Leg een handdoek in het vriesvak en plaats er een kom met heet water bovenop. Plaats daarnaast een badstof handdoek op het laagste niveau van de koelkast of op de vloer voor de koelkast om eventueel dooiwater op te vangen. 4. Sluit de deur van het vriesvak en de deur van de koelkast en wacht 15-20 minuten.
Laat de deur van de vriezer openstaan en wacht tot het ijs gesmolten is. Pas als je alle koelelementen duidelijk ziet, is de diepvries ontdooid. Dit kan een paar uur duren.
Zet een pan of bakje met kokend water in de diepvriezer. Hierdoor smelt het ijs sneller. Gebruik eventueel een onderzetter om de onderkant van de vriezer te beschermen. Een alternatieve methode is heet water in een plantenspuit en dit op het aangekoekte ijs spuiten.
Waarom moet je de koelkast of vriezer regelmatig ontdooien? Het gevolg van ijsvorming is dat je vriezer minder goed vriest en meer energie verbruikt. Een laagje ijs van slechts 2 mm dik betekent al dat de vriezer 10% meer energie verbruikt! Regelmatig ontdooien van het vriesvak doe je dus niet voor niets.
Condenswaterafvoer ontstoppen
Als dit vocht gaat bevriezen, dan zorgt het voor een dikke laag ijs. Dit is op te lossen door de afvoer schoon te maken met een wattenstaafje, twee druppels chloor en een klein beetje water dat u door de afvoer spoelt.
De achterwand van een koelkast kan bevroren zijn of vol met druppels hangen. Dit is normaal. De achterwand zal tijdens het koelen bevroren raken en de koude afgeven aan de producten, zodat deze gekoeld worden. De achterwand van de koelkast kan ook vochtig zijn, omdat het koelen tijdelijk gestopt is.
Leg iets wat je in de koelkast gaat ontdooien altijd op een bordje of in een bakje en dek het af. Dit voorkomt dat het dooivocht – wat bacteriën bevat – op andere voedingsmiddelen lekt.
Dit betekent dat je bij een diepvriezer van -20°C: een ijscoupe of halve liters sorbet 5 min moet laten ontdooien bij kamertemperatuur. een halve liter schepijs 10 min moet laten ontdooien bij kamertemperatuur. een liter schepijs 15 min moet laten ontdooien bij kamertemperatuur.
Zet een pan of bakje met kokend water in de vriezer. Hierdoor smelt het ijs sneller. Gebruik eventueel een onderzetter om de onderkant van de vriezer te beschermen. Een alternatieve methode is heet water in een plantenspuit en dit op het aangekoekte ijs spuiten.
Voor wat betreft de diepvriezer
De temperatuur mag maximaal -18° bedragen, zo blijven de etenswaren 48 uur lang diepgevroren zolang u de deur van de diepvriezer niet opendoet en deze goed gevuld is. Diepgevroren producten koelen elkaar immers ook, waardoor ze langer goed blijven. Opgelet!
Dit doe je idealiter iedere twee á drie maanden. Haal dan de stekker uit het stopcontact, leeg de vriezer en ontdooi hem. Haal de lades of planken eruit en was deze met afwasmiddel in de gootsteen. De binnenkant van de vriezer kun je schoonmaken met een mixje van gelijke delen azijn en water.
Elke koelkast heeft zo'n gaatje, dat dient om condens die op de achterwant van de koelkastontstaat af te voeren. Als deze afvoer verstopt is, kan de condens dus niet weg en kan zich een plas water onderin de koelkast vormen. Als er echt veel water ligt, kan het zelfs onder de deur van de koelkast vandaan komen.
Hoe koud moet het in de koelkast zijn? Voor de veiligheid van voedsel, en dus je gezondheid, kun je de temperatuur van je koelkast het beste instellen tussen de 3°C en 4°C. Deze temperaturen remmen de groei van bacteriën en schimmels het best.
Een schone koelkast is beter voor de voedselveiligheid en het energieverbruik. Ook voorkom je zo dat er nare geurtjes ontstaan. Maak je koelkast daarom 1 keer per 3 maanden uitgebreid schoon.
Het bevroren vlees brengt de watertemperatuur omlaag, waardoor het ontdooien langzamer gaat als je het water niet vervangt. Ontdooi kleine hoeveelheden vlees in ongeveer 1 uur. Bij grotere stukken kan het 2-3 uur duren.
Veel mensen gebruiken een haardroger of föhn voor het ontdooien van de vriezer. Dit is echter niet aan te raden. Door de föhn gaat het ontdooien te hard. Bovendien kan je met de hitte de kunststof binnenzijde beschadigen.
Reinig zowel de binnen- als de buitenkant met een sopje van warm water en afwasmiddel of zeep. Opgelet: gebruik geen schuurspons en vermijd contact met zuur en chloor. Die kunnen je diepvriezer beschadigen. Er bestaan ook schoonmaakproducten voor diepvriezers.
Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.
Haal het vlees ongeveer een half uur voor de bereiding uit de koelkast. Het vlees komt hierdoor wat op temperatuur. Vlees dat rood of rosé gegeten wordt, kan beter 15 minuten van te voren uit de koelkast gehaald worden.
Maar hoe kan het eigenlijk dat koud water bevroren voedsel sneller en beter kan ontdooien dan warm water? Dat is toch niet logisch? Het komt doordat koud water beter geleidt dan lucht, hierdoor zullen de voedingswaren sneller ontdooien.
Dit verschilt uiteraard voor elke koelkast, basisklasse koelkasten gaan gemiddeld 6 tot 7 jaar mee. Duurdere koelkasten gaan gemiddeld 2 keer zo lang mee en houden het vaak wel 15 jaar vol. Duurdere koelkasten gaan langer mee omdat de bouwkwaliteit een stuk beter is.
“Hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur” is een veelgehoorde uitleg. Heeft de draaiknop bijvoorbeeld 7 standen, dan wordt de koelkast het koudst wanneer je de thermostaat instelt op stand 7.
In de koelkast of diepvries zijn twee geluidsbronnen: de compressor en het circuleren van de koelvloeistof of het koelgas. Hierbij horen geluiden zoals: brommen, zoemen, suizen, piepen of fluiten. Dit is de normale werking van uw koel- of vrieskast en is dus niet te verhelpen.