Mensen die methylfenidaat gebruiken zonder voorschrift van een dokter, merken in de eerste plaats een toename van de hartslag en voelen hun vermoeidheid minder (vooral als ze wat ouder zijn). In hogere doseringen lijken de effecten op amfetamine.
' Gebruikers kunnen hoofdpijn, buikpijn, duizeligheid, slapeloosheid, een te snelle pols, angstaanvallen en een onrustig gevoel krijgen. En bij grote doses kan de medicatie zelfs leiden tot psychoses en hartklachten.
De gewone tabletten (Ritalin, Medikinet en Methylfenidaat) beginnen na 1-2 uur te werken. Ze werken 3-6 uur lang. Tabletten en capsules met verlengde afgifte (Concerta, Equasym XL en Medikinet CR) beginnen ook na 1-2 uur te werken. Tabletten met verlengde afgifte werken ongeveer 12 uur lang.
Effecten van Ritalin zonder ADHD
Doordat je je beter kunt concentreren, is Ritalin ook populair bij mensen zonder ADHD. Zij merken daarnaast ook het opwekkende effect van dit middel, dat verwant is aan speed.
Het is belangrijk om routine (ook in het weekend!) op te bouwen in het medicijngebruik. Mensen die na een maand merken dat “Ritalin niet meer werkt”, blijken meestal last te hebben van het rommelig innemen van de medicijnen. Als de tabletten weer goed worden ingenomen, is er ook weer het stabiliserende effect.
Ritalin is een merknaam en niet zozeer de naam van het medicijn zelf. De werkzame stof in de drug is methylfenidaat: een stof die chemisch lijkt op amfetaminen, ook wel bekend als de harddrug speed. Het is een medicijn dat bijna altijd wordt voorgeschreven aan kinderen en jongeren, en niet aan volwassenen.
De prijs varieert van een paar Euro op school, tot 20 Euro per pil op de zwarte markt. De vergelijking van Ritalin met cocaïne is niet alleen maar een reclameboodschap. Ritalin is chemisch soortgelijk aan cocaïne.
Een van de bijwerkingen van methylfenidaat is verminderde eetlust. Reden dat het middel ook gebruikt wordt als afslankmiddel. Ritalin© zul je echter niet snel van de huisarts voorgeschreven kregen om je wasbord uit de kast te halen of een paar kledingmaten minder uit de rekken te kunnen trekken.
Volwassenen die het adhd-medicijn Ritalin gebruiken, lopen een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en psychiatrische problemen. Drie sterfgevallen hebben wellicht hiermee te maken. Dat blijkt uit een publicatie van bijwerkingencentrum Lareb.
Ritalin, het medicijn dat wordt voorgeschreven voor mensen met ADHD, heeft bij kinderen andere effecten dan bij volwassenen: het lijkt er op dat Ritalin de werking van hersenen bij kinderen voorgoed verandert, ook al zijn ze gestopt met het medicijn.
Bij ADHD is de aanbevolen startdosering voor volwassenen en kinderen ouder dan zes jaar 0,25 mg methylfenidaat per kg lichaamsgewicht per dag. De startdosering is doorgaans twee keer per dag een normaal tablet van 5 mg. Vervolgens kan de arts de dosering om de week verhogen met 5 tot 10 mg tot maximaal 60 mg per dag.
Studenten die zich tijdens het studeren beter willen concentreren, zoeken de oplossing steeds vaker in een pilletje: ritalin. Mensen met ADHD en een doktersrecept helpen hun medestudenten vaak aan een stripje. Online koop je voor een paar euro een stripje pillen, per pil sta je gegarandeerd vier uur strak.
Moment van inname: de Equasym XL-capsule 's ochtends voor het ontbijt; de Medikinet CR-capsule tijdens of na het ontbijt (én middageten bij volwassenen) en met voedsel, Medikinet CR-capsule bij kinderen niet te laat in de ochtend innemen omdat dit slaapstoornissen kan veroorzaken.
Aanbevolen dosering
De gemiddelde dagdosering ligt tussen 40 en 100 mg. De maximum dosering van methylfenidaat bij volwassenen is onbekend; in de praktijk komen de meeste patiënten uit beneden een totale dosering van 150 mg per dag.
Alcohol kan het effect van Ritalin versterken. Alcohol kan de bijwerkingen van Ritalin op het centraal zenuwstelsel (met name rusteloosheid, spreekdrang, angst en ontstemmingstoestanden, bij zeer hoge doses wanen en hallucinaties) verergeren. Bovendien kan alcohol nieuwe bijwerkingen van Ritalin oproepen.
Er ontstaat dus geen gewenning en lichamelijk wordt men evenmin afhankelijk van Rilatine. Psychisch kan men er wel afhankelijk van worden. Dat is te merken wanneer iemand zich bijvoorbeeld onrustig of agressief begint te voelen wanneer hij of zij het pilletje niet genomen heeft.
Gevaren. Het gebruik van Ritalin zonder doktersrecept is niet zonder gevaar. Zo zijn er bepaalde patiëntgroepen waarbij het geneesmiddel extra risico's met zich meebrengt. Daarom is het van groot belang dat het gebruik van het medicijn onder begeleiding van een arts gebeurt.
Het kortwerkende ADHD-medicijn methylfenidaat (vaak van het merk Ritalin) wordt volledig vergoed door de basisverzekering. Voor langwerkende medicatie als Concerta, Straterra en Medikinet betaal je een eigen bijdrage.
Medicatie en ADHD
Methylfenidaat is een stimulerend middel. Stimulerende middelen kunnen sportprestaties positief beïnvloeden. Dit is de reden dat methylfenidaat op de Wereld-Anti-Doping-Agentschap (WADA) antidopinglijst staat en binnen wedstrijdverband verboden is.
Bij ADHD valt het aan te raden om zoveel mogelijk plantaardig te eten en vooral suikers en koolhydraten links te laten liggen. Je kunt kiezen voor een mediterraan dieet of paleodieet, beide gevuld met fruit, groenten, bonen, noten, volle granen en plantaardige oliën.
Als je plotseling stopt met het innemen van dit medicijn, kunnen ADHD verschijnselen terugkomen of ongewenste effecten, zoals depressie, optreden. Je arts zal de dagelijkse hoeveelheid medicijn langzaam willen verlagen, voordat je er helemaal mee stopt. Overleg met je arts, voordat je stopt met dit medicijn.
Ritalin is een ADHD medicijn en alleen op doktersrecept te krijgen. Onder jongeren en studenten is ritalin populair als hulpmiddel bij het studeren, omdat het de focus verhoogt. In het illegale circuit wordt ritalin verkocht voor €5 per pil. De prijs zakt naar €4 bij grotere bestellingen (meer dan 30 stuks).
Eigenlijk heel simpel. Ritalin staat op lijst 1 van de Opiumwet en is dus een harddrug. Het aanwezig (voorhanden) hebben van iedere drug op die lijst is strafbaar/illegaal.
Studenten grijpen massaal naar de ritalin, een medicijn dat bedoeld is voor mensen met ADHD. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam. Ze zouden het gebruiken om zich beter te kunnen concentreren tijdens het studeren.