Elektronisch toezicht als autonome straf
Hoe lang iemand een enkelband moet dragen, wordt bepaald door de rechter, dit is minimum 1 maand en maximum 1 jaar. U hebt dus een misdrijf gepleegd en de rechter oordeelt dat u voldoet aan de wettelijke voorwaarden voor elektronisch toezicht als autonome straf.
Met een enkelband mag een verdachte of gedetineerde ergens niet komen. Of moet deze juist thuisblijven. Medewerkers van de meldkamer zien op een beeldscherm waar iemand zich bevindt. En of de persoon op de juiste plek is.
Als een gedetineerde voor elektronisch toezicht in aanmerking wil komen, moet hij/zij beschikken over een vaste woon- of verblijfplaats. Bovendien moet hij/zij een zinvolle dagbesteding hebben, zoals werk of opleiding. Deelname is geheel vrijwillig.
Hoelang het elektronisch toezicht duurt, bepaalt de rechter. Het minimum is 1 maand, het maximum 1 jaar. U komt alleen in aanmerking voor het elektronisch toezicht als u aan alle voorwaarden voldoet.
Het doorknippen van een enkelband bij elektronische detentie is niet moeilijk. Dat zegt althans Sjef van Gennip, directeur Reclassering Nederland tegen De Telegraaf. 'Met een nagelschaartje is het onmogelijk, maar een betonschaar heb je er niet voor nodig.
Dit kan als er sprake is van: een samenloop van strafbare feiten. terroristische misdrijven. recidive (herhaling van strafbare feiten)
De gemiddelde kostprijs van het elektronisch toezicht bedraagt voor de staat 38,65 euro per dag per veroordeelde. De kostprijs van een gevangene, berekend volgens een gemiddelde van 10.000 gedetineerden, bedraagt 126,02 euro per dag, wat ruim drie keer meer is dan het enkelbandsysteem.
Voor straffen onder anderhalf jaar, kan je de enkelband meteen aanvragen. Voor hogere straffen moet je even wachten, tot 6 maanden voor de datum waarop vervroegde vrijlating mogelijk is, zijnde nadat een derde van de straf is uitgezeten.
De rechter kan het toezicht ook rechtstreeks opleggen als straf: het gaat dan om een autonome straf. Elektronisch toezicht als autonome straf is mogelijk als het om feiten gaat waar maximaal 1 jaar gevangenisstraf op staat. De rechter bepaalt hoelang u de enkelband draagt: minimaal 1 maand, maximaal 1 jaar.
Ik heb/krijg een enkelband. Heeft de rechter of officier van justitie u een locatieverbod en/of locatiegebod opgelegd? Dan kan de reclassering met een elektronische enkelband controleren of u zich hieraan houdt. Met de Alcoholmeter kunnen we controleren of u uw alcoholverbod overtreedt.
Als jongeren in de avond moeten werken of sporten, wordt daar wel rekening mee gehouden. Het is juist goed als zij op die manier weer een positieve draai aan hun leven geven. En gelukkig kun je er ook gewoon mee douchen en zwemmen.
De belangrijkste straffen zijn een boete, een taakstraf en gevangenisstraf. De rechter kan ook maatregelen opleggen. Daaronder valt bijvoorbeeld ontneming van geld dat door het misdrijf is verkregen, het betalen van schadevergoeding of – de meest ingrijpende – tbs.
Kun je je straf afkopen? In bepaalde gevallen kunnen de politie en de officier van justitie de zaak zelf afhandelen. De officier van justitie kan bijvoorbeeld iemand een transactie aanbieden. Gaat de verdachte hierop in, dan betaalt hij een bepaald geldbedrag en is hij van de zaak af.
De justitieassistent nodigt u uit voor een gesprek. Hij verstrekt informatie over het elektronisch toezicht en bespreekt met u de voorwaarden die u moet naleven. Hij brengt verslag uit bij de gevangenisdirecteur. Na afloop van het elektronisch toezicht komt u in aanmerking voor voorlopige invrijheidstelling.
Bij een voorwaardelijke straf word je (nog) niet opgesloten. Als je binnen de proeftijd (meestal 1 tot 2 jaar) iets strafbaars doet of je niet houdt aan de voorwaarden die de rechter aan je heeft gesteld, dan gaat je voorwaardelijk opgelegde straf in en kan je worden opgesloten.
De eerste dagen kan de enkel pijnlijk en gezwollen zijn, het lopen gaat dan moeilijk. Na 3 tot 4 dagen wordt de pijn meestal minder en kunt u uw voet weer meer belasten. U heeft dan waarschijnlijk geen krukken meer nodig. Na een paar dagen neemt de zwelling af.
De gemiddelde kostprijs van het elektronisch toezicht bedraagt voor de staat 38,65 euro per dag per veroordeelde.
Na een verkeerde stap of beweging klapt uw voet soms naar binnen of buiten. Dit noemen we verzwikken, distorsie of verstuiken. De enkelband aan de buitenkant van uw enkel rekt uit of scheurt in. Hierbij ontstaan vaak kleine scheurtjes in de enkelband en bloedvaatjes.
De termijn van zeven dagen is hard. Bij overschrijding van dit termijn, zonder goede reden, wordt het verzoek tot uitstel niet in behandeling genomen en niet-ontvankelijk verklaard. Uitstel is dan niet meer mogelijk en de zelfmelder dient zich te melden bij de gevangenis op de melddatum die in de oproepbrief staat.
Dit betekent dat de rechter u veroordeelt en u een straf oplegt, maar dat hij beslist dat de uitvoering van de straf voor een bepaalde termijn wordt uitgesteld. Deze proeftermijn kan, afhankelijk van de feiten, lopen van 1 jaar tot 5 jaar.
Je mag niet naar buiten, maar kan het wel. Emotioneel en mentaal is dat zeer zwaar. In de gevangenis weet je wat er buiten leeft, maar je ziet het niet. Wie een enkelband draagt, is minder vrij dan men vaak denkt.
Zolang u een strafblad heeft, mag u sommige beroepen niet uitoefenen. Zoals advocaat, leraar of deurwaarder. Voor sommige beroepen heeft u een VOG (Verklaring omtrent gedrag) nodig. Een strafblad kan betekenen dat u geen VOG krijgt.
30 jaar na de einduitspraak of 30 jaar na het volledig voldoen van de strafbeschikking tenzij de duur van de gevangenisstraf of vrijheidsbenemende maatregel (bijvoorbeeld TBS) langer is dan 20 jaar, dan wordt de termijn van 30 jaar verlengd met 20 jaar (dus verwijdering na 50 jaar).
Een strafblad heet officieel 'uittreksel justitiële documentatie'. U kunt uw strafblad inzien. Daarvoor dient u een verzoek in bij de Justitiële Informatiedienst. Dit kan schriftelijk of per e-mail.