Het werkt als volgt. De ergometer meet hoeveel kracht jij levert en past daar de weerstand op aan. Zo kun je dus instellen op hoeveel Watt jij wilt trainen, zodat jij jezelf mooi uitdaagt daarmee. Hoe harder jij dus trapt hoe meer weerstand je zal gaan voelen.
Een hometrainer bootst het fietsen na met een vliegwiel. De cranken en trappers zien er net zo uit als bij een gewone fiets. Vaak is de hometrainer uitgerust met een multipositiestuur en een display om je trainingswaardes bij te houden. Hometrainers heb je in alle soorten en maten, zoals deze Schwinn Retrobike.
10 minuten per dag op de hometrainer fietsen
Dat hangt af van de doelen die jij hebt en hoe vaak per week je traint. Veel mensen vragen zich af of 10 minuten per dag op de hometrainer fietsen een goede trainingsfrequentie is. Het goede nieuws is dat 10 minuten per dag fietsen zeker een goed begin is.
De test wordt meestal uitgevoerd op een fietsergometer; dat is een fiets waarmee de belasting en dus uw inspanning geleidelijk kan worden opgedreven. Het is precies alsof je tegen een helling omhoog rijdt, waarbij het stijgingspercentage geleidelijk toeneemt. De test kan ook op een loopband gebeuren.
Buikspieren
Naast je onderlichaam, gebruik je tijdens het fietsen ook je bovenlichaam. De buikspieren bijvoorbeeld. Deze ondersteunen het maken van de trapbeweging. Daarnaast zorgen ze voor een stabiele houding op de fiets en voor meer evenwicht.
Calorieën verbranden
Wanneer je 1 uur rustig fietst verbrand je evenveel calorieën als een wandeling van 1 uur. Het maakt niet uit of je dit op een stadsfiets of een elektrische fiets doet, want ook op een elektrische fiets ben je gezond bezig.
Iemand die op de fiets naar het werk gaat, zal merken dat zijn benen slanker en strakker worden. Een regelmatige fietser zal zijn belangrijkste beenspieren meer ontwikkeld zien: bilspieren, kuiten en quadriceps vooral; adductoren, hamstrings en soleus iets minder.
Met 1 uur rustig wandelen verbrand je evenveel calorieën als met een rustige fietstocht van 1 uur. Als je de snelheid opvoert, blijkt de fiets het toch te winnen. Een uur fietsen op redelijk tempo levert je maar liefst 150 extra verbrande calorieën op in vergelijking met een stevige wandeling.
Niet het belasten van de rug veroorzaakt pijn, maar het stilzitten. 'Hoe meer je beweegt, hoe minder last,' zegt manueel geneeskundige Leo van Deursen. Hij onderzocht pijn bij rugpatiënten en promoveerde hierop. Van Deursen concludeert dat patiënten met lage rugpijn het beste kunnen fietsen.
Fietsen is goed om vele ziektes te voorkomen
Met fietsen verklein je de kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Daarnaast heeft fietsen een positief effect op je bloed. De samenstelling van je bloed verandert en door de beweging van het fietsen en je verhoogde hartslag gaat het sneller stromen.
Het goede nieuws is dat je al over het beste instrument beschikt om van dat slechte buikvet af te komen: je fiets. De sleutel is het uitvoeren van verschillende trainingen die je vet-verbrandende enzym, je metabolisme en de productie van vet verbrandende hormonen verhogen.
De ideale vetverbrandingszone ligt zo tussen de 50 en 65 % van je maximale hartslag. Als vuistregel kun je 45 tot 50 slagen onder je maximale hartslag gaan zitten. Deze hartslag kun je bepalen met de formule '220 – je leeftijd'. Dit is slechts een indicatie van je maximale hartslag.
Om 1 kilogram te verliezen, moet je ongeveer 7.000 calorieën kwijtspelen. Dat doe je door meer calorieën te verbranden dan je opneemt. Stel: je weegt 60 kg en wilt graag een halve kilo per week afvallen. Je fietst drie keer per week een uur lang aan 18 kilometer per uur.
Het is slim om twee tot drie keer per week te fietsen om zo goed mogelijk aan het fietsen te wennen. Met één keer fietsen per week zal het heel lang duren voordat je conditie opbouwt.
Caloriëen verbranden met fietsen
Met wind tegen verbrand je er meer dan met de wind in de rug. Met een lichaamsgewicht van 70 kilo verbrand je 280 calorieën als je één uur fietst. Verhoog je je tempo naar 18 tot 20 kilometer per uur, dan verbrand je ongeveer 500 calorieën per uur.
Wil je vet verbranden, dan dien je de gehele training te sporten met een gemiddelde hartslag van 60-70% van je maximale hartslag, als je 40 jaar oud bent is dat dus tussen de 108 en 126 slagen per minuut.
Een hometrainer heeft eigenlijk altijd een verstelbaar zadel. Dit is natuurlijk super handig want niet iedereen is natuurlijk even groot. Om het zadel op jouw goede hoogte te zetten ga je naast het zadel staan. Nu stel je het zadel af op dezelfde hoogte als jouw heupen.
Meer voordelen van een hometrainer workout
Het fietsen op een hometrainer verkleint namelijk de kans op hart-en-vaatziekten. Dit komt omdat je hart efficiënter te werk gaat. Dit houdt in dat je hart per slag meer bloed transporteert, maar wel minder slagen maakt.
Beginnende fietsers zitten tussen de 2,5 en 3,2 voor mannen en 2,1 en 2,8 voor vrouwen. Snelle recreatieve fietsers produceren een vermogen tussen de 3,7 en 4,4 watt voor mannen en 3,2 tot 3,8 watt voor vrouwen. Als je op 2,9 uitkomt en naar 3,9 wilt, kijk dan eerst naar je gewicht.
Om 30 km/uur te fietsen (uitgaande van geen tegenwind) moet een renner van 70 kg met een fiets van 9 kg ongeveer 172 watt fietsen. Weegt deze renner 80 kg dan komt dit neer op 176 watt en voor iemand van 95 kg 183 watt.
Een persoon van 80 kilo verbrandt gemiddeld ruim 600 calorieën op een hometrainer per uur, op een middelmatige intensiteit. Het mooie aan fietsen op een apparaat is dat je de intensiteit makkelijk kunt opvoeren. Dit kun je meestal doen vanaf het scherm, of vanaf een draaiknop.