Het vlinderen van beton gebeurt na het gieten van het beton met een vlindermachine. De ronddraaiende bladen van deze machine bewegen over de vloer. Deze bewegingen zorgen er voor dat de structuur gladder en dichter wordt. Na het polieren is de nieuwe betonvloer klaar en kan deze verder uitharden.
Een betonvloer vlinderen is nodig om de vloer dicht en glad te maken. We noemen dit ook wel monolitisch afwerken of polieren. Tijdens het vlinderen duwt de machine grove delen zoals kiezels naar beneden zodat er een gladde, dichte massa naar boven komt.
Afhankelijk van de weersomstandigheden en de gekozen beton klasse kan het vlinderen tot wel 24 uur na het storten duren totdat het gewenste resultaat is bereikt. Het eindresultaat is dan ook wel de moeite waard, er ligt immers een naadloze slijtvaste vloer waar je jaren plezier van hebt.
Zo'n 30 minuten nadat de betonvloer is gestort, komt er een dun laagje water op de vloer te staan. Is deze laag verdwenen? Dan kunt u beginnen met vlinderen. Houdt aan dat zodra het beton hard genoeg is om op te lopen, kunt u met het vlinderen starten.
Zelf beton vlinderen, is dat moeilijk? Zelf beton vlinderen is best een zwaar klusje. De vlindermachines zijn vrij krachtig en het vergt nog aardig wat spierkracht om deze apparaten goed onder controle te houden. Verder is het wel handig als je een beetje ervaring hebt met een vlindermachine.
Het storten en afwerken van je gevlinderde betonvloer doen wij onafgebroken en binnen 24 uur. Hoe lang het vlinderen van je vloer duurt, hangt af van meerdere factoren zoals de oppervlakte, de temperatuur en hoe het beton aantrekt.
Veel hangt er natuurlijk van af hoe glad je de betonvloer wil krijgen. Als hij spiegelglad moet zijn, is het polijsten met een vlinder toch de enige oplossing. Moet de vloer gewoon vlak zijn, dan kan je hem ook afstrijken met een gladde plank. Deze kan je aan een stok bevestigen voor het gebruiksgemak.
De prijs van een gevlinderde betonvloer schommelt doorgaans tussen 50 en 130 euro per vierkante meter. De totale kostprijs wordt voornamelijk bepaald door de voorbereidingen die moeten gebeuren, de dikte van de vloer, de vorm van de kamer en het soort afwerking.
Over het algemeen kan er van uitgegaan worden dat voor 1 cm gestort beton rekening gehouden moet worden met een uithardingstijd van een week. Na ongeveer 28 dagen is het beton volledig uitgehard. In veel gevallen is het beton echter reeds na 1 – 2 dagen beloopbaar, maar nog niet optimaal belastbaar.
Nadat het beton gegoten is, heb je de keuze om de betonvloer te polieren of te polijsten. Zo wordt je vloer strak en glad. Dat gebeurt met een speciale vlindermachine. De betonvloer zal uiteindelijk een minimale dikte hebben van 7 cm.
Hoewel de twee woorden op elkaar lijken, verschilt de betekenis. Zelf beton polieren of vlinderen gebeurt namelijk met een vlindermachine. Polieren is in de meeste gevallen wel aan te raden, maar polijsten is niet altijd nodig. Een gevlinderde betonvloer kan worden gepolijst of op een andere manier worden afgewerkt.
Leg je spaan op de verse beton en maak korte op-en-neergaande bewegingen, zodat de kleine kiezeltjes ook een beetje zakken en je dus een mooi glad oppervlak kan krijgen. Na een 10-tal minuten nogeens over de tredes gaan met je spade, en laten uitharden.
De gemiddelde kosten voor het laten storten van een betonvloer zitten tussen 30 euro en 120 euro per m². Dit is inclusief beton en de mensen en incl btw. Als je isolatie er onder wilt kost dat 20 euro per m² extra en wil je het beton glad laten afwerken (vlinderen), dan kost dat 25 euro extra.
Vers gestort beton is na 28 dagen volledig uitgehard. Wel is het al na een paar uur beloopbaar.
Een nieuwe betonvloer kunt u ook met korrel 40 of 60 schuren als het oppervlak mooi egaal is. Is het een ruwe of erg harde vloer, dan kunt het beste schuren met een vloerschuurmachine die voorzien is van diamantschijven of schuurpads met diamantslijpsel.
Afwerking betonvloer
Het vlinderen van een betonvloer is de eerste stap in het afwerken hiervan. Bij een betonvloer vlinderen wordt de toplaag in eerste instantie geschuurd en vervolgens van een dun laagje cement met kwartskorrels voorzien. Deze kwartskorrels zorgen voor een zeer slijtvaste toplaag.
Wanneer is beton droog genoeg? Om er zeker van te zijn dat je beton droog genoeg is kun je een stukje folie over een klein deel van het beton plakken. Zit er na 8 uur geen condens aan de onderkant van de folie dan is het beton al redelijk droog , maar in de vloer duurt het echt nog wel even voordat hij droog is.
De droogtijd van net gestort beton is zo'n 4 tot 8 weken. Na 4 weken moet het beton in ieder geval zijn gegarandeerde sterkte hebben. Natuurlijk zal het beton in de zomer met hoge temperaturen eerder uitgehard zijn dan in de koude wintermaanden.
Een te hoog vochtgehalte in uw betonvloer kan rampzalig uitpakken voor de hechting van een vloerverf of coating. Daarom is het essentieel dat het vochtgehalte in de betonvloer niet meer dan 4% bedraagt. Bij nieuwe betonvloeren is het bereiken van het juiste vochtgehalte vaak een kwestie van voldoende laten drogen.
Betonvloer op zand storten
Direct beton gieten op je zandlaag is geen goed idee: het water van de betonmortel loopt weg doorheen de zandlaag. Je beton zal al snel scheuren vertonen. Een tussenlaag (bijvoorbeeld een folielaag) zal je beton beschermen en is daarom een goede oplossing.
Een gietvloer bestaat uit meerdere verschillende lagen, maar toch is dit type vloer veel dunner dan een betonnen vloer. Een vloer van beton is minimaal 7 centimeter dik terwijl een gietvloer slechts 2 tot 5 mm dik is. Mede omdat een gietvloer erg dun is kan een gietvloer goed gecombineerd worden met vloerverwarming.
De vlindermachine
Een vlindermachine heeft een ronddraaiende bladen aan de onderkant. Deze zorgen ervoor dat de ruwe structuur van de betonvloer wordt afgewerkt. Ook verdichten we op deze manier de toplaag van het beton. Hiermee zorgen we ervoor dat de toplaag van het beton goed hecht aan de rest van de betonlaag.
Om het ter plaatse gestorte beton te verdichten, wordt vaak gebruikgemaakt van een trilnaald. Een trilnaald is een holle, metalen cilinder waarin een vibrerend element is aangebracht. De trilnaald wordt in het beton gedompeld en brengt dus zo de trilenergie direct over op de betonmortel.
Door het trillen, zowel van binnenuit als van buitenaf, verplaatst overtollig water en lucht naar het oppervlakte voor het beton is uitgehard. Doordat de lucht en het water voor het uithardingsproces zijn verwijderd, is de kans op luchtbellen verminderd.
Met een trilnaald kun je de ingesloten lucht uit het betonmortel halen. Door de trilnaald om de halve meter in een snelle en heen en weergaande beweging in het beton te laten zakken, worden de bestandsdelen in de specie vloeibaar.