Hoe esdoorn snoeienKnip hierbij boven een zijtakje dat naar buiten wijst. Dit geldt vooral voor jonge bomen, met de juiste manier van snoeien vormen ze een fraaie kroon. Let ook op een dubbele top: laat bij voorkeur één doorgaande tak omhoog groeien. Voorkom het afzagen van dikke takken door op tijd te snoeien.
Een esdoorn kan jaarlijks gesnoeid worden. Het voorjaar is geen goed moment om te snoeien. In het voorjaar komt namelijk de sapstroom van de esdoorn op gang. Deze sapstroom komt uit de snoeiwonden als je in deze periode gaat snoeien.
Zoals de meeste heesters is ook de Japanse esdoorn bestand tegen vorst omdat hij in de winter kaal is. Hij kan echter niet tegen natte voeten. Het is dus niet verstandig om deze plant op een laag gelegen plaats waar vaak water blijft staan na een regenperiode te planten.
Snoeien japanse esdoorn
Wanneer je wilt gaan uitdunnen kun je dit het beste één keer in het jaar doen. De beste periode hiervoor is de zomer. Snoei wat dunne takken weg en snoei altijd boven een zijscheut dat naar buiten wijst. Wil je de japanse esdoorn klein houden dan kun je het beste zo en af toe snoeien.
Hoe snoei je een Bolesdoorn? Antwoord: Een Bolesdoorn hoeft niet gesnoeid te worden. Stel dat hij te groot geworden is kunt u het beste de kroon in het najaar halveren.
Maar wil je de esdoorn klein houden zul je zeker moeten snoeien. WANNEER? Bij alle esdoorns komt de sapstroom in het voorjaar op gang, en wanneer je de esdoorn in deze periode snoeit kan het sap uit de snoeiwonden gaan lekken, wat ook wel bloeden wordt genoemd.
Een esdoorn krijgt een lelijke vorm als u alleen het laatste stuk van de takken afknipt. Neem liever enkele takken gedeeltelijk of helemaal weg om zo de kroon uit te dunnen. Haal naar binnen groeiende takken of kruisende takken weg.Knip hierbij boven een zijtakje dat naar buiten wijst.
De zaden en scheuten van de gewone esdoorn bevatten een hoge dosis hypoglycine A, dit is het toxine dat aanleiding geeft tot atypische myopathie. De ziekte komt vooral voor bij nat en winderig weer aangezien de bladeren en zaden dan makkelijk in de weide terechtkomen.
Het bepalen welk soort esdoorn je nu precies voor je hebt.
Determinatie is het makkelijkst op grond van de vorm van het blad op het oog. Opvallend is de bast van de gewone Esdoorn: deze heeft vaak identiek aan de plataan stukjes bast eraf, zodat je lichte vlekken zien waar de schors een stukje weg is.
Het is een uitstekende soort voor bosaanplant die snel groeit en een vrij lange levensduur heeft (esdoorns worden vaak 200 jaar oud en soms nog veel meer). De schors is eerst glad en helder bruin-grijs maar vormt met het ouder worden kloven en schilfert uiteindelijk af in grote plakken met afgeronde contouren.
De groenbladige Japanse esdoorn soorten staan graag op een plek in de halfschaduw, volle zon wordt niet goed verdragen. De Roodbladige Japanse esdoorns zijn ook geschikt om aan te planten in de volle zon. Indien u dus een tuin of tuinborder in de volle zon heeft, kiest u altijd voor een Roodbladige Japanse Esdoorn.
Ze hebben een rode bladsteel en van onderen zijn ze een blauwachtig groen tot wijnrood. In de herfst kleuren de bladeren geel. Iets na de bladeren verschijnen de hangende bloeiwijzen met de weinig opvallende lichtgroen gekleurde bloemen. Deze zijn vijftallig, maar het aantal meeldraden is 8.
Een voorbeeld van een middelgrote boom is een esdoorn met een hoogte tot 7 meter. De kosten voor het snoeien van een middelgrote boom liggen gemiddeld tussen de € 300 en € 500. Een grote boom heeft een hoogte van meer dan 7 meter.
De esdoorn kan wel een hoogte bereiken van 25 tot 30 meter en groeit in het begin heel snel. In de eerste drie, vier jaar kan de boom met gemak al een hoogte van 3 meter halen en daarna groeit de esdoorn alleen maar sneller. De boom vormt een dichte kroon met wijd uitstaande takken.
Bij aanplant moet rekening worden gehouden dat de soort zich gemakkelijk verspreidt via de gevleugelde zaden. Hierdoor kan de soort in duingebieden maar ook op andere groeiplaatsen in relatief korte tijd dominant worden, ook in omliggende opstanden.
Bij de esdoorn en de els is het wortelpakket vlak bij de stam zeer intensief ontwikkeld en het bestaat hier uit een mengsel van grove en fijne wortels. De grotere en langere wortels vertakken vanuit de stam- basis met sterke aanlopen, blijven echter relatief ondiep en lopen tot vele meters vanuit de stam door.
Fout 1: Op het verkeerde moment snoeien
Wanneer je een plant, boom of struik het beste kunt snoeien verschilt per soort. Doe je dit op het verkeerde moment, dan kunnen er infecties ontstaan, kunnen ze sap gaan bloeden of zelfs sterven.
Wat moet ik snoeien in de herfst? Er zijn nog best veel planten, struiken en bomen die begin herfst of zelfs nog in de winter een snoeibeurt nodig hebben. Enkele voorbeelden hiervan zijn rozenstruiken, lavendelstruiken, leilinde, druivenstruiken, fruitbomen en bomen zoals de walnootboom, esdoorn, berk en kastanjeboom.
Het moet tijdens het snoeien wel droog zijn, het mag niet vriezen en er mag ook geen vorstperiode binnen enkele dagen starten. Overige bomen kan je van half oktober tot in maart snoeien. Ook hier geldt: niet met vorst. Bijsnoeien, voor een mooie vorm van de boom, kan je doen in de zomer (juni, juli en augustus).
Een esdoorn is niet giftig.
Omdat de Japanse esdoorn traag groeit is het snoeien niet altijd nodig. Maar in een kleine tuin, of als de Japanse esdoorn in een pot staat kan het wel eens nodig zijn. Bijvoorbeeld omdat er takken afsterven of als je zelf de vorm wilt veranderen. We noemen dit ook wel de vormsnoei.
De esdoorn is een opvallende boom. In de herfst hangt de esdoorn vol vruchtjes. Dat zijn een soort vleugeltjes met een zaadje eraan vast. Mensen noemen ze helikoptertjes.