De meeste strijkplanken zijn in hoogte verstelbaar. De ideale werkhoogte voor het strijken ligt tussen de 5 en 10 cm onder je elleboog. Aangezien een strijkijzer gemiddeld 12 cm hoog is, kun je het beste een werkhoogte tussen de 17 en 22 cm onder ellebooghoogte hanteren.
Om shirtjes of truien goed te kunnen strijken, moeten ze eerst binnenstebuiten worden gedraaid. Dit is vooral het geval wanneer er afdrukken of andere prints op het wasgoed zijn afgedrukt. Span het shirt eerst zorgvuldig over de strijkplank, zodat de stof al bijna kreukvrij op de strijkplank ligt.
Strijk kwetsbare stoffen aan de binnenkant op lage temperatuur. Je kunt de stof ook beschermen door er een theedoek op te leggen. Of hou het strijkijzer iets boven de stof en strijk het met de hand glad.
Een bolletje betekent een lage temperatuur (110 graden), twee bolletjes een middelmatige temperatuur (150 graden) en drie bolletjes maximale warmte (200 graden). Strijk katoen op een hoge temperatuur terwijl de stof nog wat vochtig is.
Een kledingstomer is in veel gevallen geen complete vervanging voor je strijkijzer. Zo verwijder je met een handstomer geen hardnekkige kreukels, omdat de continue stoomproductie over het algemeen te laag is. Bedenk daarom vooraf waarvoor je de kledingstomer gebruikt.
Dit geldt bijvoorbeeld voor kleding van linnen, katoen en viscose. Alleen op lage temperatuur strijken (tot 110° Celsius. Dit is het geval bij de meeste synthetische stoffen zoals acryl, polyester of nylon. Dit kledingstuk niet strijken, omdat dit tot schade kan leiden.
De lengte varieert tussen 73 en 135 cm, de breedte van 30 tot 45 cm. De maten worden door fabrikanten op verschillende manieren aangeduid.
De actieve strijkplank beschikt over een aanzuig- en blaassysteem. De aanzuigfunctie houdt de kleding op de strijktafel zodat het niet verschuift en zorgt ervoor dat het kledingstuk gestoomd wordt. De blaasfunctie gebruik je wanneer je kwetsbare stoffen moet strijken.
De beste strijkplank is stevig, licht en beschikt over een groot oppervlakte om te strijken. Niet alle kledingstukken kunnen aan het droogrek of de droogkast. Ze hebben nood aan een goede strijkbeurt voor je ze kan dragen. Helaas is strijken niet altijd de meest fijne taak van het huishouden.
Strijk eerst de binnenkant van het hemd en de buitenkant van de boord en de kraag. Om plooitjes te vermijden, strijk je altijd van de punt van de kraag naar het midden toe. Leg het platte stuk aan de achterkant glad op de strijkplank en strijk erover.
Iedereen kan leren strijken, het is namelijk niet moeilijk. Maar je moet er wel wat tijd voor uittrekken. Wat heb je nodig? Een strijkplank met een (stoom)strijkijzer met een gladde en schone zool en eventueel een sprayflacon met water of een strijkspray.
Lage temperatuur (max. 110°): Erg delicate stoffen zoals zijde strijk je op de laagste temperatuur zonder het gebruik van stoom.
Doordat de vezels in textiel warm worden, verdwijnen kreukels. Maar als de vezels te warm worden, beschadigt de stof. Deze kan verbranden of gaan glanzen.
Hoelang het duurt om een overhemd te strijken is vooral afhankelijk van hoe ervaren u bent. Als u pas net begint, kunt u verwachten dat het 10-15 minuten duurt om het goed gestreken te krijgen. Als u meer ervaren bent, zal het ongeveer 3 tot 5 minuten duren.
Je strijkbout moet uiteraard schoon en glad zijn aan de onderkant. Kijk uiteraard even op het etiket hoe warm het kledingstuk gestreken mag worden. Heeft het strijkijzertje één stip dan moet je koud strijken, met twee stippen warm en met drie kun je het heet strijken.
To strijk or not to strijk
Ja, natuurlijk kun je alles strijken, maar let op. Vroeger was alles een stuk eenvoudiger. Katoen, linnen, de materialen waren niet zo oneindig als nu. Tegenwoordig maken we steeds meer gebruik van kunstvezels.
Voor het strijken van een blouse kun je het beste beginnen met de mouwen. Leg de rest van je blouse naar de zijkant hangen en spreidt de mouwen over je strijkplank. Na het strijken van de mouwen kun je overgaan tot het strijken van de rest van de blouse. Begin bovenaan bij de kraag en werk langzaam naar beneden.
Beste koop kledingstomer
Deze SteamOne S-Nomad Plus is de topper uit onze kledingstomer review. Nadat we deze kledingstomer een paar keer hadden gebruikt, besloten we om deze de titel “Beste koop kledingstomer” te geven. Met deze draagbare handstomer haal je snel kreukels en luchtjes uit je kleding.
1. Stomen is minder schadelijk. De stomerij van tegenwoordig gebruikt groene producten en die zijn minder schadelijk voor je kleren dan het ouderwetse thuis wassen en drogen. Je delicate kleren die speciale aandacht nodig hebben, worden altijd behandeld met de beste zorg.