Behalve 'brut' heb je de zoetste variant '
Als laatst komen we aan bij Dulce. Dit is de zoetste in zijn soort met meer dan 50 gram suiker per liter, erg zoet dus. Mensen die van zoete wijnen houdt vinden Dulce lekker.
Sec champagne bevat 17 tot 35 gram suiker per liter. Daardoor zijn de bubbels iets zoet, zonder dat het naar suiker smaakt. Doux champagne. Met meer dan 50 gram suiker per liter staat “Doux” voor een zeer zoete champagne.
Smaak: champagne heeft een frisse smaak, cava is vaak licht gekruid en prosecco smaakt meestal wat zoeter.
Brut is een droge mousserende wijn waar bij de botteling, 6 tot maximaal 12 gram aan suiker per liter mag toegevoegd worden.
Zo wordt Champagne demi-sec, de meest zoete dus, meestal bij het dessert gedronken, en omgekeerd is Champagne brut, die weinig suiker bevat, vanwege de frisse, sprankelende smaak heel geschikt als aperitief en tijdens de maaltijd.
Cava is een mousserende wijn uit Spanje die wordt gemaakt van inheemse druiven als macabeo, xarel-lo en parellada. Prosecco komt uit de regio Veneto in het noordoosten van Italië en wordt gemaakt van de Glera-druif.
Nee, prosecco is niet per se zoet. Maar vaak wel wat 'fruitiger'. Het hangt af van de manier waarop de wijn is gemaakt hoeveel suikers er in de fles achterblijven en hoe zoet de wijn is. Daar komt bij dat de Glera druif van zichzelf al een wat meer fruitig karakter heeft.
Een lekkere en goede Cava is bijvoorbeeld Mastinell Cava, een Cava Reserva met langere flesrust en een uitgesproken karakter. Mijn eindoordeel over deze Mastinell Cava, een top Cava Brut Reserva: Deze Spaanse Cava behoort tot de beste Cava merken. Een top wijnhuis die deze brut wijn heeft gemaakt.
Mousserende wijnen variëren van droog tot zoet. De werkelijke zoetheid van de wijn wordt bepaald door de hoeveelheid restsuiker die bij het bottelen in de wijn achterblijft.
De smaak van de champagne wordt versterkt door aardbeien en komt zo helemaal tot zijn recht. Verse aardbeien zijn super gezond vanwege hun hoge vitamine C gehalte en daarnaast zorgt de champagne natuurlijk voor een extra feestelijk effect.
Een demi-sec champagne is vrij zoet en heeft een suikergehalte van ongeveer 33 tot 50 gram. Een brut zal daarentegen minder dan zes gram suiker (of zelfs helemaal geen suiker) bevatten en heeft dan ook een vrij droge smaak.
Zo zit je met een ¡H!
Om even de balans op te maken: een gemiddeld glas cava bevat ongeveer 80 calorieën. Vergelijk je dit met rode wijn, dan zit je al snel aan de 120 calorieën. Droge witte wijn scoort rond de 100 calorieën en een zoete witte wijn maar liefst 145 calorieën.
De champagnehuizen vullen de Brut Sans Année of (BSA), de meest verkochte champagne en de visitekaart van het huis, aan met de in de kelders bewaarde wijn van eerdere oogsten. Deze reserve wordt gebruikt om ieder jaar eenzelfde kwaliteit en stijl te kunnen leveren.
Hoe drink je cava het best? Cava kan best geserveerd worden rond 6 tot 8 graden, niet te koud dus. Dit geldt voor alle schuimwijnen. Vaak wordt de fles cava of champagne al vroeg op de avond in de ijsemmer geplaatst.
Brut: betekent in het Frans letterlijk 'droog, rauw en ongeraffineerd' en bevat minder dan 15 gram suiker per liter. Extra sec: deze wordt al iets zoeter en bevat meestal tussen de 12 en 20 gram suiker per liter. Sec: bubbels met een lichtzoete smaak, met een suikergehalte tussen 17 en 35 gram per liter.
Dus, is cava gezond? Over het algemeen geldt: hoe droger het drankje, hoe minder suikers het bevat. Ga je voor een cava extra brut, dan hoef je je heus geen zorgen te maken over de lijn, al blijft het gevaarlijk om te zeggen dat een alcoholhoudend product 'gezond' is.
Een Extra Dry bevat een suikerresidu van 12 tot 17 gram per liter. Wat betekent "Brut"? “Brut” is een classificatie die aangeeft dat het product minder dan 12 gram suiker per liter bevat (de laagste concentratie).
Een fles kan pas het label "brut" krijgen als ze minder dan 12 gram suiker per liter bevat. Een "extra brut" heeft minder dan 6 gram suiker per liter. Kies je voor een fles "brut nature", dan werd er geen zoetstof toegevoegd en bevat ze minder dan 3 gram suiker per liter.
Als het je echt puur om het aantal calorieën te doen is, dan maakt het eigenlijk helemaal niet uit of je champagne, cava of prosecco neemt. Alle drie de drankjes bevatten namelijk gemiddeld zo'n 77 calorieën per glas.
Een fles champagne kost al snel 20 euro of meer. Rond de 10 euro heeft u al een fles cava. De prosecco is het meest voordelige, deze kunt u al aanschaffen voor niet meer dan 5 euro per fles. Het prijsverschil zit hem in de exclusiviteit dat champagne heeft.
1. Casa Defra Col Doré Voor een ruime meerderheid van het testpanel was dit de nummer een: veel smaak, rond, vol en een zachte bubbel. Toppertje.