Witte rijst en papkokende witte rijst nemen heel gemakkelijk vocht op en dus is dat de beste optie voor onze postduiven.
Heb je restjes eten over? Veel keukenrestjes zijn prima en kan je geven aan de tuinvogels. Wat je niet mag geven zijn restjes met veel zout of kruiden of restjes die beschimmeld zijn. Vetrandjes, gekookte aardappelen, gekookte rijst of fruit zullen je tuinvogels heerlijk vinden en zijn ook nog eens goed voor ze.
De duiven krijgen meestal twee keer per dag granen en peulvruchten (o.a. maïs, erwten, tarwe, gerst) en minstens één keer per dag schoon drinkwater. Fabrikanten van dierenvoer mengen de granen en peulvruchten, zodat je een kant-en-klare 'mengeling' bij de dierenspeciaalzaak kunt kopen.
Buiten de vraag of het wettelijk gezien mag, is brood of ander 'menseneten' niet goed voor vogels. Dit geldt niet alleen voor duiven, maar ook voor de eendjes en ganzen in het park. Brood is eenzijdig voedsel én er zit teveel zout in. De Vogelbescherming geeft aan dat broodkruimels geen kwaad kunnen, maar met mate.
Je mag vogels gerust ongekookte rijst geven. In laden waar de rijst groeit wordt het ook zo van de planten af gegeten door vogels.
Op het menu staat voornamelijk plantaardig materiaal, zoals zaden, knoppen en bladeren. Net als oogstresten (granen) zijn deze te vinden op akkers, maar ook in de bebouwde omgeving is voldoende voedsel te vinden. Zoals in tuinen, maar ook rondslingerende etensresten zijn in trek.
Maïs. Maïs is ontegensprekelijk een van de beste duivenvoeders, het is arm aan ruwe celstof, zeer verteerbaar en een van de rijkste aan vet van alle granen. Het wordt zeer graag gegeten in al zijn vormen, grootte en kleur.
duiven zijn kieskeurig en zullen dat eten wat goed voor hen is, en zullen niet eten wat niet goed voor ze is. groenten: wortelen, petercelie, allerhande kruiden die in snoepzaad zit, geen fruit, geen planten, wel pindanoten maar dan ongebrand en ongezouten.
Duiven en andere vogels zijn natuurlijk dol op kippenvoer. Als je je kippen op de grond voert, zitten ze gegarandeerd klaar om een graantje mee te pikken. Op zich geen probleem, maar misschien geef je ze liever op een andere plaats voer en help je de kleinere vogeltjes liever met Menu Nature.
Alleseters zoals kauw, merel, spreeuw en kramsvogel eten graag gekookte aardappel in de schil, gewelde rozijnen, gekookte rijst of pasta en (overrijp) fruit.
5 tips om vogels te voederen
Na een lange, koude nacht hebben vogels behoefte aan een stevig ontbijt en tegen de avond eten ze hun buikje rond om de nacht door te komen. Strooi niet te veel, dat kan muizen en ratten aantrekken. Geef geen voedsel waarin zout is verwerkt of kaas of brood.
Geen (oud) brood!
In brood zit zout en dat zout is niet goed voor vogels. Soms zit op het brood boter/margarine. Daar krijgen watervogels diarree van en de olie die in het brood zit komt in het verenkleed te zitten. Brood dat blijft liggen gaat bovendien schimmelen en trekt dieren zoals ratten aan.
Een duif kan geen twee dagen zonder water maar wel zeven dagen zonder eten.
Voor het koppelen moet er licht gevoerd worden. Het liefst met een winter of rust mengeling. Je kunt ook een Zuivering, Recup of Start mengeling nemen met een klein beetje vliegvoer er door. Een tot week maal per weer bakkersgist over het voer voor de licht verteerbare eiwitten en een beetje tarwekiemolie.
Stadsduiven vind je op plekken waar mensen noncha- lant met hun voedsel omgaan dus vooral in de bebouwde omgeving. Ze lusten bijna alles: broodresten, stukjes friet, zaden van planten. In de menselijke omgeving is van alles te vinden.
Op het menu staan granen, onkruidzaden en vruchten, maar soms ook torretjes, rupsen en vruchten. De Turkse tortel is ook te vinden op voedertafels in tuinen. De eerste paar dagen worden de jongen gevoed met 'melk' uit de krop van beide ouders.
Voer twee tot drie keer per dag kleine beetjes. Dertig tot vijfendertig gram voer per dag is voldoende. Soms hebben je duiven iets meer of minder nodig en hier zit het verschil tussen een duivenmelker en een duivenliefhebber.
Per dag drinkt een duif ongeveer 50 ml water. Als er jongen te voeren zijn, is dit het dubbele. Het beste is om duiven elke dag vers kraanwater te geven.
Ze hebben een schepje waarin wat ma's wordt bijgevoerd een ander voor hennepzaad, een zak gerst om duiven kalm te houden en te voorkomen dat die te vet worden enzovoorts.
Duiven zijn de enige vogels die kunnen drinken zonder hun kop op te tillen. Ze hoeven het water niet op te scheppen en in hun keel te laten lopen, maar houden hun snavel in het water en zuigen het omhoog.
Er zijn verschillende geuren waar duiven niet van houden. Sterke kruidengeuren als van peper, knoflook of mottenballen staan ze niet aan en kun je dus in je tuin verspreiden.
Duiven en andere vogels staan er om bekend dat ze een hekel hebben aan sterke kruiden en pittige specerijen. Strooi dus cayennepeper, knoflook, peper of kaneel op je balkon als je wilt dat de duiven weggaan.
Duiven slapen graag op harde ondergronden zoals gevelranden, dakgoten, vensterbanken en balkons. Duiven kunnen alleen poepen als ze zitten. Hun zitplekken raken dan ook snel ernstig bevuild met uitwerpselen. Een duif produceert ongeveer 14 kg poep per jaar.
Duiven hebben geen mooi gezang maar het geluid wat ze produceren noemt men “koeren” (roekoe roekoe). Dit geluid wordt vooral door de duivers (mannetjes) gemaakt als ze willen paren met een duivin (vrouwtje) of als ze willen imponeren tov indringers.