Eigenlijk is het heel simpel: is je auto van na 2000 dan kun je die in bijna alle gevallen probleemloos volgooien met E10.Oudere auto's kunnen in België het beste Euro98 tanken. In Nederland zit nu 7 procent bio-ethanol in de benzine. De komende jaren zal dat ook hier oplopen tot 10 procent, zegt de Bovag.
Bij vrijwel alle tankstations kan tijdens de gewone openingstijden worden betaald met contant geld. Ook kan worden betaald met een bankpas, creditcard of tankpas.
In Duitsland wordt de brandstof aangeduid met E10 en in Frankrijk heet het SP95-E10, waarbij SP staat voor Sans Plomb (ongelood), 95 voor octaangetal 95 en E10 voor de bijmenging van 10 procent bio-ethanol. In Nederland is Euro 95 aangelengd met tenminste 5 procent ethanol. Het heet dan E5.
Het is razend druk bij benzinestations net over de grens in België. Nederlanders pikken graag een graantje mee van de lagere prijzen daar. Maar let op: want als je je niet aan de verkeersregels houdt kun je zomaar een flinke boete krijgen.
Hoewel de benzineprijs ook bij onze zuiderburen flink is gestegen, lukt het in de meeste gevallen nog steeds om daar veel goedkoper te tanken. Dit is wat je moet weten voor de rit met de meeste winst.
Particulier vervoer van gevaarlijke stoffen (1.1.3.1a)
In het geval van brandstoffen mag maximaal 240 liter brandstof in hervulbare houders van maximaal 60 liter worden meegenomen. Wel moeten er maatregelen worden getroffen om elke vorm van lekkage onder normale vervoersomstandigheden te voorkomen.
Een jerrycan vullen is legaal
Hij zegt: 'Iedereen mag – als het voor privégebruik is – een jerrycan van 60 liter vullen. Dat moet dan wel in een jerrycan die perfect kan worden afgesloten.
De Belgische overheid heeft de accijnzen verlaagd om de brandstofkosten van Belgen wat te drukken. Daardoor is het ook voor Nederlanders vaak voordeliger om in België te tanken. De prijs aan de pomp daalt door de maatregel met 17,5 eurocent per liter diesel of benzine.
Wie in België zijn Golfje vanaf volgooit, krijgt dus bijna 15 liter 'gratis'. Daarmee kun je in totaal zo'n 240 kilometer rijden, oftewel 120 kilometer heen en weer. Voor dieselauto's komt de berekening iets minder voordelig uit, omdat diesel in België vrij duur is. Daar scheelt het ongeveer 100 kilometer enkele reis.
De brandstof Euro 95 verdwijnt bij de Belgische pompen en wordt vervangen door E10, een benzinesoort waar niet elke auto tegen kan. Ongeveer tien procent van de auto's kan niet rijden op E10.
Bij twijfel kun je ook altijd even de merkdealer bellen om het na te vragen. Is je auto geschikt voor het rijden op E10 maar staat er in de tankklep dat er minimaal Ron98 benzine getankt moet worden? Houdt dit dan wel aan en tank de euro98 E5 benzine. Het octaangetal is namelijk belangrijker de E5 of de E10 code.
Voorheen was de belangrijkste aanduiding het octaangetal (ook wel bekend als de klopvastheid van benzine). In Nederland was dit Euro 95 of Euro 98. Bijna alle benzineauto's kunnen met Euro 95 overweg, maar sommige oudere of sportieve auto's en motoren hebben brandstof met octaangetal 98 nodig.
Alle nieuwere auto's kunnen met E10 benzine overweg, maar dit is niet voor alle oudere auto's het geval. Ongeveer 10 procent van de benzineauto's in Nederland kunnen niet draaien op E10 benzine. Dit betekent dat bij deze auto's gekozen moet worden voor E5 benzine. Bij twijfel is het beter om te kiezen voor E5 benzine.
Eigenlijk is het heel simpel: is je auto van na 2000 dan kun je die in bijna alle gevallen probleemloos volgooien met E10. Oudere auto's kunnen in België het beste Euro98 tanken.
Goedkoopste benzine van Nederland
De goedkoopste benzine vind je in het noordelijkste stukje van ons land. Namelijk in Uithuizen, 26 kilometer boven de stad Groningen. Bij tankstation Sietsema-Sakko lag de prijs in 2021 gemiddeld op 1,655 euro voor een liter E10 (Euro 95).
België - benzineprijzen: De weergegeven prijzen zijn voor de periode vanaf 13-juni-2022 t/m/t 19-september-2022. De gemiddelde prijs voor deze periode is 1.93 (Euro), met een minimum van 1.79 (Euro) op 05-september-2022 en een maximum van 2.12 (Euro) op 13-juni-2022.
De maximale hoeveelheid brandstof die je mag vervoeren is ook vastgelegd in het ADR. Benzine of diesel mag je alleen in jerrycans met een maximale inhoud van 60 liter vervoeren. In totaal mag je maximaal 240 liter brandstof vervoeren. Dus bijvoorbeeld vier jerrycans van 60 liter.
De wet staat toe om in totaal 240 liter brandstof mee te nemen. Daarnaast moeten alle mogelijke maatregelen genomen worden om lekkage van de inhoud te voorkomen. Ook moeten de jerrycans goed vastgemaakt worden in de kofferbak.
Vanaf 1 oktober 2019 wordt Euro 95 E5 vervangen door Euro 95 E10. Het percentage bio-ethanol in de benzine wordt dan verhoogd van maximaal 5% naar maximaal 10%. De voornaamste reden voor de bijmenging van bio-ethanol is het verminderen van de CO₂-uitstoot.
Een auto is zuinig wanneer het zo min mogelijk brandstof verbruikt per kilometer. Als u gaat kijken naar wat zuinig is om te rijden, dan is 1 liter brandstof op 20 kilometer zuinig en 1 liter brandstof op 3 kilometer onzuinig. Een gemiddelde benzineauto rijdt ongeveer 1 op 15.
Bij de zuiderburen betaal je op dit moment voor een liter benzine gemiddeld 1,81 euro. In Duitsland betaal je op dit moment voor een liter benzine gemiddeld 2,02 euro. Na de accijnsverlaging ben je in Duitsland 1,72 euro kwijt voor dezelfde liter.