Ademhalen of puffen bij pijnlijke weeënProbeer goed door je neus in te ademen en blaas in drie pufjes uit je mond. Twee keer kort en een keer lang, totdat je longen leeg zijn. Als je een wee voelt aankomen kun je al beginnen met puffen, zo ben je de wee voor en kom je in een goed ritme.
Techniek: Leg je handen op je buik, onder je navel, met je middelvingers tegen elkaar. Adem rustig in naar je buik en voel hoe je handen meebewegen: je middelvingers gaan uit elkaar. Laat de adem in je eigen tempo weer naar buiten stromen en voel hoe je buik terugzakt: je middelvingers komen weer tegen elkaar.
Je kunt je weeën 'wegpuffen'. Adem diep in door je neus en adem uit in kleine, korte pufjes.Je blaast de lucht door je mond naar buiten.
Ademhalen tijdens het persen
Neem een grote haplucht, houd je adem zo lang mogelijk vast, tuit je lippen alsof je wilt fluiten en adem in zeven tellen uit. Pers of duw richting de ingang van je vagina. Door je hierop te focussen, voorkom je eventueel aambeien.
Leg je ene hand op je borst en de andere hand op je navel. Haal diep adem door de neus en zorg ervoor dat je de adem helemaal tot onderin de buik laat gaan. Kijk of het lukt om 6 tot 10 keer per minuut zo adem te halen gedurende 10 minuten. Doe deze oefening om te ontspannen bijvoorbeeld in bed als je niet kunt slapen.
Veel mensen gebruiken een verkeerde manier van ademhalen. En hierdoor kunnen klachten ontstaan, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en kortademigheid. Mogelijk hebben deze klachten te maken met je ademhaling. Geen klachten hebben, betekent trouwens niet dat je ademhaling in orde is.
Adem gedurende 4 seconden heel rustig in door je neus.Houd je adem 7 seconden in.Adem heel rustig uit door je mond gedurende 8 seconden.
Persen (de uitdrijving)
Dit kan liggend (op je zij of rug) op bed, maar ook op een baarkruk, handen en kniën, staand of in een bevallingsbad. Bij een eerste kindje duurt het persen gemiddeld een uur en mag maximaal 2 uur duren. Bij een volgend kindje gaat dit meestal een stuk sneller en mag dit maximaal 1 uur duren.
Als het persen, om wat voor reden dan ook, niet lukt kan het zijn dat de gynaecoloog een tangverlossing voorstelt. De tangverlossing wordt tegenwoordig alleen nog gebruikt als het hoofdje een verkeerde stand heeft, die m.b.v. de tang beter kan worden bijgedraaid.
Als de baarmoedermond helemaal open is (volledige ontsluiting = 10cm) kan het hoofdje er pas door en komt het in de vagina. De wanden van de vagina zijn zeer rekbaar en vormen geen echte belemmering voor de geboorte. Als het hoofdje onder het schaambot door is ondervindt het alleen nog last van de bekkenbodemspieren.
Door uit te ademen in pufjes verleng je je uitademing en voorkom je dat je te snel weer inademt of naar adem gaat happen. Ook het vaste ritme geeft houvast en bij pijn ga je soms van nature puffen. Nadeel: puffen doe je vooral met je borst, waardoor je ademhaling hoog en oppervlakkig blijft.
Bij het puffen is je inademing korter dan je uitademing, waardoor je lichaam een teken krijgt om de hartslag en de bloeddruk te laten dalen. Hierdoor zal je het hormoon endorfine aanmaken in plaats van adrenaline, waardoor de pijn enigszins kan verminderen.
Wanneer de weeën in de ontsluitingsfase heftiger worden, kan het goed zijn dat het ademen naar je buik wat moeilijker gaat. De borstademhaling is fijn wanneer je door de weeën voelt alsof je bijna geen lucht krijgt. Met deze ademhaling kan je dan in een korte tijd relatief veel zuurstof opnemen in je lichaam.
Je kunt snel voelen welke stand en met welke kracht van uitademen je voor de beste trillingen zorgt. Hoe vaak en hoe lang Huffen. Gebruikelijk is dat je 3 á 6x per dag een paar minuten met de Huffer werkt om het vastzittend slijm in de longen los te maken.
Een wee is een samentrekking van de baarmoederspier. Het voelt als een soort kramp in je onderbuik die langzaam opkomt, erger wordt en dan weer afzakt. Je kunt een wee vergelijken met een golf die aanspoelt op het strand. In het begin voel je de pijngolf aan komen rollen.
De maximale dosering is acht inhalaties (800 microgram) per dag. Bij inspanningsastma is de dosering twee inhalaties (200 microgram) tien tot vijftien minuten voor de inspanning.
"Over het algemeen zegt 80 tot 90 procent van de vrouwen dat het de allerergste pijn is die ze ooit hebben gevoeld. We gebruiken de Numeric Rating Scale om pijn te meten. Tien is de allerergste pijn, nul is pijnloos. Vrouwen geven hun bevalling vaak een acht."
Net als met poepen zal je tijdens je bevalling merken, dat wanneer je ontspannen bent, je nauwelijks / tot niet hoeft mee te persen. Je kunt dan dus bevallen zonder persen.
Probeer zo lang mogelijk en zo hard mogelijk te drukken in de richting van je onderbuik en anus. Als je de lucht niet meer kan vasthouden, blaas je zachtjes uit en neem je vervolgens weer een hap lucht en herhaal je het hele proces. Tijdens een wee probeer je drie keer te persen.
Als je al een keer bevallen bent, ontsluit je vaak gemakkelijker dan de eerste keer. Je kunt al weken van tevoren 2-3 cm ontsluiting hebben zonder dat je echt weeën hebt, vaak heb je wel last gehad van voorweeën.
Als je ongeveer 5 cm ontsluiting hebt begint de actieve fase. De weeën zijn in deze fase krachtig en komen ongeveer elke 3 tot 4 minuten en duren ongeveer een minuut.
Als je zo'n 5-6 cm ontsluiting hebt is het bij een eerste kindje vroeg genoeg om naar het ziekenhuis te gaan. Je hebt dan gemiddeld nog een uur of 4 nodig voor je volkomen ontsluiting hebt en de weeën zijn tot zo'n 5-6 centimeter vaak nog net goed genoeg op te vangen om de autorit nog aan te kunnen.
Realiseer je dat stimulerende middelen nog lang kunnen doorwerken. Speed is na 5 tot 8 uur uit je lichaam, maar voordat je in slaap valt kan het nog veel langer duren. Hoe vaker je bijneemt hoe langer het duurt voordat je kunt slapen.
Leg je ene hand op je borst en de andere hand op je navel. Haal diep adem door de neus en zorg ervoor dat je de adem helemaal tot onderin de buik laat gaan. Kijk of het lukt om 6 tot 10 keer per minuut zo adem te halen gedurende 10 minuten. Doe deze oefening om te ontspannen bijvoorbeeld in bed als je niet kunt slapen.
Tijdens een stevige wandeling ademt u bijvoorbeeld 16 x per minuut in en uit, maar als u rustig op de bank zit, is het voldoende om 6 tot 12 x per minuut in en uit te ademen. Als uw ademhaling past bij de activiteit van dat moment, is uw lichaam in balans.