Als je het "verkeerde" broodmix koopt (wat eigenlijk meelmix genoemd moet worden), waar geen gist in zit, en je voegt alleen maar water toe dan krijg je een niet gerezen brood dat enorm compact is, een baksteen zoals bakkers dit noemen.
Een kant-en-klare broodmix levert veel minder goede bakresultaten op, hoe goed uw broodbakmachine ook is. Bovendien smaakt het brood van zo'n mix veel minder lekker. Als u meel of bloem in de supermarkt koopt is het ook niet altijd geschikt voor het bakken van brood.
Een machine doet dingen gewoon, terwijl broodbakken elke dag anders is. Een broodbakmachine warmt voor het bakken langzaam op, waardoor je de stoot hitte in het begin mist die brood zo knapperig maakt. Het wordt dus nooit echt goed brood.
Een broodmix is een combinatie van (meestal) meel of bloem met daaraan toegevoegd zout, instant gist en hulpstoffen zoals broodverbeteraars. Een broodmix is makkelijk voor de thuisbakker die maar af en toe eens een brood wil bakken. Het enige wat je hoeft toe te voegen is water.
Een zelfgebakken brood is (meestal) goedkoper dan een brood van de warme bakker. In de prijs van een zelfgebakken brood zitten namelijk geen kosten voor de arbeidstijd of de verkooptijd, zoals dat het geval is bij de warme bakker.
Koop je bv altijd in de supermarkt dan kan je nu beter eens bij de molenaar/winkel kijken. Er zijn veel verschillende smaken en iedereen heeft een andere voorkeur. Bovendien is er nog keuze uit o.a. meergranen, volkoren, waldkorn, spelt, wit en natuurlijk de keus voor biologisch.
Voor broden die je maakt met volkorenmeel van tarwe of spelt kan je een verhouding, tussen bakvorminhoud (ml) en gewicht meel (gram), aanhouden van 3,7 op 1. Een voorbeeld, de bakvorm heeft een inhoud van 1100 ml, dan moet de hoeveelheid meel in het recept zijn: 1100/3,7=297 gram (praktisch dus 300 gram).
Voordelen van brood
Jammer, want zelfgebakken brood heeft wel degelijk flinke voordelen voor de gezondheid! Zeker volkoren granen zijn goed voor de darmen, dankzij de grote hoeveelheid vezels, en ook verlagen ze de hoeveelheid slecht cholesterol in je lichaam.
Voor bijvoorbeeld bruin brood wordt een combinatie van bloem en volkorenmeel gebruikt. Dit noemen we meel. Meel behoudt zemelen. Deze bevatten veel vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen.
Zelfrijzend bakmeel is eigenlijk niks anders dan bloem (dus geen meel) met bakpoeder, in een vaste verhouding. Het bestaat uit 500 gram bloem met 15 gram bakpoeder.
Wat bespaart het zelf bakken van brood? Als we jaarlijks meer dan 100 broden nodig hebben ( 2 per week ) dan sparen we 85 cent uit per brood. Op jaarbasis spreken we hier dus over een besparing van 88,4 Euro. Zonder de afschrijving van de broodbakmachine bespaar je bijna 110 Euro.
Het grootste voordeel van een broodbakmachine is dat je zelf bepaalt welke ingrediënten je toevoegt aan het brood. Zo maak je altijd brood naar je eigen smaak. Zo voeg je bijvoorbeeld gemakkelijk zaden, noten, rozijnen of kruiden toe. Deze voeg je handmatig of automatisch aan het bakproces toe.
Als je brood helemaal niet rijst, dan moet je de gist controleren. Ben je niet vergeten gist toe te voegen? Indien het brood slechts lichtjes gerezen is, kan het zijn dat de gist te oud was. De activering van gist wordt verhinderd door te koud of te warm water.
Hoeveel Watt verbruikt een broodbakmachine gemiddeld? Dit verschilt per machine, maar een gemiddeld apparaat zal ongeveer 850-1000 Watt verbruiken.
Kortom, als je op zoek bent naar de beste broodbakmachine van 2021, dan zal geen betere broodbakmachine als de Panasonic SD-YR2550SXE vinden!
Meel is de basis voor bloem. Om bloem te maken worden de zemelen en kiemen eruit gezeefd en er ontstaat een wit bloem. Bloem is dus gezeefd meel. Omdat de kiemen en zemelen de meeste voedingsstoffen bevatten, is bloem een stuk minder voedzaam dan meel.
Als je je bloem zeeft haal je alle klontjes eruit, soms zelf nog een een stukje graankorrel of schilletje. Alle stukjes verwijder je dus, maar je zorgt er ook voor dat het lucht weer terugkomt in je bloem. Je raadt het al, dat zorgt ook voor luchtigere baksels.
Het antwoord is ja … máár. Meel heeft net iets andere eigenschappen dan bloem, dus het resultaat zal dan ook niet exact hetzelfde zijn als wanneer je tarwebloem gebruikt. In hoeverre je het verschil zal merken hangt er heel erg van af wat je precies gaat maken.
Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels. En dat hebben je darmen nodig, zeker in geval van verstopping.
Speltbrood en tarwebrood zijn even gezond. In spelt en tarwe zitten ongeveer evenveel koolhydraten, eiwitten, mineralen, vitamines en vezels. Ook speltbrood is verkrijgbaar in de varianten wit, bruin en volkoren. Volkoren is het gezondst.
Broodmix kan je gebruiken in een broodbakmachine, maar je kan het deeg ook in een traditionele broodvorm doen en in de oven bakken. De broodbakmachine kan je dan handig gebruiken om het deeg te laten kneden (vrijwel iedere broodbakmachine heeft een "alleen kneden stand", vaak wordt de term "dough" (deeg) gebruikt).
Deeg laten rijzen is erg belangrijk voor de smaak en textuur van zelfgebakken brood. Tijdens het rijzen produceert het gist of de zuurdesem kooldioxide. Dit zorgt voor een mooi luchtig en goed gerezen brood. Hoe langer en langzamer je brooddeeg laat rijzen, des te lekkerder de smaak en textuur van het brood.