Handhygiëne in de zorg: vijf momentenHanden wassen met water, zeep en een papieren handdoek en handen desinfecteren met handalcohol vallen beiden onder handhygiëne. Gebruik nooit handalcohol én zeep. Dit droogt je handen uit.
Maak uw handen nat met warm of koud stromend water en breng zeep aan die door de faciliteit is goedgekeurd. Wrijf uw handen in met zeep . Gebruik dezelfde techniek als het handwrijfproces om uw handpalmen en vingers, tussen uw vingers, de achterkant van uw handen en vingers, de vingertoppen en de duimen schoon te maken.
Hygiëne kan verdeeld worden onder drie categorieën namelijk persoonlijke hygiëne, levensmiddelenhygiëne en bedrijfshygiëne.
Er bestaan verschillende soorten vuil die in drie hoofdtypen worden onderverdeeld. Namelijk droog of losliggend vuil, aangehecht vuil en onzichtbaar vuil.
Voor en na het verwisselen van wondverbanden of verbanden.Na gebruik van het toilet.Na het snuiten van de neus, hoesten of niezen .
Handhygiënetechniek
Bij het wassen van handen met water en zeep, bevochtig uw handen met water en breng de hoeveelheid product aan die nodig is om alle oppervlakken te bedekken . Spoel uw handen af met water en droog ze grondig af met een handdoek voor eenmalig gebruik. Gebruik indien mogelijk schoon, stromend water.
Dit type handwasprocedure wordt meestal uitgevoerd voordat iemand in contact komt met iemand in de medische of gezondheidszorgomgeving . Het wordt ook vaak gebruikt in de voedingsindustrie. Naast heet water worden antiseptische middelen gebruikt om het huidoppervlak te reinigen. Voorbeelden hiervan zijn chloorhexidine en jodium.
Antwoord. Bij voorkeur was je je handen met stromend water en vloeibare zeep. Handalcohol of alcoholgel gebruik je als er geen handenwasgelegenheid is en je handen niet zichtbaar of niet voelbaar vuil zijn. Dus bijvoorbeeld als je je neus gesnoten hebt en je hebt geen water, zeep en handdoek in de buurt.
Moment 1 - Voor het aanraken van een patiënt . Moment 2 - Voor een procedure . Moment 3 - Na een procedure of risico op blootstelling aan lichaamsvloeistoffen . Moment 4 - Na het aanraken van een patiënt .
Achtergrondinformatie steriel werken
Het werken met steriele materialen (bijvoorbeeld steriel instrumentarium of steriele handschoenen) draagt bij tot aseptisch handelen. Aseptisch handelen omvat alle maatregelen om het overbrengen van lichaamsvreemde bacteriën (besmetting) te vermijden.
De strategieën bestonden uit het volgende: het vergroten van de beschikbaarheid van handhygiëneproducten op alcoholbasis, verschillende soorten educatie voor personeel, herinneringen (schriftelijk en mondeling), verschillende soorten feedback over prestaties, administratieve ondersteuning en betrokkenheid van personeel.
Handen wassen doe je in deze volgorde: Sieraden afdoen. Mouwen opstropen. Handen nat maken.
Handen inwrijven met handalcohol is sneller, effectiever en geeft minder schade aan de huid dan handen wassen met water en zeep. Was je handen met water en zeep wanneer deze zichtbaar vuil zijn, er bloed op zit, of er andere lichaamsvloeistoffen op zitten en na het toilet gebruik.
In 1894 werden drie stappen voorgesteld: 1) was de handen met heet water, medicinale zeep en een borstel gedurende 5 minuten; 2) breng 90% ethanol aan gedurende 3-5 minuten met een borstel; en 3) spoel de handen met een “aseptische vloeistof”.
Wereld Handhygiëne Dag wordt elk jaar op 5 mei gevierd om het bewustzijn te vergroten van het belang van handen wassen om de verspreiding van infecties te voorkomen. Elk jaar krijgen ongeveer 4,3 miljoen patiënten in Europese ziekenhuizen minstens één zorggerelateerde infectie tijdens hun verblijf in het ziekenhuis.
cdc.gov/healthywater/global
Maak uw handen nat met water.Doe zeep op.Wrijf uw handen tegen elkaar om alle oppervlakken te bedekken en schrob uw handen 20 seconden.Spoel uw handen af met schoon water .
Per dag overlijden wereldwijd duizenden mensen aan zorggerelateerde infecties. Handen zijn een vervoersmiddel voor ziekteverwekkende bacteriën. Handhygiëne is daarom de meest effectieve manier om verspreiding te verminderen en daarmee zorg-gerelateerde infecties te voorkómen.
HACCP. De NVWA controleert of levensmiddelenbedrijven zich houden aan de hygiëneregels. Dat kan met een eigen voedselveiligheidsplan of met een goedgekeurde hygiënecode van de sector.
2.1.1 Zeep ☞ Iedere cliënt dient over eigen zeep te beschikken, bij voorkeur vloeibaar. Niet-vloeibare zeep moet altijd droog worden bewaard, teneinde de groei van micro-organismen in de zeep te beperken. ☞ Sterk verontreinigde zeep (bijvoorbeeld met feces) dient niet te worden gebruikt.
Desinfectie is het onschadelijk maken van micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen op (levenloze) oppervlakken, of intacte huid. Dit kan met bijvoorbeeld alcohol. Schoonmaken met water en zeep of allesreiniger zorgt er ook voor dat het aantal micro-organismen kleiner wordt.
We onderscheiden drie soorten: reinigingsmiddelen, desinfectiemiddelen en onderhoudsmiddelen.
Onzichtbaar vuil is een broednest voor bacteriën. Zij leven namelijk van onzichtbare vervuiling. Bacteriën kunnen schadelijk zijn voor onze gezondheid. Oppervlakken alleen simpelweg schoon vegen is niet voldoende.