Dit kun je doen door een emmer te vullen met water en een klein beetje groene zeep.Met een luiwagen veeg je de mossen weg. Tip: voordat je de emmer met warm water over de mossen heen giet, eerst het gedeelte dat je gaat behandelen natspuiten met een tuinslang.
Zout is een heel effectief middel om af te komen van mos en groene aanslag. Door het over uw tegels en paden heen te strooien zal de groene aanslag snel verdwijnen. Voor het bestrijden en verwijderen van mos en groene aanslag kunt u kiezen voor strooizout of gewoon keukenzout.
Mos groeit goed in schaduw, gras niet. Mos kan goed tegen nattigheid en groeit ook bij een verdichte grond, gras niet. En als laatste groeit mos bij lagere temperaturen en minder zonlicht. En je raadt het al: gras niet.
Groene aanslag verwijderen met azijn
Omdat de zure azijn dodelijk is voor algen en mossen waardoor het een zeer effectief bestrijdingsmiddel is. Naast een half-harde bezem en flinke hoeveelheid schoonmaakzijn heb je voor deze aanpak wel wat tijd en energie nodig.
Azijn is een goedkope manier om korstmossen te verwijderen en bovendien makkelijk te verkrijgen. Korstmos verwijderen met azijn heeft helaas veel nadelen voor de natuur. Dit komt omdat de PH-waarde van azijn de natuur op een negatieve manier beïnvloed.
Soda + groene zeep: een mengeling van soda en groene zeep werkt erg snel. Meng 5 eetlepels soda en 5 eetlepels groene zeep in een volle emmer heet water. Giet een deel van het mengsel over je tegels en schrob met een stevige schuurborstel.
Aanslag verwijderen zonder schrobben
Meng 5 eetlepels soda en 5 eetlepels groene zeep in een emmer met 10 liter heet water. Gooi de inhoud van de emmer gelijkmatig over het hele terras en verdeel het met een harde bezem over de tegels. Laat het even inwerken en spoel de tegels af met water. De vieze aanslag is weg!
Doe de azijn, het liefst wat verwarmd, in een spuitfles en spuit hier de aangedane oppervlakten (badkamer, douche, wasbak) mee in. Laat de azijn vervolgens 15 tot 20 minuten intrekken. Vervolgens even goed poetsen met een sponsje, en u bent weer (grotendeels) van de kalkaanslag af.
Meestal volstaat het om de klinkers eens goed te vegen met een harde borstel en af te spoelen met water. Klinkers reinigen met javel, in een combinatie met zout en water kan ook. Het is dan wel nodig om de oprit achteraf nog te vegen zodat de mossen en algen kunnen afsterven.
Azijn kan prima gebruikt worden bij het ontkalken van de kranen. Bij hardnekkige kalk de azijn een nachtje in laten trekken door een doek gedrenkt in de azijn om de kraan te wikkelen. De losse onderdelen kun je een nachtje in een bakje met azijn laten staan.
Kalk strooien gazon
Bij een lage/slechte zuurgraad kunnen planten niet voldoende voedingstoffen opnemen. Dit remt de groei en geeft mos en onkruiden meer kans. Het strooien van kalk (bijvoorbeeld DCM Groen-Kalk) is dus heel erg belangrijk om mos en onkruidgroei te voorkomen. Want voorkomen is altijd beter dan genezen.
Heb je last van lichte mosgroei door het klimaat in de omgeving van de vloer? Dan kan je de mossen gemakkelijk verwijderen met wat zeep, water en een zachte spons. Vermijd het gebruik van een hogedrukreiniger, als je deze vaak gebruikt kan de vloer ruwer worden en als schuurpapier aanvoelen.
Na een natte winter kan het mos in je gazon flink gaan woekeren. Vaak zijn er kale plekken ontstaan waarin zich mos genesteld heeft. Door je gazon te verticuteren ontmos je niet alleen, je verwijdert ook de viltlaag. Doe dit een keer in het vroege voorjaar (na de eerste maaibeurt) en nog een keer in het najaar.
Het strooien van Humistart kalk is dus heel erg belangrijk om mos en onkruidgroei te voorkomen. Want voorkomen is altijd beter dan genezen. Kalk doet trouwens ook veel voor andere planten, bloemen en bomen. Voor de buxus is het zelfs essentieel.
BSI Green kill is de oplossing voor het bestrijden van zowel korstmos als groene aanslag op tal van oppervlakten. Zo kan je dit gebruiksklaar bestrijdingsmiddel gebruiken op dakpannen en tuinmeubelen, maar ook op tegels, klinkers en andere stenen.
Voor het verwijderen van mos en algen kun je groene aanslag-verwijderaar gebruiken, maar je kunt ook je eigen reinigingsmiddel samenstellen. Een sopje van dikke bleek of schoonmaakazijn met water is prima bruikbaar voor minder hardnekkige aangroei. Schrob het middel met een borstel over de muur en laat het intrekken.
Je hebt het vast wel in een keukenkastje of de schuur staan. Verdun het schoonmaakazijn 1 op 1 met water en verspreid het over de groene aanslag op de tuintegels. Dit doe je heel makkelijk zelf met een gieter of spuit. Laat het mengsel een paar dagen intrekken en borstel de terrastegels vervolgens gemakkelijk schoon.
Dood onkruid met kokend water.
Kokend water is direct beschikbaar, goedkoop, natuurvriendelijk en effectief voor het doden van onkruid tussen de tegels. Het kan zelfs zaden en wortels doden. Deze methode is vaak effectiever (en goedkoper) dan het gebruik van bijvoorbeeld azijn.
Gebruik een oplossing van 1l javel in 10l (heet) water voor het reinigen en laat dit even intrekken, achteraf goed schrobben en afspoelen met water en kees is klaar.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Schoonmaakazijn is ook gewoon azijn, het verschil is dat dit zuurder is doordat het een hoger percentage azijnzuur bevat. Schoonmaakazijn is dus niet voor consumptie bedoeld, maar echt alleen om mee schoon te maken.
Tuintegels schoonmaken met soda
Het gebruik van de hoge-druk-spuit is riskant. Daarmee beschadig je makkelijk de voegen en dan heb je na verloop van tijd dus een losliggend terras. Een ander nadeel is dat met de spuit de poriën van natuursteen groter kunnen worden. Het gevolg is dat het sneller weer vies wordt.
Soda is eigenlijk niets anders dat een vrij agressief schoonmaakmiddel. Chemische middelen en de natuur gaan absoluut niet samen. Je tuin is een aaneenschakeling van natuurlijke processen die met elkaar samenhangen.