Voor thuisgebruik is 512 MB RAM geheugen voldoende en op kantoor raden we tot 8 GB aan. NAS servers die je gebruikt als multimedia station, hebben minimaal 1 GB RAM geheugen nodig. Voor kwaliteitsmedia, van HD of 4K kwaliteit, kies je voor een NAS server met minimaal 2 GB RAM.
Hoe krachtiger de processor en hoe meer werkgeheugen, hoe sneller de NAS werkt en hoe meer werk de NAS aan kan. Wil je een snel werkende NAS? Kies dan voor een NAS met een hoge kloksnelheid en DDR4 RAM.
Net als een computer bevat een nas een processor en RAM-geheugen. Gebruik je een nas voornamelijk voor het opslaan van bestanden en/of het streamen naar een beperkt aantal apparaten, dan zal een nas met een singlecore-processor en 512 MB RAM voldoen. Zelfs met 256 MB RAM kun je waarschijnlijk nog uit de voeten.
Op deze website spreken ze over een levensduur tussen de 5 en 7 jaar.
In beide gevallen is dat voor een HH dat op gas kookt. Een NAS met twee HDDs verbruikt “af fabriek” tot 450 Watt per dag. Dat is 164 Kwh per jaar, wat weer overeenkomt met +8 procent van het 1 persoon HH verbruik en ruim 5 procent bij een 2 persoon HH.
Steeds meer mensen zien de voordelen van een NAS en hebben naast hun desktop computer of laptop er één aangeschaft. De voordelen met een NAS zijn namelijk dat er makkelijk een back-up van je bestanden kan worden gemaakt. Je hebt meer opslagruimte op een centrale plaats waardoor je deze ook makkelijk kan delen.
Waarom wil je een NAS? Zoals gezegd zorgt een NAS voor een veilige en ruimte opslagruimte die overal toegankelijk is voor jezelf en de gebruikers die toegang hebben. Omdat je alles draadloos opslaat, heb je altijd en overal de mogelijkheid om bestanden te openen of te streamen.
Het grote verschil tussen beide storage oplossingen is dat een NAS-systeem direct gekoppeld is aan een netwerk, terwijl een SAN een opslagnetwerk is dat via kabelverbindingen servers aan schijven koppelt (oorspronkelijk bedoeld voor mainframes).
Een nas biedt een zee aan mogelijkheden, veel meer dan alleen bestandsopslag. De verschillen tussen Qnap en Synology zijn klein. Het is duidelijk dat de concurrenten niet voor elkaar willen onderdoen. Qnap biedt meer configuratiemogelijkheden, maar is minder gebruiksvriendelijk.
Een NAS (Network Attached Storage) is een device dat is aangesloten op een netwerk om de exponentieel groeiende hoeveelheid data op te slaan, thuis of in uw bedrijf.
SATA voor 2,5 gigabit of veel opslag
In de praktijk kan het slim zijn om in je nas een combinatie te maken van ssd's en harde schijven. Zo kun je bijvoorbeeld een SATA 870 EVO 4TB gebruiken voor je hot storage, en daarbij een RAID-opstelling van harde schijven gebruiken voor je cold storage.
Behalve de pc is ook de NAS een belangrijk doelwit van cybercriminelen. Met malware of door gebruik te maken van fouten in de besturingssoftware of configuratie proberen ze toegang te krijgen tot het apparaat en daarna tot de gegevens op de NAS. Voorkomen blijft lastig, maar je kunt het ze wel maximaal moeilijk maken.
Een NAS is een enorm veelzijdig apparaat. In eerste instantie bewaar je bestanden en maak je backups met een NAS, maar je maakt ook fotoalbums, streamt films en sluit er IP-camera's op aan. Doordat Synology, QNAP, WD en Asustor elk honderden verschillende applicaties hebben, kun je van alles met een NAS.
NAS staat voor network attached storage. Het wordt aan het bestaande netwerk gehangen en maakt gebruik van het TCP/IP-protocol voor dataoverdracht. Het is in wezen niet veel meer dan een externe harde schijf met een netwerkaansluiting. Deze vorm van netwerkopslag heeft ook de modale kmo bereikt.
Veruit het meest populaire merk onder Apple-gebruikers is Synology. Natuurlijk is het lastig te zeggen wat de beste NAS is, maar een aardige vuistregel die ik gebruik is dat de Synology DS218 Play voor de meeste mensen het juiste model is.
Volgens de specificaties heeft de nas een piekverbruik van 14,85W en is dat 6,95W als de hdd's in de slaapstand staan. Daarmee is het verbruik iets hoger dan de DS215j, die respectievelijk 13,42W en 5,28W verbruikt.
Synology DS220+ is ontworpen en ontwikkeld met het oog op energie- efficiënt. In vergelijking met de gemiddelde pc-concurrent verbruikt Synology DS220+ minder vermogen, slechts 14,96 watts tijdens toegang en 4,41 watts tijdens de ingeschakelde slaapstand van de harde schijf.
Eén kilowatt is 1.000 watt. Om het aantal kWh te berekenen, vermenigvuldigt u het verbruik in kW met de tijd dat u het apparaat gebruikt. Dit kunt u doen op de volgende manier: aantal uren in gebruik x (vermogen van het apparaat / 1.000) = kWh.
De gemiddelde levensduur van een harde schijf is circa tien jaar, het is dus geen ideaal medium om belangrijke bestanden op lange termijn op te bewaren.
"algemene wijsheid" is dat een schijf meer problemen heeft van een keer aan en uit zetten, dan van 50 uur draaien.