De beste techniek om te zorgen dat je kliekje pasta niet te klef of te droog wordt tijdens het opwarmen is door dit gewoon in de pan te doen. Voeg hier een scheutje water aan toe en kook dit op middelhoog vuur tot het meeste water is verdampt. Zo krijgt de pasta zijn volle, romige structuur weer terug.
Heb je toch in de koelkast of diepvries liggen: pasta het beste opwarmen doe je dan door het te bakken. Samen met de saus in de koekenpan om het vocht eruit te krijgen. Een andere aanrader is om er een ovenschotel van te maken. Dan merk je ook niets van de veranderde structuur.
Dit is één van de gemakkelijkste manieren om pasta op te warmen. Doe gewoon gesmolten boter of olie in een koekenpan, doe de pasta erin en verwarm het gerecht. Roer af en toe door de pasta. Voeg meer saus toe als de pasta er droog uitziet.
Doe de spaghetti in een magnetron bestendig bakje met deksel en verwarm de spaghetti op vol vermogen voor ongeveer 1 minuut. Roer de spaghetti goed door en herhaal de vorige stap tot dat de spaghetti volledig is opgewarmd.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Gekookte pasta kan je afgesloten in een vershoudbakje nog 2 dagen in de koelkast bewaren. Zorg er wel voor dat de pasta snel afkoelt. Zet de restjes daarom binnen 2 uur in de koelkast. Houd er wel rekening mee dat gekookte pasta gaat plakken.
Als je plastic bakje het magnetron icoontje heeft dan mag je het potje met voedsel erin zonder problemen in de magnetron opwarmen. Als je geen icoontje vindt dan mag je het niet in de microgolf opwarmen! Je potje kan smelten of er kunnen schadelijke stoffen vrij komen die in je eten terecht kunnen komen.
Zet jij vanavond een lekkere pasta op tafel? Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram.
De 'truc' om pasta gezonder te maken is door het eerst af te laten koelen. ,,Als je pasta of aardappels laat afkoelen wordt het aanwezige zetmeel omgezet in resistent zetmeel. Dit zetmeel gedraagt zich als voedingsvezel. Voedingsvezels worden in de dunne darm bijna niet opgenomen'', vertelt Tijn Elferink.
Meng de pasta 's avonds al met alle saus (dat moet sowieso, als je pasta wilt eten als een echte Italiaan) en bewaar alles in de koelkast. Dan kun je de volgende dag lekker koude pasta prikken. Noedels zijn eigenlijk een beetje het Aziatische zusje van de pasta die het koud ook bijzonder goed doen.
Doe de macaroni in een magnetron schaal met deksel of in een porseleinen schaal met een bord als deksel. Zet de magnetron op 1200 Watt en schep de macaroni ongeveer elke 3 minuten goed om.
Laat de gekookte pasta rustig afkoelen op kamertemperatuur (zodat hij ook goed droogt) en vries hem dan in. Tip: doe dat in aparte porties, zodat je later makkelijk voor één of twee personen kunt opwarmen. En nog een tip na het laten ontdooien van de ingevroren pasta: warm het uiteindelijk samen met de saus op.
Sommige materialen mogen niet in de magnetron worden gebruikt: Porselein en keramiek. Deze materialen zijn niet hittebestendig genoeg. Papier, textiel en hout.
Aluminiumfolie. Aluminiumfolie is ook niet erg geschikt om te gebruiken in een magnetron. Het blokt namelijk de straling van de magnetron en daardoor zal er niks met je eten gebeuren. Daarbij komt nog dat als het folie een beetje gekreukt is er vonkjes ontstaan.
De bakjes die magnetron bestendig zijn worden vaak aangegeven met de tekst microwave safe (magnetron geschikt) of door middel van een rechthoekig symbool met 3 golfjes erdoor: Verpakkingssymbolen voor magnetron, vaatwasser, invries en voedselveilig.
Door pasta na het koken af te spoelen met koud water, stop je niet alleen het kookproces (wat goed is), maar koel je meteen ook je maaltijd af en verwijder je het zetmeel. En wanneer het zetmeel van de pasta is afgespoeld, heb je niet alleen minder smaak, ook je saus zal minder goed binden.
Je kunt de spaghetti het beste breken voordat je ze gaat koken. De spaghetti slierten zijn hier nog ongekookt en daarom zijn ze nog stijf. Het breken gaat simpel gezegd gewoon makkelijker als de spaghetti stijf is.
Om ervoor te zorgen dat de spaghettislierten niet aan elkaar plakken is het belangrijk om de eerste twee minuten hard te roeren. Dit zorgt ervoor dat de losgekomen kleverige zetmeelkorrels niet aan de pasta blijven plakken. Met deze tip zorgt jouw perfect gekookte spaghetti gegarandeerd voor een La Bella Vita avond!
Tijdens het pasta koken kun je het beste geen deksel op de pan doen. Het deksel zorgt er vaak voor dat het water gaat schuimen en dat er water over de rand van de pan heen loopt. Ook heb je net kunnen lezen dat je de pasta goed in beweging moet houden, zonder deksel gaat dit natuurlijk ook een stuk makkelijker!
Dit smelt allemaal samen met de pasta tot een heerlijke zachtheid en de smaak wordt vele malen rijker. Het water helpt om ieder stukje pasta te bedekken in saus terwijl het zetmeel ervoor zorgt dat de saus goed aan de pasta hecht. Kook zoals een Italiaanse mamma kookt en niet meer weggooien voortaan!
Probeer dus de pasta pas te koken vlak voordat je 'm wilt serveren. Er zijn overigens wel situaties waarin je de pasta lang laat staan na het afgieten, bijvoorbeeld bij een pastasalade. Spoel in dat geval de pasta even af met koud water.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.