Ook voor houtskoolpotloden wordt deze manier vaak gebruikt. Je neemt een scherp mes en zet die schuin tegen het potlood aan. Met de ene hand hou je het mes vast en met de andere ondersteun je het potlood. Met snelle bewegingen en een beetje kracht schraap je zo het hout eraf.
Everycolor staat bekend om de kleinere merken, die toch, of misschien wel juist daarom, kwalitatief bovenaan staan. Een daarvan is General's: deze houtskool- en grafietpotloden worden in Amerika gemaakt in een van de oudste potloodfabrieken. De kwaliteit is in al die jaren onveranderd goed gebleven.
Ik gebruik een doezelaar verder net als een potlood. Druk je er hard op dan wordt de laag die je doezelt donkerder en natuurlijk lichter als je niet hard drukt. Maar het mooiste is als je laag voor laag tekent. Dus eerst een potlood laag, dan doezelen en dan de volgende potlood laag eroverheen.
Een doezelaar kun je gebruiken om grafiet te verpoetsen. Hiermee bedoel ik dat je een deel van een tekening voorziet van een dun laagje potlood/grafiet en dit met de doezelaar zachtjes in het papier poetst. Bijvoorbeeld: je maakt een schets op papier met een zacht 5B potlood.
Over het algemeen zul je kleurpotloden het meest gebruiken op papier. Welk papier je gebruikt is afhankelijk van het soort kleurpotlood dat je gebruikt. Aquarelpotloden kun je het beste gebruiken op aquarelpapier. Dit is dikker papier en is geschikt voor het gebruik van water.
Pastelpotloden werken daarom dus hetzelfde als pastelkrijt. Je brengt de kleur aan op het papier en kunt het daarna met je vinger uitvegen. Ook kan je lichte over donkere kleuren aanbrengen!
Potlood voor gedetailleerd gummen. Kan geslepen worden met een normale puntenslijper.
Met doezelen verzacht u de randen van een selectie door een overgangsgebied aan te brengen tussen de selectie en de omringende pixels. Dit kan wel ten koste van het detail in de rand van de selectie gaan.
Houd het houtskool losjes vast en een beetje aan het uiteinde. Zo kan je losse en lichte lijnen zetten die ook weer gemakkelijk uit te gummen zijn. Laat alle lijnen staan totdat de hele omlijning klaar is. Als je tevreden bent kan je de 'foute' lijnen voorzichtig uitgummen, zodat je een nette schets overhoudt.
Voor het maken van schetsen met zachte potloden (B-potloden) of houtskool kun je volstaan met 120 grams papier. Voor het werken met harde potloden (H-potloden), grafiet stiften en oostindische-inkt gebruik je 170 grams papier. De structuur van het papier bepaalt de gladheid.
Grafiet is een andere verschijningsvorm (allotroop) van koolstof. Grafiet bestaat dus uit hetzelfde chemische element als houtskool, maar door het verschil tussen de chemische verbindingen ziet het er tóch anders uit en werkt het anders.
Een andere populaire manier is het handmatig slijpen met een (Stanley)mes. Ook voor houtskoolpotloden wordt deze manier vaak gebruikt. Je neemt een scherp mes en zet die schuin tegen het potlood aan. Met de ene hand hou je het mes vast en met de andere ondersteun je het potlood.
Werk je regelmatig met een doezelaar, zorg dan dat je ze af en toe schoonmaakt. Met een stukje schuurpapier heb je snel weer een schone doezelaar. Ook met een wat grovere vijl is de doezelaar goed te reinigen. Nooit met een puntenslijper proberen te slijpen.
Tandpasta, multifunctioneel
Als de kinderen toch graag op de muren kladderen, kan je ze een tube tandpasta geven. Ook tandpasta werkt uitstekend om potlood van muren te verwijderen. Doe de tandpasta op een borstel en verwijder de tekeningen door zachtjes te schuren. Veeg in beide gevallen na met een vochtige doek.
Houtskool is kwetsbaar. Met één veeg kan een tekening niet meer zijn wat je voor ogen had. Ook een houtskooltekening is kwetsbaar en kan afgeven. Fixeren is dan de juiste manier om dit te voorkomen.
Zelfs inkt kun je weer “uitgummen” – met de juiste vlakgom
Bijzonder eenvoudig kun je grafiet van potloden uitgummen. Ook bij houtskool lukt dit behoorlijk goed. Maar met de juiste gum kun je zelfs inkt uitgummen.
bij potloodtekeningen haarlak overspuiten, dan gaat de houtskool er niet van af en zijn ze langer te bewaren. Met haarlak heb je echter wel grote kans dat het papier vergeelt, dus als je daar niet zo gecharmeerd van bent gewoon fixeerspray van de tekenzaak gebruiken.
Pastelpotloden zijn, net als pastelkrijt, poederig van textuur en heel makkelijk uit te vegen. Ze geven een hele andere, zachtere uitstraling dan gewone kleurpotloden.
Voor het werken met pastel- en kleurpotloden bevelen wij uitsluitend tekenpapier aan i.p.v. schetspapier. Je krijgt met tekenpapier diepere kleuren dankzij de diepere korrel van tekenpapier.
Een doosje met 12 kleuren pastelkrijt en 12 pastelpotloden is genoeg. In de meeste Nederlandse kunstwinkels kan je zowel de potloden als krijtjes los aanschaffen. Je zou dan ook kunnen beginnen met wit, zwart en grijstinten. Zo kan je wennen aan het materiaal zonder al met kleuren aan de slag te moeten.
Faber Castell Polychromos kleurpotloden
De reviews online zijn lovend, waaruit blijkt dat de kwaliteit van de potloden de prijs zeker waard is. De potloden houden soepel vast, geven veel kleur af en de kleur is mooi en helder. Je hebt de keuze uit 120 kleuren die je ook nog eens gemakkelijk kunt mengen.