Door te sporten, geef je de darmen een boost en komt de ontlasting beter op gang. Probeer daarom dagelijks een halfuur te bewegen: wandelen, lopen, fietsen, zwemmen … Voel je de neiging om naar het toilet te gaan? Negeer de drang niet: hoe langer de stoelgang in het lichaam blijft, hoe droger en harder hij wordt.
Zorg voor een rustige, ontspannen 'toilethouding'. Poepen gaat het makkelijkste als je rechtop zit, met een wat bolle rug, knieën omhoog. Laat je niet opjagen. Neem de tijd en pers niet te hard.
bewegen: Zorg dat u iedere dag ten minste een halfuur intensief beweegt (bij voorkeur drie keer tien minuten of twee keer een kwartier mag ook). Ga bijvoorbeeld wandelen, rennen, fietsen, zwemmen of tuinieren. Daardoor komen de darmen ook in beweging en komt de ontlasting beter op gang.
Mogelijke klachten zijn buikpijn, buikkrampen, pijn bij het poepen en harde, droge poep. Verstopping komt vaak door weinig drinken, te weinig vezels eten en te weinig bewegen. Dit helpt: drink 1,5 tot 2 liter per dag, eet genoeg vezels en beweeg elke dag. Soms zijn medicijnen nodig.
Molenaar noemt tien dagen het maximum: "Daarna moet je opgenomen worden, want dan loop je de kans dat de endeldarm scheurt. De ontlasting kan dan in je buik komen en dat is levensgevaarlijk. Als je niet binnen vierentwintig uur behandeld wordt, is het afgelopen."
Bij bijna elke persoon die een westers dieet volgt, zijn de afvalproducten zich langzaam aan het ophopen in het lichaam, in het lichaamsvet, in de spieren, de organen, bijna overal in. Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.
Wat een gezonde stoelgang is, verschilt per persoon. Waar de één elke dag naar het toilet gaat voor een grote boodschap, heeft een ander maar drie keer per week ontlasting. Zolang de ontlasting een soepele drol is en zonder klachten verloopt, is er niks aan de hand.
Gezonde ontlasting is bruin en smeuïg. Dan kan veranderen door wat je eet. Zo zorgt spinazie voor een groenige kleur en maken bietjes of rode kool je ontlasting een beetje rood. Dat is normaal.
Het gemiddelde aantal keer dat iemand poept is één keer per dag, schrijft Medical Daily. Maar maak je absoluut geen zorgen als dit bij jou niet het geval is.
Van alle fysieke genoegens is regelmatig en makkelijk kunnen poepen er eentje. Hoe vaak je dat doet, verschilt per mens. Maar volgens wetenschappers kun je het 't best in ieder geval in de ochtend doen, daar is het darmstelsel op ingesteld.
Zolang je met vaste regelmaat poept en je geen klachten hebt is dit geen reden tot bezorgdheid. Moet je vaker dan drie keer per dag poepen? Dan heb je misschien last van diarree. Ga je minder dan drie keer per week, dan kan er sprake zijn van verstopping.
Zelfs als je al enige dagen geen ontlasting hebt, is dit geen reden tot behandeling. Je hoeft pas maatregelen te nemen als je klachten hebt (pijn, druk, opgeblazen gevoel). Als ondanks vezelrijke voeding de stoelgang niet beter wordt, kun je eventueel een laxeermiddel gebruiken.
Psylliumvezels werken goed bij harde ontlasting. In het geval van harde ontlastig wil je volgens oma psylliumvezels in combinatie met veel water drinken. Als je veel water drinkt, absorbeert je ontlasting meer vocht, waardoor je ontlastig zacht(er) wordt en het gemakkelijker wordt om naar het toilet te gaan.
Langzitters hebben grotere kans op uitgezakte aambeien
Hierdoor kun je namelijk last van aambeien krijgen. Deze kleine kussentjes zitten trouwens altijd al aan de binnenkant van je anus. Door langdurig potzitten en ondertussen (onbewust) persen, kan een aambei uitzakken en door je sterrengat naar buiten komen.
Sennoside-drank heeft een laxerende werking. Het wordt gebruikt bij: verstopping (obstipatie), om de ontlasting op gang te brengen, bijvoorbeeld bij plotseling optredende verstopping; om de darmen te legen voor een darmonderzoek of darmoperatie.
Mensen met een slappe darm kunnen hun darm legen door toucheren. Dit houdt in dat je de darm dagelijks of om de dag met de hand leegmaakt. Zetpillen of microklysma's werken niet als je een endeldarm zonder reflexen hebt.
Volgens artsen en wetenschappers is dat ook een prima vuistregel: als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week poept, is dat in principe gezond. Het aantal kan dus per persoon flink verschillen. Andere studies naar de stoelgang bevestigen deze 'regel van drie'.
Gemiddeld poepen we zo'n 128 gram per dag. Met een gemiddelde levensverwachting van 81 jaar pers je dus gedurende je leven 3.787 kilo stront naar buiten. Dit is meer dan het gewicht van de gemiddelde Aziatische olifant, die weegt namelijk 3.350 kilo.
Het gemiddelde aantal keer dat iemand poept is zo'n één keer per dag, schrijft Medical Daily. Maar maak je absoluut geen zorgen als dit bij jou niet het geval is. Het is namelijk ook nog gewoon oké als je vaker of juist minder vaak dan één keer per dag een grote boodschap doet.
Veel drinken en lichaamsbeweging stimuleren de darmwerking. Het is ook van belang naar het toilet te gaan als er aandrang is en de ontlasting niet op te houden. Het is verstandig een arts te raadplegen bij obstipatie die langer dan drie weken duurt.
Klachten als buikpijn, maagkrampen, winderigheid, diarree, een opgeblazen gevoel of obstipatie zijn de duidelijkste aanwijzingen dat je darmen niet naar behoren werken en zetten je immuunsysteem onder druk.
Als je regelmatig meer dan 3 keer per dag poept, is het verstandig om een afspraak met je huisarts te maken. Er zijn veel verschillende factoren die onze stoelgang beïnvloeden, waaronder ons dieet, en er bestaat niet zo iets als een optimale frequentie: ieders stoelgang is nu eenmaal anders.
Als je de wc doortrekt gaat je drol , met papier en water, naar een buis onder de grond.Dit is een rioleringsbuis.Daarna komt je drol aan op de rioolwaterzuivering. In Nederland zijn ongeveer 350 rioolwaterzuiveringen die het vieze afvalwater van alle Nederlanders weer schoon maken.