Avocado kun je vijf tot zes maanden bevroren bewaren. Om te ontdooien haal je de avocado 12 tot 24 uur voordat je 'm wil gebruiken uit de vriezer en plaats je 'm in de koelkast. Of, je kunt de avocado ook een uur op kamertemperatuur laten ontdooien.
Om de avocado te ontdooien leg je hem ongeveer een uur in een bak bij kamertemperatuur of ontdooi je de vrucht een nacht in de koelkast.
Haal je de avocado uit de diepvriezer? Geef hem dan bij voorkeur enkele uren de tijd om te ontdooien en vermijd de microgolfoven. Avocado-blokjes of puree kan je de avond voordien al onder je lunch voor de volgende dag mengen.
Ja, een avocado kun je gewoon invriezen. Zo doe je het: Snijd de avocado's door de helft en haal de pit eruit met een mes of lepel. Bewaar ze in een vacuüm (diepvries)zakje, of maak een zakje zelf vacuüm door met een rietje de lucht eruit te zuigen.
Ingevroren avocado kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. Verse avocado kun je rustig in de koelkast bewaren tot een week, mits deze niet al erg rijp is. Dan veel korter. Buiten de koelkast kun je avocado een aantal dagen bewaren, mits ook weer als de vrucht niet al te rijp is.
Naast gezonde vetten zit de avocado ook vol met vezels, vitaminen en mineralen. Het is een goede bron van kalium, magnesium, vitamine A, B1, B2, B6, C, E en foliumzuur (B11). Vooral het mineraalgehalte is erg hoog: bijna drie keer zoveel als in de meeste andere vruchten. Avocado is ook erg goed voor je huid.
Wat nog geel of groen is kan je prima eten, maar wat draderig bruin en zwart geworden is moet je wegsnijden want dat smaakt niet meer. Ziek zul je er niet van worden, hoor, maar lekker is anders. Is ie vrijwel helemaal zo, dan kan je de avocado beter weggooien.
Smeer de opengesneden kant van de avocado in met olijfolie. Zo leg je een klein laagje tussen de avocado en de lucht. Leg de avocado in een plastic bakje en zet hem in de koelkast.
De kleurverandering van een avocado is het resultaat van oxidatie, de chemische reactie die ontstaat wanneer een avocado wordt blootgesteld aan lucht. Het resultaat: een bruine vrucht die er niet uit ziet, en ook niet lekker meer smaakt.
Het is goed om zo min mogelijk zuurstof bij de de vrucht te laten komen. Een aangesneden avocado bewaren kan dus het beste in een afgesloten zakje of bakje in de koelkast. Dan kun je hem de volgende dag nog prima opeten.
Hoe lang je een avocado kunt bewaren, hangt af van hoe rijp hij is bij aankoop. Bewaar een halve avocado met pit erin afgedekt met huishoudfolie in de koelkast. Dit voorkomt verkleuren van vruchtvlees. Een rijpe avocado kan ook in de koelkast bewaard worden.
Kun je gepureerde avocado invriezen? Zeker! Stop de avocado halfjes in een blender samen met 4 eetlepels citroen- of limoensap (per avocado). Doe de avocado puree in ijsblokjesvorm achterin de vriezer bij -18°C of lager.
Dan is het misschien handig om weten dat een overrijpe avocado een perfecte voedingsstof voor planten is. Verwijder de steen, schep het vlees eruit en voeg het toe aan je composthoop.
Voor het allerbeste resultaat. Wat geldt voor de meeste soorten groente en fruit, geldt ook voor avocado: hij rijpt sneller in een warme omgeving. Wil je het dus helemaal goed doen, gebruik dan je oven. Plaats de ingepakte avocado op een ovenschaal en zet 'm in de oven op ongeveer 95 graden Celsius.
Zorg er dan ten eerste voor dat je de helft mét de pit overhoudt. Pak vervolgens een plastic potje of bakje en doe er een laagje water in. Leg de vrucht met de snijkant naar beneden in het water en doe de deksel op het potje. Zet in de koelkast en na 24 uur is je avocado nog zo goed als nieuw.
Prak de avocado met een vork, zodat je een lekker grof mengsel krijgt. Je kunt de boel ook pureren met bijvoorbeeld een blender of staafmixer, maar dan lijkt je guacamole qua structuur al snel op lijm.
De bruine slierten zitten er niets voor niets en hebben wel degelijk een functie. De slierten zijn namelijk de vaatbundels die de voedingsstoffen en water in de vrucht brengen. Ze worden ook wel gezien als het interne 'loodgieterswerk' binnen de boom en het verbinden van de avocado met de rest van de boom.
Ondanks dat harde avocado's niet helemaal rijp zijn, zitten ze vaak nog vol smaak. Als je ze inlegt in een mengsel van azijn, suiker en zout zorg je ervoor dat ze zacht worden én extra lekker. Gebruik door salades of als garnering bij taco's of steamed buns.
Onder de schil zit (als de avocado goed rijp is) romig, groen of gelig, zacht vruchtvlees met een iets nootachtige smaak. Als je een overrijpe (beurse) avocado opensnijdt tref je onaantrekkelijke bruine of zwarte plekken aan in het vruchtvlees en/of een draderig bruin weefsel.
Het algemene advies is om niet meer dan een halve avocado per dag te eten. Het geluk hierbij is dat de avocado een neutrale smaak heeft en een verzadigd gevoel geeft, waardoor je minder snel geneigd bent om er veel van te eten.
In een salade, op een toast of zelfs in een smoothie: met avocado's kun je alle kanten op. De vruchten zijn rijk aan vezels, vitamine E, foliumzuur en kalium en zijn dan ook heel voedzaam.
Een avocado bevat circa 250 kcal.
Als er zichtbare schimmel op zit of de vrucht een ranzige geur afgeeft, dan is de avocado niet veilig om te eten en moet hij worden weggegooid. Als de avocado ernstig is gedeukt met duidelijke inkepingen, of geplette plekken, dan is het fruit waarschijnlijk niet lekker meer.
De groene avocado is dus niet een bruine die nog rijp moet worden. De groene Fuerte avocado blijft namelijk groen, heeft een gladde schil en meer een peervorm. Deze is nog steviger dan de bruine variant. Het vruchtvlees is meer gelig van kleur in tegenstelling tot de groenere kleur van de Hass avocado.
Duw lichtjes op de schil
Knijp zachtjes in de avocado. Een vrucht die nog niet rijp is, zal hard aanvoelen. Een vrucht die rijp is, kan je een beetje induwen. Een overrijpe avocado voelt dan weer heel zacht aan.