompasroos. De kompasroos is verdeeld over 360º met hierin de 4 windstreken; Noord, Oost, Zuid en West.
De magnetische naald wijst naar het noorden (N). Leg de kaart gelijk met het kompas, gericht naar het noorden, de oriëntatiepijl in de te lopen richting. Kijk in de te lopen richting voor een herkenningspunt, om vanaf daar weer opnieuw te richten.
De noordpool en de kompasnaald trekken elkaar aan. En dus wijst de kompasnaald altijd naar het noorden. Door een kompas weet je dus altijd waar het noorden is. Met een windroos kun je nu alle andere windrichtingen bepalen.
Een kompas is een zeer oud navigatie-instrument, het heeft ongeveer dezelfde functie als een GPS. Je de weg wijzen, je kunt het bijna overal ter wereld gebruiken. Dicht bij de Noord- en de Zuidpool kan dat niet. Een traditioneel kompas heeft een magneet die twee verschillende polen heeft Noorden (N) Zuiden (S).
Het kompas, zoals wij dat kennen, is niet veel meer dan een - op een handige manier verpakt - bakje water met daarin een magnetisch geladen naald. De noordkant van de naald wijst naar het magnetische noorden van de aarde.
Het meest eenvoudige kompas is een apparaatje met een draaibaar wijzertje. Het wijzertje wijst altijd naar het noorden. Dat komt doordat het wijzertje een magneet is die zich richt naar het magneetveld van de aarde. Je kunt tegenwoordig ook een kompas-app op je smartphone gebruiken.
Dit kan aan de hand van een kompas. Er zitten 360 graden in een cirkel en een kompas ís een cirkel. Bovenaan zit het noorden, onderaan het zuiden, links het oosten en rechts het westen. Het noorden staat op 360° (° betekent graden), het zuiden op 180°, het oosten op 90° en het westen op 270°.
Zoals te zien, bestaat het kompas uit een rood – witte wijzer,de naald genaamd, en een schaalverdeling met daarop de 4 windrichtingen en een graden verdeling (van 0 tot 360 graden). Het rode gedeelte van de naald, wijst altijd naar het magnetische Noorden.
Navigeren is te leren
Ze onthouden hoe ze zijn gelopen en hebben beter overzicht. Kijkt u graag om u heen? Dan is het goed om als u in het donker op een nieuwe plek komt, de omgeving in u op te nemen. Zo houdt u het overzicht.
Android. Sommige Android-toestellen ondersteunen de kompasfunctie niet omdat ze geen kompassensor hebben geïnstalleerd. Controleer de apparaatspecificaties van je smartphone of je een foutmelding krijgt wanneer je de "Skyline"-functie gebruikt.
Een kompasstreek, windstreek of hemelstreek is 1/32e deel van de kompasroos en komt overeen met 11,25º (graden). Het wordt gebruikt voor het globaal aangeven van een richting. De 4 hoofdstreken zijn noord, oost, zuid en west.
Een kompas heeft een kompasroos die verdeeld is in 360 graden ( °). Noord 0° of 360° Oost 90° Zuid 180° West 270° Er komt dus steeds 90 Graden bij. Wanneer je een kompasrichting wilt uitzetten, stel je de opgegeven richting in op het kompas.
Zorg dat je horloge op zonnetijd staat. Richt de kleine wijzer richting de zon. Het midden van de "kleinste" hoek tussen de 12 en kleine wijzer wijst nu richting het zuiden. Het midden van de "grootste" hoek tussen de 12 en kleine wijzer wijst nu richting het noorden.
Waar de stippellijn de verticale as snijdt, loopt de middelbare zon gelijk met de echte zon. Dan staat de zon in het zuiden om 12 uur. En dat gebeurt vier keer per jaar (16 april, 15 juni, 2 september en 26 december). Want België behoort strikt genomen tot de tijdzone van Greenwich.
Met een horloge
- Richt de kleine wijzer op de zon. - Neem de kleine hoek tussen de 12 uur en de kleine wijzer. - Deel die door twee (oftwel, neem de bisectrice). - Die lijn wijst het zuiden aan.
Het zuiden ligt in het verlengde van een denkbeeldige as in het midden tussen de 12 en de kleine wijzer. Dit is de basistheorie. In theorie staat de zon om 12 uur in het zuiden.
Het noorden, het zuiden, het oosten en het westen. Dat zijn de 4 windrichtingen van een kompas. De zon komt op in het oosten en gaat onder in het westen.
Oost staat recht tegenover west, zoals ook zuid recht tegenover noord staat. De betekenis van het woord 'Oriënt' is (letterlijk) de zon komt op in het oosten. Omdat het oosten is gedefinieerd als de richting waarin de zon lijkt op te komen, is het de richting waar het oppervlak van de aarde naartoe draait.
In een smartphone werkt dat ook ongeveer zo. Er zit een kompas-chip in een telefoon waarbij het magnetische veld in twee of drie assen wordt waargenomen. De chip leest het magnetische veld in elke as en zet dit om naar informatie die de telefoon kan verwerken.
Een kompasrichting kan worden uitgezet ten opzichte van het geografische of magnetische noorden. Het geografische noorden is de exacte positie van de noordpool van de aarde. Het magnetische noorden schuift in de loop der tijd op en kan andere plek liggen dan de exacte noordpool.