Houd de krukken tegen je zij en laat je armen ontspannen langs je lichaam hangen. Stel de krukken vervolgens zo in dat de handsteunen zich ter hoogte van je polsen bevinden. Stel de hoogte van de armsteun (manchet) zo af dat de bovenrand van de manchet zich ongeveer vijf centimeter onder je elleboog bevindt.
De hoogte van de kruk is goed als de muis van uw hand, in die stand kan steunen op het handvat (3) van de kruk. Hierbij moet het niet nodig zijn om voorover te buigen of de schouders op te trekken.
In iedere hand neemt u een kruk. Plaats de krukken iets naar voren gericht, met het raakpunt op gelijke hoogte met de punt van de voet. Indien u nu uw handen laat hangen zouden de handsteunen zich op gelijke hoogte moeten bevinden met de polsen terwijl de armsteun zich dan weer net onder de elleboog dient te situeren.
Tip 1: Ga rechtop staan en laat je handen langs je lichaam hangen. Tip 2: Het handvat van de krukken mag op de hoogte komen van uw pols. Op deze manier rust uw handpalm op het handvat. Tip 3: Het manchet (de C-vorm om de onderarm) mag 5 cm onder uw elleboog afgesteld worden.
Instellen van de krukken
Houd u uw armen ontspannen langs uw lichaam. De krukken moeten zo ingesteld te worden dat de handsteunen op de hoogte van uw polsen zijn.
De manchetten (soort kussens waarom uw oksels steunen) moeten ongeveer 2 tot 3 cm onder uw oksels zitten wanneer u rechtop staat. U meet de hoogte van uw oksels tot aan de grond.Als deze afstand bijvoorbeeld 140 cm is, telt u daar 3 centimer af.Dan moet u de krukken dus afstellen tot een hoogte van 137 cm.
Om te lopen met krukken zorg je er eerst voor dat je beide krukken tegelijk naar voren zet. Vervolgens steun je op de krukken en zet je met je niet-gekwetste been een stap naar voren, tot net voorbij de krukken. Deze beweging herhaal je steeds opnieuw. Je gekwetste been houd je in de hoogte, dus steun er zeker niet op.
Breng het geopereerde been naar voren en maak tegelijkertijd een stap met het niet geopereerde been, zodat u tussen of iets voorbij de krukken uit komt. Leun bij de stap naar voren goed op uw krukken en ga niet springen. Zorg ervoor dat u de krukken zover uit elkaar hebt gezet dat u er goed tussen past.
Je kunt kiezen voor (elleboog)krukken met een gesloten of open manchet. De krukken met een (half)open manchet zijn voor de helft open en blijven niet aan de arm hangen, zoals dat wel het geval is bij loopkrukken met een gesloten manchet.
Als je met krukken loopt, komt niet alleen druk op het been waarop je steunt, maar ook op je armen. Je armen strekken is dus de boodschap. Om je comfort te verhogen, hou je kruk naast je lichaam met gestrekte armen en probeer zoveel mogelijk te lopen zoals je dat normaal zou doen.
Kom met het geopereerde been niet op de vloer. Zet beide krukken tegelijk een stukje naar voren. Breng het geopereerde been naar voren en maak tegelijkertijd een stap met het niet-geopereerde been, zodat u tussen of iets voorbij de krukken uit komt. Leun bij de stap naar voren goed op uw krukken en ga niet springen.
Ook voor een kookeiland wordt vaak een zithoogte van +/- 65 cm geadviseerd.
Waarom lopen met krukken? Na een operatie of behandeling mag of kan je doorgaans niet op het geblesseerde been staan. Door tijdens het lopen goed op de krukken te steunen, wordt het been minder belast en doet het minder pijn.
Thuasne Comfort Elleboogkrukken – Het meest comfortabele loophulpmiddel bij een blessure! De Thuasne Comfort Elleboogkrukken zijn de meest comfortabele krukken op de markt. Het anatomisch handvat zorgt ervoor dat er een juiste drukverdeling is in uw hand, zodat u geen pijn aan uw handen heeft tijdens het lopen.
Met 1 kruk
U gebruikt hierbij de kruk aan uw goede zijde. Dus wanneer u last heeft van uw rechterbeen neemt u de linker kruk. Plaatst het aangedane been met de kruk tegelijkertijd naar voren. Zet vervolgens het goede been er een staplengte voorbij.
Medische (zadel)krukken zijn naadloos gestoffeerd, waardoor er geen vuil in de naden kan gaan zitten. Bovendien kan het materiaal eenvoudig worden schoongemaakt. Een medische kruk is handig wanneer je veel in de weer bent, bijvoorbeeld als behandelaar. Je beweegt makkelijk en flexibel door de ruimte heen.
U kunt het gebruik van krukken afbouwen in 4 tot 6 weken na de operatie.
U mag gewoon traplopen. Wel zult u de eerste weken met uw geopereerde been moeten bijstappen. Zodra de pijn het toelaat, mag u doorstappen. Trap op: eerst het niet-geopereerde been en daarna het geopereerde been bijtrekken.
Veelgestelde vragen. Hoe lang dien ik na de operatie met krukken te lopen? Houd er rekening mee dat u na de operatie ongeveer zes weken met krukken moet lopen.
Zorg ervoor dat je je lichaam recht houdt en niet met een kromme rug loopt. Maak jezelf lang en leun niet naar voren of naar achteren. Door je buik/navel en je achterwerk iets in te trekken is het makkelijker om rechtop te lopen. Kijk voor je uit (ongeveer 10 meter) in plaats van naar de grond.
Uw gezondheid en de oorzaak van de pijn in uw knie, bepalen of traplopen wel of niet goed voor u is. Bij een lichte vorm van artrose kan traplopen bijvoorbeeld helpen de spieren sterk en soepel te houden. Terwijl bij een zware vorm van een gewrichtsaandoening traplopen het probleem erger kan maken.
De eerste tijd na de operatie loop je met krukken. De knieprothese zelf is stabiel en kan je meteen volledig belasten. De wond echter moet genezen, en geeft pijn bij belasten. Om te voorkomen dat je door de pijn je door je been laat zakken, heb je krukken nodig.
U mag de knie volledig belasten (tenzij anders vermeld door specialist) maar gebruik krukken ter ondersteuning. Maximaal 10 min staan en 10 min lopen. Probeer de knie zoveel mogelijk te strekken met aanspannen van de quadriceps spieren en optrekken van de knieschijf.