Voor het schuren van een goede verflaag en het schuren van de eerste laag grondverf gebruik je korrel 150 of 180. Wanneer kozijnen echt in een hele slechte staat verkeren kun je het beste eerst de bladderende verflagen verwijderen met een verfkrabber en daarna het kozijn grondig schuren met korrel 80-120 schuurpapier.
Schuur een ruw oppervlak eerst op met grof schuurpapier (korrel 80). Schuur daarna nogmaals met middelgrof schuurpapier (korrel 100). Wil je een grondverflaag licht opschuren? Dan is fijn schuurpapier (korrel 120 of 150) het meest geschikt.
Ruw hout of oude (slechte) verflagen kunt u opschuren met P80 tot P120. Om een egaler eindresultaat te behalen schuur je de grondverf met een fijnere grofte, namelijk P150 tot P220. Voor extreem mooi en strak werk zou je voor de laatste verflaag nog kunnen schuren met P320-400.
Om tot een mooi strak eindresultaat te komen begin je hier met korrel P60, vervolgens P80 en als laatste P120. Als je houten deur, kozijn of meubel al in de verf staat maar die verf ziet er niet zo goed uit, dan is het belangrijk dat je deze verflaag corrigeert.
Deltaschuurmachine. Deze schuurmachines werken exact hetzelfde als de vlakschuurmachine, alleen zijn ze voorzien van een driehoekige zool waardoor je heel gemakkelijk hoekjes kunt schuren. Handig bijvoorbeeld bij de hoeken van een raamkozijn.
Wanneer kozijnen echt in een hele slechte staat verkeren kun je het beste eerst de bladderende verflagen verwijderen met een verfkrabber en daarna het kozijn grondig schuren met korrel 80-120 schuurpapier. Tip: Door nat te schuren heb je veel minder last van stof!
Gebruik per type schuurmachine. Oefen tijdens het schuren een lichte en constante druk uit. Schuur altijd met de nerf mee. Kies voor een langzame stand bij zachte materialen en voor een snelle stand bij harde materialen.
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Het is aan te raden om altijd te schuren tussen grondverf en aflakken. Fijn schuren levert het beste resultaat op. Na grondverf schuren zorgt ervoor dat de houtvezels die omhoogkomen na het verven weg kunnen worden geschuurd. Vooral bij kaal hout is dit een mogelijkheid.
Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Neem na het schuren het hout af met een vochtige doek. Laat het hout drogen voordat u verder gaat met de volgende stap. Na het schuren is het van belang het meubelstuk nogmaals te ontvetten met ammonia. Bevochtig de poetsdoek met ammonia en neem het hout af.
Schuren zonder stof wordt ook wel stofvrij schuren genoemd.
Om te schuren zonder stof moet je een apparaat hebben die het schuurstof afzuigt. Vaak wordt hiervoor een speciale stofzuiger gebruikt: ook wel een schuurstofzuiger genoemd. Je sluit de stofzuiger aan d.m.v. een stofzuigerslang aan je schuurmachine.
Welke korrel schuurpapier voor deuren geschikt is? Fijn schuurpapier (korrel 240) is prima te gebruiken voor het schuren tussen verflagen. Middel schuurpapier (korrel 120) kun je gebruiken voor het goed opschuren van intacte verflagen.
Schuurpapier heeft een 'eigen' getal. Dit cijfer, voorafgegaan door een 'p' of 'k' staat voor de hoeveelheid korrels per vierkante centimeter. Hoe lager het getal, hoe grover het schuurpapier.
De fijnste soort schuurpapier heeft korrel 220 tot 240. Dit is het schuurpapier wat je gebruikt als je de eerste verflaag hebt aangebracht op je schilderwerk. Na het drogen schuur je deze laag licht op voordat je de volgende verflaag aanbrengt. Dat opschuren doe je met het fijne schuurpapier.
Voor dat u het kozijn gaat schuren, is het belangrijk deze stofvrij te maken en te ontvetten. Dit kan door bijvoorbeeld gebruik te maken van lauw water met een dopje ammonia. Door het vetvrij maken van uw kozijn kan de aan te brengen verflaag zich goed hechten.
Waarom niet eerst schuren en dan pas het hout ontvetten? Er zit altijd vet en ander vuil op het oppervlak dat je gaat schilderen. Wanneer je eerst gaat schuren en dan pas ontvetten, verspreid je het vet en vuil over het oppervlak tijdens het schuren.
Ontvetten is altijd het eerst wat je moet doen, hierna kun je eventueel schuren. Houtwerk of oude verflagen worden na mate van tijd vies en vettig, ga je eerst schuren dan schuur je dit in de oude verflaag en porien van het hout. Ook siliconen van kitranden moeten eerst ontvet worden om onthechting te voorkomen.
Hoe lang duurt het schuren van een vloer? Dat is afhankelijk van het type vloer en of er veel schuur-obstakels in de woning zijn. Gemiddeld kun je ongeveer 50 m2 in één dag schuren en 2x lakken. Voor vloeren die afgewerkt worden met olie 60-70 m2 in één dag.
De Rupes Delta Schuurmachine RU-LS71TE is de echte lieveling van iedere schilder. Met een delta schuurmachine haal je namelijk een all-round schuurmachine in huis. Hiermee kun je de meeste oppervlakken moeiteloos schuren. Ook wanneer je kleine hoekjes moet schuren.
Dat doe je met een grove korrel schuurpapier. Denk in dat geval aan schuurpapier met korrel 80 of 60. Je kan hierdoor grondig schuren en alle oude verf verwijderen van de ondergrond. Zo krijg je een mooi egaal geheel om de nieuwe verflaag op aan te brengen.