Maak daarom uw houten kozijnen minimaal 1 keer per jaar schoon.Gebruik lauwwarm water, een zachte doek of een spons en een zacht schoonmaakmiddel. Gebruik geen middelen met bijtende stoffen.
Maak de kozijnen nooit schoon met een agressief schoonmaakmiddel of een reinigingsmiddel met een schurende werking. Gebruik een zachte (vaat)doek of een zachte spons, zodat je het hout niet beschadigt. Werk van boven naar beneden, anders maak je een schoongemaakt kozijn weer vies. Neem ook gelijk de tochtrubbers mee.
Hoe vaak je jouw houten kozijnen daadwerkelijk zou moeten overschilderen, hangt af van verschillende factoren. De richtlijn is om kozijnen met een lichte kleur iedere 6 jaar opnieuw te schilderen.Bij donkere kleuren is de richtlijn om de 4 jaar. In de praktijk is het interval afhankelijk van externe factoren.
Geef je kozijnen dus minimaal 1 à 2 keer per jaar een poetsbeurt. Maak ook voor het reinigen van kunststof een sopje met een zacht reinigingsmiddel. Gebruik absoluut geen schoonmaakazijn, spiritus, ethanol of wasbenzine. En pas op met zand en los vuil; het kan het kunststof beschadigen.
Azijn, groene zeep of gewone allesreiniger kun je wél gebruiken voor het schoonmaken van de kozijnen. Je zou ook aan de slag kunnen gaan met citroen of baking soda om eventuele verkleuringen te verhelpen. Doe dit met een goede microvezeldoek.
Maak de kozijnen en het houtwerk schoon met een sopje van water met een reinigingsmiddel die geen zuurhoudende of bijtende middelen bevat. Ook dien je op te passen met middelen waar een schuurmiddel inzit. Gebruik hiervoor een zachte doek of spons, zodat je de kozijnen en het houtwerk niet beschadigt.
Gebruik hiervoor een zuur- en harsvrije vet of olie van de vakhandel, zoals bijvoorbeeld WD-40. Dit geldt ook voor alle schuivende delen, het hang- en sluitwerk, de stalen platen waar het slot in valt en de sluithaken in het raam of de deur.
Voorkomen van schimmel op het raam
Indien er geen sprake is van defecten, zoals tochtgaten of kieren en de ramen in goede conditie zijn dan zal het probleem opgelost moeten worden door de woning beter te verluchten. Door de woning beter te verluchten voorkom je dat er hoge concentraties vocht ontstaan.
Gebruik alleen water of water met een scheutje ammoniak en een paar druppeltjes afwasmiddel. Was het glas, de randen en hoeken met een spons. Veeg hierna de hoeken van de ramen droog. Gebruik een rubberen raamwisser en trek de ramen van boven naar benden droog.
Zachthouten kozijnen gaan namelijk gemiddeld 20 jaar mee en aluminium gaat gemiddeld 40 jaar mee. Alleen hardhouten kozijnen hebben een langere levensduur dan kunststof kozijnen, namelijk gemiddeld 75 jaar.
Hout is een relatief hard materiaal. Reiniging met osmosewater zorgt voor het beste resultaat en zorgt voor behoud van het object. Boeidelen van hout word door ons vaak nabehandeld met een ongedierte bestrijder. Spinnenwebben, houtaantastende insecten en ander ongedierte word hiermee verwijderd.
Op onbehandeld hout zijn 2 lagen grondverf altijd aan te raden. Nadat de eerste laag grondverf gezet is, laat je het eerst goed drogen. Hierna kun je eventuele beschadigingen met plamuur behandelen en licht opschuren. Is dit alles droog, breng dan de tweede laag grondverf aan en laat het weer drogen.
Ontvetten doen we met een daarvoor geschikt middel zoals bijvoorbeeld ammonia of St.Marc. We doen een scheutje van het betreffende middel in een emmer water en nemen het kozijn met een doekje grondig af. Hierna wassen we het houtwerk nog eens goed na.
Ronde verfkwasten /patentpunt kwasten
Professioneel schilders hebben veelal voorkeur voor een kwast met varkensharen. Deze kwasten slijten namelijk mee, waardoor de kwast helemaal naar je hand gaat staan. Ronde kwasten zoals de patentpuntkwast zijn perfect voor het schilderen van deuren, kozijnen en hekwerken.
Hoe vaak kozijnen vervangen? Dit is afhankelijk van het materiaal. Houten en kunststof kozijnen moeten na 50 tot 75 jaar vervangen worden.Aluminium kozijnen hebben een levensduur van 25 tot 50 jaar.
Azijn: een wondermiddel
Streeploze ramen verkrijgen na het poetsen, is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Het geheim? Een scheutje azijn toevoegen aan je emmer lauw water.
Maak een sopje met heet water een klein beetje afwasmiddel of schoonmaakazijn. Teveel schoonmaakmiddel zorgt voor strepen, dus wees zuinig met het afwasmiddel. Gebruik een scheutje ammoniak als de ramen erg vet zijn. Voor heldere ramen is een scheutje glansmiddel voor de vaatwas zeker een aanrader.
Denk aan het weer, vogelpoep, ronddwarrelend zand en stof, of andere aanslag. Daarom is het aan te raden in ieder geval elke 6 tot 8 weken de ramen buitenshuis schoon te maken. Binnenshuis voldoet eens in de twee tot vier maanden voor de meeste huishoudens.
Mix 1 liter water met 6 gram soda. Trek handschoenen aan en zet een mondkapje op. Vervolgens start je met het borstelen van het kozijn of de rubbers. Borstel grondig op de schimmelplekken en de ruimte eromheen, zodat de schimmel niet terugkeert.
Wat veroorzaakt condens op de binnenzijde van uw ramen? Condens op uw ramen verschijnt wanneer er grote verschillen zijn tussen de binnentemperatuur en de buitentemperatuur. Ook speelt de luchtvochtigheid een belangrijke rol. Is de buitenlucht koud, dan kunnen uw ramen aan de binnenkant beslaan.
Olie zal, omdat het minder goed doordringt bij gebruik op hardhout, iets minder goede bescherming bieden tegen de verschillende weersomstandigheden, vocht en vuil. Beits daarentegen houdt vocht en vuil op afstand en garandeert een langere bescherming.
Een op kleur gemengde olie beschermd het hout beter en heeft minder vaak onderhoud nodig. Een kleurloze olie brengt u elk jaar opnieuw aan, een op kleur gemengde olie om de 2-3 jaar. De vergrijzing van het hout wordt met een olie op kleur beter geremd dan met een kleurloze olie.
Voor de houtbescherming in je tuin raden we in principe steeds beits en houtverf aan voor zachthout, en oliën voor hardhout. Lak kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Het dringt niet door in het hout maar vormt wel een stabiele waterdichte beschermlaag op het houtoppervlak.