Soa's veroorzaakt door een bacterie, zoals chlamydia, gonorroe en syfilis, zijn relatief gemakkelijk te behandelen. Meestal volstaat een antibiotica kuur. Als je deze soa's niet behandelt, kunnen ze wel ernstige gevolgen hebben. Een daarvan is vruchtbaarheidsproblemen.
Als je denkt een SOA te hebben, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk zeker te weten. Een SOA gaat namelijk niet vanzelf over! Hoe eerder je je laat behandelen, hoe beter. Je kan dan geen anderen meer besmetten en de kans om andere SOA's er bij te krijgen wordt minder groot.
Sommige soa's hebben ernstige gevolgen, als ze niet op tijd worden behandeld. Gelukkig zijn de meeste seksueel overdraagbare aandoeningen gemakkelijk te genezen. Chlamydia en gonorroe zijn goed te behandelen met een antibioticumkuur. Ook bij sifilis wordt een antibioticum gegeven, meestal in de vorm van injecties.
Heb je een eendaagse kuur voor chlamydia ingenomen dan duurt het doorgaans 4 dagen voordat de antibiotica de chlamydia bacterie in je lichaam heeft gedood. Bij een zevendaagse kuur duurt het iets langer, ongeveer 5 dagen.
Als je er eenmaal een hebt opgelopen, blijft een virale soa vaak in je lichaam aanwezig. Het gevolg is dat de klachten kunnen blijven terugkomen. Herpes genitalis, hepatitis-B en genitale wratten zijn virale soa. Het bekendste 'soa-virus is hiv, het virus dat zonder behandeling kan leiden tot aids.
De gevaarlijkste Soa's zijn HIV en Syfilis. Onbehandeld kunnen deze aandoeningen dodelijk zijn. Maar vergeet ook zeker HPV niet. Sommige HPV typen kunnen op de lange termijn namelijk leiden tot bepaalde vormen van kanker, bijvoorbeeld baarmoederhalskanker.
Enkele soa kunnen ernstige gevolgen hebben als ze niet of niet op tijd worden behandeld. Zo kan een onbehandelde syfilisinfectie schade toebrengen aan de organen. Vrouwen met chlamydia of gonorroe lopen een verhoogd risico op verminderde vruchtbaarheid, onvruchtbaarheid en op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
Wij adviseren je om minimaal zeven dagen te wachten met seks. Dit heeft twee redenen: Na zeven dagen is de chlamydia-bacterie uit je lijf verdwenen. Je kunt de bacterie dan niet meer overdragen aan je sekspartner.
Dat verschilt van soa tot soa. Gonorroe kan zich al na enkele dagen manifesteren, terwijl hepatitis B en genitale wratten soms pas na een half jaar kunnen aangetoond worden.
Zweertjes, wratjes, blaasjes op je penis, vagina, anus of mond. Jeuk in je schaamhaar, aan je eikel, schaamlippen of anus. Gezwollen klieren in de liezen.
Van een SOA wordt je niet immuun of onvatbaar. Je kunt dus opnieuw besmet worden met een SOA, dit geldt met name voor Chlamydia en Gonorroe. Indien je besmet bent met HIV of herpes draag je dit virus levenslang bij je.
Herpes genitalis wordt veroorzaakt door een infectie met het herpes simplex virus (HSV). Klachten kunnen vanzelf weggaan of behandeld worden.
Een bacterie of virus op je lijf kan je niet weg wassen met zeep. De enige manier om een chlamydia of gonorroe infectie te voorkomen is om tijdens de seks een condoom te gebruiken, met zeep wassen helpt niet! Ook niet als je al een chlamydia of gonorroe hebt opgelopen, was je deze niet weg met zeep.
Bij mannen veroorzaakt chlamydia een ontsteking van de urinebuis. Meestal hebben zij hier klachten van, zoals afscheiding uit de penis, pijn bij het plassen of vaker plassen dan normaal.
Als je echter lang met een chlamydia besmetting door blijft lopen, bestaat het risico dat de infectie 'opstijgt' naar de vrouwelijke voortplantingsorganen. Je kunt dan verklevingen bij de eileiders krijgen, waardoor zwanger worden moeilijk gaat of helemaal niet lukt.
Zweertjes, wratten of soa bultjes
Je vindt ze op de voorhuid, de eikel, het eikelriempje, de penisschacht, de balzak of de anus. Ze zijn 1 tot 5 mm groot. Herpes genitalis: 4 tot 5 dagen na de infectie ontstaan kleine blaasjes en kleine vaste bultjes in de huid van de geslachtsdelen.
Voor mannen kunnen de volgende symptomen wijzen op een soa:
Wratten, zweer(tjes) of blaasjes op de eikel of penis.Pijn, zwelling of roodheid in de balzak.Pus of waterig vocht uit de plasbuis.
Symptomen van orale soa's
Orale soa's veroorzaken vaak geen symptomen. Als er wel symptomen optreden, kunnen ze bestaan uit rode bultjes op de tong, keelpijn, moeite met slikken en vergrote lymfeklieren.
Na inname van een behandeling worden chlamydia bacterien binnen enkele dagen gedood. Dit wil niet zeggen dat je binnen 2 dagen klachtenvrij bent. Klachten kunnen wel enkele dagen tot weken aanhouden.
Je krijgt azitromycine (500 mg, 2 tabletten eenmalig) of doxycycline (2 keer per dag 100mg gedurende zeven dagen). Het is belangrijk de kuur af te maken, ook als je geen klachten (meer) hebt en een week geen seks te hebben na het starten van de antibiotica.
Tijdens de behandeling is het beter om geen seks te hebben. Zo voorkom je dat jij en je partner(s) elkaar over en weer blijven besmetten. Als je toch vrijt, gebruik dan een condoom. Als na de behandeling de klachten niet zijn verdwenen, ga dan terug naar de arts.
Dat hangt af van de soa die je hebt. Heb je gonorroe opgelopen, dan kun je vrij snel, vanaf 2 dagen, na de besmetting al klachten krijgen. Bij een syfilis besmetting duurt dit veel langer. De incubatietijd bij syfilis is 2 tot 12 weken.