Grote stukken piepschuim verpakkingen en piepschuim isolatiemateriaal kun je apart inleveren bij de milieustraat voor recycling. Vervuilde piepschuim verpakkingen zoals vleesschaaltjes horen bij het restafval. Ook kleine stukken piepschuim die in je vuilniszak passen kunnen bij het restafval.
Wat gebeurt er? Het piepschuim smelt helemaal weg in het laagje aceton. Na een nachtje uitdampen, blijft er een stukje hard plastic over.
Piepschuim wordt gemaakt van polystyreen. Dit valt onder kunststof. Van origine is het een isolatiemateriaal, maar omdat het een licht materiaal is en omdat het in elke vorm te maken is, wordt het voor veel verschillende doeleinden gebruikt. Bijvoorbeeld voor de bescherming van goederen en isolatie tijdens transport.
Geëxpandeerd polystyreen (Engelse afkorting: EPS, naar expanded polystyrene) of PS-hardschuim is een karakteristieke en vrijwel altijd witte kunststof, in de volksmond piepschuim genoemd. Merknamen als Isomo, Tempex, Styropor en Depron worden wel als soortnaam gebruikt.
Piepschuim wordt gemaakt van EPS (Expanded Polystyreen). Dit polystyreen is een vloeibare en chemische grondstof die gemaakt is van aardolie. Als je het in een glas giet, lijkt het eigenlijk op appelsap. Er moet natuurlijk wel wat gebeuren, voordat deze 'appelsap' is omgetoverd tot piepschuim.
Omdat piepschuim goed tegen vocht kan en toch ademend is, hoeft u geen speciale dampwerende folie aan te brengen, wat bij andere isolatiematerialen vaak wel het geval is.
Piepschuim schuren
Piepschuim is een relatief zacht materiaal. Na het zagen van ruwe vormen kunnen kleine oneffenheden prima weggeschuurd worden. Oneffenheden kunnen daarnaast ook prima geplamuurd worden.
De voorgeperste elementen zijn makkelijk te verwerken en zorgen voor een duurzame thermische isolatie. Doordat Tempex EPS niet gaat rotten of lekken, maar gewoon in stand blijft, zal deze isolatie ook op een constant hoog niveau blijven. Daarbij is EPS druk- en vormvast.
Zitzakken zijn gevuld met polystyreenkralen die styreen kunnen ontgassen. Styreen kan het zenuwstelsel beschadigen en de ogen en de luchtwegen irriteren. Er wordt ook aangenomen dat het schadelijk is voor het ongeboren kind.
Dat polystyreen lang meegaat is ook een nadeel, want het is moeilijk biologisch afbreekbaar. Dit gebeurt bijvoorbeeld in een waterzuiveringsinstallatie of een composthoop. . Het vergaat dus niet snel in de natuur. Hierdoor kan plastic afval van polystyreen lang in het milieu rondzwerven.
Piepschuim is, ondanks de slechte naam van kunststof, duurzaam en een waardevolle grondstof. Wanneer het goed gescheiden wordt ingezameld is het namelijk voor 100 procent te recyclen tot nieuw EPS. Op dit moment wordt EPS op veel plekken al gerecycled, maar de gescheiden inzameling kan nog veel beter.
Geëxpandeerd polystyreen – beter bekend als piepschuim – wordt niet of nauwelijks gerecycled, komt gemakkelijk in het milieu terecht en brokkelt snel af in kleine stukjes. Op straat en in het water kun je de kleine witte bolletjes piepschuim overal vinden.
Piepschuim kun je op de meeste milieustraten inleveren; kijk voor het actuele overzicht bij de milieustraat. Inleveren als grofvuil of thuis in de grijze container. Inleveren als grofvuil of thuis in de grijze container.
Je kunt bij de apotheek of drogist pure aceton (100%) kopen.
Bepaalde soorten kunststof, likepolypropylene, zijn ontworpen om te weerstaan van bijtende stoffen, zodat met behulp van aceton met deze niet leiden een reactie tot zal.
Aceton is een oplosmiddel voor vlekken van vet, hars, lijm, verf, balpen, inkt, correctievloeistof, vernis, kopergroen, lippenstift en nagellak. Aceton geeft doffe vlekken op plastic, verf en papier. Niet gebruiken op acetaatzijde, acryl, rayonstoffen, chloorvezels, plastic en celluloid.
Piepschuim kunt u bij het afvalbrengstation weggooien. Bij het plastic afval wordt piepschuim niet goed verwerkt en bij het restafval wordt het verbrand.
Piepschuim is in iedere gewenste kleur te verven met verf op waterbasis, zoals acrylverf, latex of muurverf. Let op dat er geen oplosmiddelen in de verf zitten. Deze lossen het piepschuim op.
Als piepschuimkorrels worden opgegeten, verharden ze onder invleod van de maag- darmsappen, de spijsverteringssappen dus, daardoor bestaat de kans dat die korrels zich aan de darmvlokken in de darm hechten, een gevolg hiervan kan zijn het groeien van gezwellen.
Piepschuim bestaat voor 98% uit lucht en voor 2% uit polystyreen en werkt zeer isolerend. Het houdt warmte binnen en is daarnaast geluiddempend.
Tempex is een andere benaming EPS (Geëxpandeerd polystyreen) en wordt in de volksmond vooral piepschuim genoemd. Tempex EPS is een veelzijdig materiaal wat op veel uiteenlopende manieren wordt gebruikt. De bekendste eigenschap van Tempex, of piepschuim, is de kracht massa verhouding.
Kleine stukken piepschuim horen bij het restafval. Piepschuim mag niet bij het PBD (Plastic verpakkingen, Blik en Drinkpakken), omdat dit op een andere wijze verwerkt wordt. Het piepschuim wordt verwerkt tot nieuw verpakkings- of isolatiemateriaal.
Wanneer u een stuk piepschuim wilt bewerken, kiest u voor een stanleymes of een speciaal isolatiemes. Het voordeel van een stanleymes is dat deze zeer scherp is en dus goed gebruikt kan worden om nauwkeurige snijlijnen te maken.
Purschuim hecht op vele bouwmaterialen zoals hout, beton, metselwerk, pleisterwerk, metalen en glas. Tevens hecht purschuim op vele kunststoffen, zoals polyester, polystyreenschuim (tempex), pvc en hard polyurethaanschuim. Purfoam hecht niet op polyethyleenfolie, siliconen of P.T.F.E.
Wanneer u Polystyreen wilt verlijmen hebt u een speciale lijm nodig. Pattex Special Polystyreen biedt niet alleen de hechtsterkte die u nodig hebt, maar is bovendien veilig en zeer gebruiksvriendelijk. Daarnaast laat dit product na uitharding geen sporen achter.