Leren zeilen is relatief gemakkelijk en de meeste mensen zijn in staat om na een paar uur zeilles met een boot te zeilen. Een zeilboot veilig en met expertise beheersen is voor sommige wel een een levenslange opgave. De meeste zeilers mogen zich ervaren noemen na 5 jaar intensief zeilen.
Kon ik maar varen...
Iedereen kan leren varen. Soms mag je zelfs al varen zonder vaarbewijs. Maar de regels kennen is in ieder geval een must. Doe je kennis van het varen op bij een HISWA Vaarschool middels een theoretische cursus of praktijkles.
Iedereen weet dat men een soort van risico loopt bij het zeilen. De grootste gevaren zijn immers dingen zoals terecht komen in een orkaan op zee, krachtige wind, grote golven, een beschadigde of lekkende boot.
Water- en surfschoenen
Ook voor schoenen en laarzen geldt dat ze nat kunnen worden. Het beste is daarom om waterschoenen of surfschoenen aan te hebben. Blote voeten is geen optie, voor je het weet stoot je je tenen ergens tegen aan.
Je kunt altijd een droog reserveshirtje of -vest meenemen zodat je je eventueel om kunt kleden als je toch heel nat geworden bent. Wat betreft de jas is één jas voldoende. Een jas om te zeilen of varen is bedoeld om tegen water te kunnen.
Leren zeilen is relatief gemakkelijk en de meeste mensen zijn in staat om na een paar uur zeilles met een boot te zeilen. Een zeilboot veilig en met expertise beheersen is voor sommige wel een een levenslange opgave. De meeste zeilers mogen zich ervaren noemen na 5 jaar intensief zeilen.
Met redelijke wind, vaart een kajuitzeiljacht 3-6 knopen (dit zijn dus nautische mijlen per uur). Afhankelijk van de windrichting en windsterkte vaar je per dag zo'n 15-30 mijl.
Eerst en vooral moet je een degelijke opleiding gevolgd hebben. Veel zeilscholen geven basislessen om alleen of met een beperkte bemanning te varen. Solo varen vereist een diepgaande technische kennis van de boot.
Om te zeilen in de richting waar de wind vandaan komt, moet de boot zigzaggen, of een aantal keren overstag gaan. Hoe hoger een boot op de wind vaart, hoe langzamer hij vooruit komt. De zeiler kan de snelheid opvoeren door bredere zigzagbewegingen in een grotere hoek tot de wind te maken.
Strijk de zeilen, zowel uit het oogpunt van brandschade als uit het oogpunt van harde windvlagen waarmee onweer gepaard kan gaan, of vaar met sterk gereefd tuig. Zeil na een blikseminslag op zee altijd met (zwaar) gereefd tuig vanwege de kans op door de inslag beschadigde stagen.
Is het moeilijk om te leren? Catamaranzeilen is voor alle leeftijden vrij snel te leren. Een beetje zeilervaring is wel handig, maar toch zullen ervaren zoetwaterzeilers merken dat dit echt een andere tak van sport is.
Zeilen is erg leuk en geeft een gevoel van vrijheid. Het bevrijdt de geest, het is spelen met de elementen en geeft een kick wanneer de boot lekker over het water gaat. Ervaar het maar eens.
Wanneer een platte, brede zeilboot door de wind schuin getrokken wordt, verdwijnt een deel van de massa onder het wateroppervlak en wordt het drukpunt verplaatst – naar de zijde die onder water ligt: het koppel van zwaartekracht en opwaartse kracht trekt het geheel weer recht.
De zeilen en motor zijn de duurste onderdelen aan boord, controleer dit dus grondig voor de boot effectief aan te kopen. Voor zeilboten is het ook wenselijke de verstaging te controleren op sleet. Deze wordt bij voorkeur om de 10 (intensieve zeilers) à 15 jaar te vervangen.
De kosten variëren tussen de €500 en €1.000 per maand, afhankelijk van in welk land we zijn.
Gemiddeld kost een nieuw grootzeil 120 euro per vierkante meter, voor een genua ben je 90 euro per vierkante meter kwijt. Dit zijn richtprijzen. Het maakt uit waar zeilen worden gemaakt. In het buitenland kan dat goedkoper dan in Nederland.
Een zeil vertraagt en buigt de vrije stroming van wind af. Daardoor ontstaat er een drukverschil tussen de aan-de-windse kant van het zeil en de van de wind afgekeerde zijde.
Een lichte, synthetische outdoorbroek of een broek van Fleece is veel prettiger om onder je zeilpak te dragen. Een stratenmakersbroek kan lekker warm zijn, en heeft meestal ook nog vakken op de knieën om kniebescherming in te plaatsen.
Zo'n warm vest moet in principe behoren tot de standaard uitrusting. Daarnaast is een lange broek ook zeker aan te raden. Niet alleen voor de kou maar ook ter bescherming van je knieën kan dit een welkom kledingstuk zijn. Ook wat betreft schoeisel zijn er een aantal dingen waarop u moet letten.
badlakens, handdoeken en/of plaids. extra kleding voor als het koud is (vest, trui, regenjack) extra kleding voor als het warm is (zonnehoed, pet, zwemkleding) zonnebrandcrème.
Bij het aan boord gaan van een jacht moet je altijd uw schoenen uitdoen. Loop blootvoets of gebruik aangepaste bootschoenen. Zo wordt vermeden dat de gasten zand en kleine steentje die aan de schoenzolen plakken aan boord brengen. Dat zou de vloeren van het schip kunnen krassen en beschadigen.