Je kan een harde schijf formatteren door naar Schijfbeheer te gaan via de Windows 10 Verkenner. Klik met de rechtermuisknop op de schijf en kies Formatteren… Selecteer NTFS of FAT32 en vink Snelformatteren aan. Klik op Starten en je schijf wordt geformatteerd.
Snel formatteren neemt enkele seconden in beslag, terwijl normaal formatteren enkele uren kan duren.
Er zijn een aantal redenen waarom je je harde schijf moet of kunt formatteren: Als je je computer of laptop doorverkoopt of aan iemand anders geeft. Als je je oude harde schijf hebt vervangen door een nieuwe. Als je de beste externe harde schijf koopt, kun je ervan uitgaan dat hij al geformatteerd is.
Met formatteren maak je een apparaat helemaal leeg. Dus een volle USB-stick heeft na het formatteren weer de volledige opslagcapaciteit. Formatteren kan in verschillende indelingen. Wie bestanden wil uitwisselen tussen de Mac en Windows-computers formatteert in een indeling die voor beide geschikt is.
Geheugenkaart formatteren
Door je geheugenkaart te formatteren, verwijder je alle bestanden definitief van je SD kaart. Dit zorgt ervoor dat je nieuwe bestanden beter worden opgeslagen. Er zijn 2 manieren waarop je een geheugenkaart kunt formatteren: in de camera of in je computer.
Typ Configuratiescherm in het zoekvak van Windows. Klik op Configuratiescherm > Systeembeheer > Computerbeheer. Kies Schijfbeheer. Klik met de rechtermuisknop op het station of de partitie die je wilt formatteren en klik op Formatteren.
Als u een schijf wilt formatteren om een ander bestandssysteem te gebruiken, kan dat snel via Windows Verkenner. Klik met de rechtermuisknop op de schijf en selecteer Formatteren. U kunt nu kiezen tussen NTFS, FAT32 en exFAT.
Formatteren is het verwijderen van gegevens van bijvoorbeeld een harde schijf of diskette, en deze daarna klaarmaken voor nieuw gebruik.
Dit komt meestal omdat er wat kleine pinnetjes verbogen zijn in de USB-aansluiting. Het kan betekenen dat software of stuurprogramma's niet goed werken, schijf partitie problemen of conflicten tussen geïnstalleerde software en het besturingssysteem.
Voer de volgende stappen uit om het probleem op te lossen: Start de computer opnieuw op en probeer het USB-apparaat opnieuw aan te sluiten. Koppel het USB-apparaat los, verwijder de software van het apparaat (indien van toepassing) en installeer vervolgens de software opnieuw.
Veel organisaties denken dat het formatteren van een harde schijf voldoende is om de data te verwijderen. Helaas is het tegendeel waar. Nadat je een harde schijf geformatteerd hebt is het nog mogelijk om bij je data te komen.
Als je daarnaast een tweede schijf hebt waar je programma's op wilt installeren, dan formatteer je deze ook liefst in NTFS. Ook bij andere externe opslagmedia zoals usb-sticks, geldt: als je zeker weet dat je ze alleen op Windows-systemen gaat gebruiken, is NTFS een prima keus.
Er is een verschil tussen 'formatteren' en 'snelformatteren'; bij de eerste wordt de schijf geleegd en bij de tweede blijven de gegevens staan, maar wordt de schijf gemarkeerd als leeg.
Plaats een USB-stick van 8 GB of meer (naar gelang de benodigde grootte) en klik op de knop Volgende om de recoverypartitie naar de USB-stick weg te schrijven. Formatteer de harde schijf en installeer Windows 10 opnieuw.
Om een geheugenkaart leeg te maken zijn er in een camera verschillende opties. Je kunt de foto's een voor een wissen met de prullenbak, of kiezen voor de optie 'wis alle'. Wat de camera dan doet is de ruimte die de foto inneemt op het kaartje vrijgeven, zodat er weer een nieuwe foto overheen opgeslagen mag worden.
In principe hebben de moderne geheugenkaartjes een behoorlijk lange levensduur. Als je ze nauwelijks gebruikt, zal je de data over 50 jaar nog altijd kunnen uitlezen.
Defragmenteren is onschadelijk, maar er worden wel voortdurend bestanden gelezen van- en geschreven naar de harde schijf. Als u tegelijkertijd zelf bestanden van de harde schijf leest en weer naar de harde schijf schrijft, kan dat de effectiviteit van het defragmenteren verminderen.